Secretul fericirii: prietenii sau familia?

Inapoi Autor: FUN-PSI Club

Există momente în care este dificil să decizi când te simți mai bine: alături de prieteni, lângă partener sau lângă proprii copii.

Un nou studiu aduce clarificări în ceea ce privește secretul fericirii. Rezultatele, publicate în Journal of Personality and Social Psychology, indică o diferențiere clară între trei contexte generatoare de fericire sau stare de bine.

Primul se referă la compania prietenilor, al doilea la prezența partenerului intim iar al treilea la activități cu proprii copii. Profesorul Nathan Hudson, coordonatorul cercetării, subliniază faptul că rezultatele sunt legate mai ales de activitățile recreative pe care le desfășurăm cu cei din jurul nostru.

Statistic tindem să petrecem mai mult timp plăcut în compania prietenilor, decât a familiei. În cazul partenerului intim și al copiilor sunt prezente activități mai puțin interesante, obligații, decizii care presupun aspecte critice. Datele studiului La studiu au participat peste 400 de persoane, cărora li s-a cerut să aprecieze sentimentele lăsate de diverse experiențe alături de prieteni, copii și partener.

Aprecierile au fost solicitate în spectrul „fericire", „satisfacție", „sens de împlinire". Fiecare emoție a fost cuantificată cu un scor între zero și șase.

Concluziile studiului indică înspre faptul că secretul fericirii se plasează în zona prietenilor. De exemplu, activitățile de socializare ocupă 65% din timpul petrecut cu prietenii și doar 28% din timpul petrecut cu partenerul.

În ceea ce privește timpul petrecut în compania propriilor copii, subiecții l-au evaluat ca fiind pozitiv, chiar și atunci când este vorba de îngrijirea lor.

Astfel, relația cu propriul partener rezultă cea mai puțin generatoare de fericire, comparativ cu prietenii și copiii.

Totuși, în condițiile în care au fost eliminate din ecuație activitățile care presupun îndatoriri, subiecții au raportat niveluri relativ egale de fericire față de toate cele trei contexte. „Este foarte important să creăm oportunități pentru relaționare pozitivă cu partenerul intim și copiii" a specificat Hudson.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp