Zâmbetul: cum influențează creierul un creion ținut între dinți

Inapoi Autor: FUN-PSI Club

Cercetători ai University of South Australia au publicat recent un studiu despre cum modifică starea de spirit o activitate musculară stimulată artificial, cum ar fi zâmbetul simulat.

 

Rezultatele sunt cu atât mai interesante cu cât au fost făcute publice în contextul pandemiei Covid-19, al creșterii alarmante a nivelului de anxietate și de depresie.

În timpul experimentului au fost observate două condiții principale: cea a trăirilor emoționale și cea a posturii, implicit recunoașterea expresiilor faciale.

Condiția de zâmbet a fost creată forțând mușchii să ia poziția caracteristică acestuia, dar fără stimularea cognitivă care produce expresia în sine.

Cu alte cuvinte, participanții la experiment au ținut între dinți un creion care a forțat mușchii faciali să se comporte, mecanic, exact ca în timpul zâmbetului natural. Rezultatele au indicat faptul că mișcarea musculară a influențat atât auto-percepția stării cât și pe cea a persoanelor din jur. Aceștia din urmă, în ciuda modului evident în care mușchii faciali au fost forțați să se contracte, au interpretat totuși expresia ca zâmbet și au reacționat în consecință.

„Când mușchii îți spun că ești fericit, ești predispus să vezi lumea din jurul tău într-un mod pozitiv" susține Dr. Marmolejo-Ramos. „

În cadrul cercetării am descoperit că stimularea forțată a zâmbetului stimulează amigdala, centrul emoțional al creierului, să elibereze neuro-transmițători care încurajează o stare generală pozitivă" a explicat acesta.

Astfel, sistemele perceptiv și motor sunt inter-conectate. Descoperirea poate avea implicații utile în terapie și în tehnicile de stimulare controlată a stării mentale.

Fun-Psi - Dr. Mihaela Gherasim

Pentru ca viata merita sa fie funny!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp