Alege-ti cariera potrivita!

Inapoi Autor: Ioanes Diana

Motto: "Alege o meserie care-ti place si nu va trebui sa muncesti o zi din viata ta!"

 

Orientarea in cariera si alegerea liceului potrivit sau a facultatii potrivite este una din cele mai frecvente solicitari cu care ma confrunt atat in cabinetul particular cat si la Colegiul National Bilingv "George Cosbuc"- Bucuresti, unde activez ca psiholog scolar.

 

Din fericire cei mai multi adolescenti reusesc sa faca o alegere potrivita, conform aptitudinilor de care dispun.

 

Stiu ca optiunea pentru un anumit liceu sau pentru o anumita facultate reprezinta o "piatra de incercare" in viata oricarei familii.

Parintii și adolescentii se simt derutati in lipsa unui sprijin de specialitate din partea cuiva care lucreaza in sistemul de invatamant si care sa aiba si competenta de a efectua orientarea in cariera profesionala.

 

Ce genereaza o cariera de succes?

 

Ca sa reusesti in viata trebuie sa alegi un profil adecvat propriilor aptitudini, sa fii atras de domeniul respectiv si sa depui toate eforturile pentru a fi un specialist desavarsit in acel domeniu.

Sigur ca avand aptitudini si placandu-ti acel domeniu, efortul necesar pentru a fi foarte bun e mult mai mic decat in situatia in care nu esti atras de acel domeniu sau nu manifesti aptitudinile corespunzatoare acelui domeniu.

 

Dilemele cele mai frecvente ale parintilor

 

- ce liceu să alegem?

- ce facultate să urmeze? - ce profil să urmeze: real, uman, ştiinţele naturii, filiera tehnologică, vocational etc?

- dacă urmează profilul uman, are mai puţine şanse în alegerea unei facultăţi? - să urmeze ceea ce-i place sau ceea ce pare să aibă un viitor?

- să avem încredere în deciziile copilului sau să alegem noi în locul lui?

- să urmeze studiile în ţară sau în străinătate?

 

Întrebările legate de construirea unei cariere

(Gerard Egan, de la Universitatea Loyala din Chicago ) :

 

Cine sunt eu? - Autocunoastere: care sunt caracteristicile personale, interesele, aspiratiile, calitatile, deprinderile, abilitatile, competentele, aptitudinile, atitudinile, pasiunile/hobby-urile, capacitatile, stilul de viata:

 

Ce vreau să fac? - care sunt obiectivele de carieră pe termen scurt, mediu şi lung;

 

Cine mă ajută? - reţeaua de persoane semnificative din viaţă;

 

Care sunt paşii? - planul de acţiune concret, realizat cu activităţi şi termene-limită.

 

De ce calităţi este nevoie pentru a avea o carieră de succes?

 

- cunoaşterea propriilor aptitudini;

- nivel de aspiraţie ridicat;

- curajul de a-ţi asuma riscuri;

- persuasiune, perseverenţă;

- asertivitate în comunicare;

- respectarea angajamentelor; - capacitatea de a finaliza o sarcină;

- îndrăzneala de a renunţa atunci când trebuie;

- puterea de a o lua de la capăt;

- coeficient ridicat de inteligenţă emoţională;

- şi nu în ultimul rând, să-ţi placă ceea ce faci!

 

Ce trebuie facut pentru a alege un profil al liceului / facultatii pe masura profilului psihologic al adolescentului?

 

In primul rand parintii trebuie sa incerce sa-si cunoasca cat mai bine copilul si sa afle ce profil si-ar dori acesta sa urmeze.

 

Apoi, i-as recomanda parintelui sa discute cu dirigintele clasei cu profesorul de matematica cu cel de romana si poate si cu alti profesori.

Spun aceasta pentru ca in calitatea pe care o am si de cadru didactic pot spune foarte multe despre calitatile unui elev mai ales in domeniile mele de specialitate.

Sigur ca se poate intampla ca un elev la care sesizez prezenta unor aptitudini de psiholog sa nu fie interesat de aceasta cariera.

 

Totodata pentru a fi siguri ca optiunea este buna as recomanda parintelui sa solicite ajutorul unui psiholog specializat in domeniul psihologiei scolare cu care parintii si adolescentul sa stea de vorba si sa se aplice si un test de orientare vocationala.

 

Prejudecati care pot determina alegerea gresita a profilului

 

Atunci cand se alege profilul liceului exista cateva prejudecati in mintea parintilor, prejudecati care pot impiedica alegerea profilului adecvat:

 

"realul ofera mult mai multe perspective in viata !

"e baiat, ce sa caute la uman?"

"la uman sunt prostii si nu se invata nimic !".

 

Testele de inteligenta aplicate elevilor de la uman si de la real dovedesc o distributie egala a inteligentei pe ambele specializari, adica nu sunt cu nimic mai inteligenti elevii de la real decat cei de la uman; e adevarat insa ca au alt tip de inteligenta.

 

Tot in calitate de psiholog scolar pot sa spun ca exista mult mai multe transferuri de la real la uman decat invers, acest fapt dovedind ca cel mai frecvent ajung la sectia real elevi nepotriviti cu acest profil.

 

Care sunt problemele care pot aparea daca se face alegerea gresit?

 

- lipsa de interes a elevului / studentului fata de scoala - insatisfactia adolescentului care poate duce pana la depresie

- performanta scolara scazuta

- daca pana atunci era premiant acum abia mai trece clasa

- pregatire suplimentara (meditatii ) pentru a reusi sa promoveze in anul urmator iar la final examenul de bacalaureat (foarte greu mai ales la matematica )

- riscul de a renunta la facultate mai ales in primul an

 

In cazul alegerii nepotrivite a liceului solutia o reprezinta transferul la o specializare adecvata.

Pentru a te putea transfera trebuie sa sustii un examen de diferenta, sa existe un loc liber la specializarea la care vrei sa te transferi si sa ai cel putin media ultimului din clasa.

Daca vii de la real la uman e mai greu, intrucat la uman mediile sunt mai mari.

 

Alegerea unei facultati nepotrivite poate duce la abandonul respectivei facultati si orientarea spre o alta adecvata - acesta este cazul fericit - sau finalizarea respectivei facultati si inceperea ulterior a unei a doua.

 

Exista si situatia in care persoana urmeaza o facultatea pentru care nu are nici o atractie, o finalizeaza si chiar profeseaza in acel domeniu.

 

Din pacate ca psihoterapeut in lucrul cu adultii am auzit prea des, marturii ale pacientilor mei care in jurul varstei de 40 de ani sau poate chiar mai repede realizau cat de gresit isi alesesera cariera.

 

Satisfactia in cariera alaturi de cea in plan sentimental sunt doua coordonate majore ale existentei.

 

Realizarile in plan profesional iti vor ramane indiferent de cum se va derula viata pe celelalte planuri. Este ceva pe care nu ti-l poate lua nimeni.

 

Daca in plan sentimental e poate mai usor s-o luam de la capat, pe plan profesional e mai greu sa incepi o facultate la 40 de ani si sa mai vrei sa-ti construiesti si o cariera in domeniul respectiv.

 

Cum putem identifica propriul profil ocupational?

 

Apeland la un psiholog specializat in orientarea in cariera putem determina propriul profilul ocupational.

 

Exista mai multe teste de orientare in cariera, unul din cele mai cunoscute fiind cel al lui John L. Holland Acesta a dezvoltat o teorie conform careia alegerile vocationale se fac in functie de personalitatea fiecaruia.

 

De asemenea, studiile au demonstrat ca fiecare tip de personalitate evolueaza daca si-a ales mediul de lucru potrivit.

 

Cele sase tipuri de personalitate dupa Holland sunt: realist, investigativ, social, conventional, intreprinzator si artistic.

 

Holland a ilustrat aceste sase tipuri de personalitate printr-un hexagon: R = realist I = investigativ S = social E = intreprinzator C = conventional A = artistic

 

Alegerile individului se pot indrepta si spre domeniile invecinate, insa sunt mai putin indicate ocupatii aflandu-se in coltul diametral opus al hexagonului.

 

Tipul realist Se manifestă prin tendinta de a se îndrepta spre activităti care presupun manipularea obiectelor, masinilor si instrumentelor.

Meserii adecvate: inginer, constructor, miner, mecanic auto, padurar, depanator radio-tv, tehnician dentar, electrician, bijutier, instalator, masinist, lacatus, pilot de avion, tamplar.

 

Tipul investigativ Presupun o atractie pentru cercetare, investigate sub diverse forme si în cele mai diverse domenii.

Meserii adecvate: economist, medic, antropolog, astronom, fizician, chimist, laborant, psihiatru, psiholog, cercetator, farmacist, operator PC, geolog, matematician, statistician, meteorolog, biolog, horticultor, oceanograf, radiolog, stomatolog, chirurg, proiectant, biochimist, biofizician.

 

Tipul artistic Se manifestă prin atractie spre activităti mai putin structurate, care presupun o rezolvare creativă si oferă posibilitate de autoexpresie.

Meserii adecvate: dansator, filosof, profesor de literatura/muzica/arte plastice, regizor, actor, jurnalist, reporter, muzician, dirijor, designer, decorator, creator de moda, arhitect, artist, fotograf, compozitor, manager publicitar, fotomodel, moderator tv, scriitor.

 

Tipul social Implică orientarea spre activităti care necesită relationare interpersonală - preferintă pentru predare sau pentru a ajuta oamenii să-si rezolve diverse probleme.

Meserii adecvate: psihoterapeut, fizioterapeut, consilier scolar, asistent social, profesor, sociolog, asistent medical, infirmier, ministru, bibliotecar, istoric, medic specialist, consultant resurse umane, director servicii sociale, preot.

 

Tipul antreprenorial Se manifestă prin preferinta pentru activităti care permit initiativă si posibilitate de coordonare a propriei activităti sau a activitătii unui grup.

Meserii adecvate: analist financiar, agent comercial, agent de asigurari, bancher, avocat, procuror, judecator, crainic radio-tv, jurnalist, mic intreprinzator, anlist de sistem, manager.

 

Tipul conventional Presupune preferinta pentru activităti care necesită manipularea sistematică si ordonată a unor date sau obiecte într-un cadru bine organizat si definit.

Meserii adecvate: contabil, secretar, stenodactilograf, functionar public, expert financiar, postas, casier, receptioner, vanzator, ospatar.

 

Diana Ioaneș 

 

Tel 0724993964 

dianaioanes_bf@yahoo.com

www.cabinet-psihologie-bucuresti.ro 

 

 

 

Cabinet Psihologie Ioaneş Diana

Cabinet Psihologie Ioaneş Diana

experienta si profesionalism

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp