Ce merita sa stii dupa trauma

Inapoi Autor: Irina Ghimbasanu
Ai trecut si tu de curand printr-o experienta traumatizanta? Ai fost intr-un accident, sau ai fost atacat de cineva pe strada? Ai pierdut un prieten, un parinte sau o alta persoana apropiata sufletului tau? Ai pierdut munca ta intr-un cutremur, o inundatie, o alunecare de teren? Ti-ai pierdut locul de munca, posibilitatea de a te intretine? Ai fost luat de langa cei cunoscuti, dus intr-un loc strain, batut, abuzat, terorizat? Ai aflat ca ai o boala mortala? Ai crezut ca ai sa mori sau ca ai pierdut tot ce erai?


Oricare dintre aceste experiente (si multe altele ) poate la un moment dat sa fie resimtita ca trauma. Asta nu e o regula, se poate ca si cele mai inspaimantatoare si amenintatoare situatii sa te zguduie, dar sa nu te darame, si atunci te felicit si te rog sa impartasesti cu noi din modurile de a gandi si a te comporta care te-au ajutat sa treci peste probleme.

Daca totusi ai suferit o trauma, s-ar putea sa observi ca:
- te invadeaza pe neasteptate ganduri, imagini, sau amintiri legate de ceea ce ti s-a intamplat,
- ca sunete sau lucruri obisnuite din viata ta iti amintesc brusc de evenimentul traumatic,
- ca nu poti adormi sau ramane adormit,
- ca ai cosmaruri in care esti din nou acolo,
- ca te straduiesti sa eviti orice ti-ar aminti de ce s-a intamplat,
- ca esti obosit tot timpul,
- ca e mai greu decat de obicei sa fii cu ceilalti si sa vorbesti cu ei, etc.

Probabil ca esti deja suparat pe tine pentru ca nu poti sa scapi de temerile si gandurile astea sacaitoare.

Ei bine, ca sa te ajuti sa treci prin perioada aceasta mai dificila, trebuie sa stii cateva lucruri foarte importante:

1. dupa o trauma, e normal sa existe o perioada de adaptare si recuperare a psihicului. Asa cum o operatie (sau alta trauma fizica ), nu se vindeca instantaneu, si medicul ne recomanda odihna, grija, rabdare, iar pe masura ce rana se vindeca, mai apare cate o durere, o intepatura, un disconfort, tot asa dupa o trauma psihica e nevoie de timp ca mintea noastra sa proceseze informatia si sa ii gaseasca un loc potrivit. In acest rastimp anxietatea, imagini sau ganduri legate de evenimentul socant sunt normale, pentru ca psihicul lucreaza intens ca sa le integreze in viata noastra intr-un fel cat mai util. Asa cum nu ne pretindem sa sarim din pat a doua zi si sa fim ca noi nici dupa cea mai simpla operatie, de exemplu, cea de apendicita, tot asa nu e realist sa ne pretindem sa nu avem nici un gand sau amintire despre ce s-a intamplat. Prin definitie, trauma este o experienta in care ne simtim in pericol, lipsiti de puterea de a controla situatia, neajutorati, suntem pusi brutal in fata posibilitatii reale de a muri sau suferi intens, ori o asemenea experienta e normal sa fie dificil de procesat. Acorda-ti acest timp ca sa te vindeci, fiindu-ti un prieten bun si intelegator.

2. vorbeste cu cineva. Cand treci printr-o experienta dificila, te poate face sa te simti separat, despartit de cei din jurul tau. Conexiunile noastre, reteaua noastra de suport social e foarte importanta pentru sanatate, asa ca vorbeste cu persoanele apropiate care te sustin si te inteleg, te va ajuta si sa-ti faci ordine in minte, si sa te simti din nou conectat la ceilalti. Daca ceilalti nu sunt de ajuns, vorbeste cu un consilier sau terapeut. O persoana care stie cum sa-ti aminteasca de cat de multe lucruri mai sunt in tine inafara de suferinta, teama si griji. Ceea ce ne aduce la punctul 3.

3. cateodata trauma ajunge sa ocupe tot peisajul atentiei si preocuparilor noastre, si asta devine o problema. Exista o mare parte din ceea ce esti care nu a fost afectata de trauma, care e inca rationala si functionala si o resursa formidabila pentru tine. Nu uita de aceasta parte! Ea e cea care te ajuta sa te vindeci si sa mergi mai departe. E ca si cand ai avea mai multe pisici, si pentru ca una a fost ranita, esti atat de indurerat incat uiti sa le mai dai maincare si sa ai grija de celelalte, care sunt vii si sanatoase. Nu uita sa hranesti partea din tine care e sanatoasa, si ea are nevoie de atentia si grija ta ca sa ramana asa. Aminteste-ti ce iti facea placere inainte sa ti se dea viata peste cap, ce te facea mandru de tine, ce te facea un prieten bun, ce te pasiona, ce te facea sa te simti capabil, ce planuri aveai. Poate unele dintre prioritatile tale s-au rearajat, poate acum esti prea obosit sa faci la fel de multe, dar sigur a-ti relua unele dintre vechile placeri si ocupatii te va face sa te simti mai bine, sa te regasesti.

4. esti o persoana puternica si poti merge mai departe, orice ti s-ar fi intamplat. Viata ta e importanta. E crucial sa hotarasti ca vrei sa iti fie bine, ca tu esti important si ca vei face efortul necesar ca sa iti scrii viata ca un scenariu despre succes, in loc de o tragedie.

Acestea sunt dintre primele idei cu care consider ca merita sa iei contact daca tocmai treci printr-o perioada dificila. Daca simti ca ai nevoie de ghidare in acest moment, cauta un terapeut, te va ajuta sa transpui in practica acest mod de a gandi si de a te privi pe tine insuti. Pentru mine ca terapeut, e un proces fascinant si inspirational sa vad cat de puternici si plini de resurse sunt oamenii, si pot sa spun cu toata increderea ca terapia chiar functioneaza!
Terapia Functioneaza - Cabinet de consiliere psihologica si psihoterapie Irina Ghimbășanu

Terapia Functioneaza - Cabinet de consiliere psihologica si psihoterapie Irina Ghimbășanu

Terapia Functioneaza!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp