Frica la volan poate fi controlată

Inapoi Autor: Marius Varvaroi (http://mariusvarvaroi.wordpress.com/2013/03/31/600/)
Pentru mulţi dintre conducătorii auto condiţiile traficului actual (condiţii meteo nefavorabile, aglomeraţie, situaţii complexe posibil conflictuale, traseu dificil, oboseală, probleme personale, griji ) reprezintă o importantă sursă de stres. Aceşti factori pot duce la scăderea performanţelor şi la o serie de probleme cu implicaţii pentru sănătatea şi buna funcţionare a individului. Persoanele care trăiesc stări de frică în timp ce conduc automobilul manifestă o serie de simptome ce le afectează capacitatea de conducere a unui vehicul sau le periclitează siguranţa.

Manifestările cele mai evidente ale fobiei de a conduce sunt: palpitaţii cardiace, stare de rău, durere în piept, respiraţie accelerată, ameţeală, un sentiment de irealitate, picioare moi, transpiraţie puternică, gât uscat, auzul alterat, şi alte simptome psihosomatice.

Modificările fiziologice ce survin în urma manifestării atât de puternice ale anxietăţii, îl pot face pe cel ce suferă de asemenea tulburări să considere că suferă de anumite boli sau că aceste simptome sunt de natură fiziologică, însă ele nu sunt decât efectul manifestării anxietăţii. Anumite acţiuni sau situaţii pot fi marcate de anxietate, trăire ce duce adesea la alterarea deciziilor şi comiterea unor erori de natură să conducă la incidente sau chiar la accidente.

Se apreciază că aproximativ 20% din numărul incidentelor cauzate de factorul uman au la origine emoţiile puternice, explozive, cu efect dezorganizator, generalizat (printre care şi frica accentuată, exagerată ) . S-a constatat, de asemenea, ca anxietatea la volan este mai prezentă la femei decât la bărbaţi. Aşadar, È‹n formarea conducătorului auto, amator sau profesionist, aceste date ar trebui incluse È‹n programe speciale de training.

Programul de gestionare a fricii la volan urmăreşte mai degrabă diminuarea pe cât posibil a nivelurilor inutile sau extreme de anxietate. Totodată, ne propunem să vă ajutăm să învăţaţi să vă simţiţi mai confortabil atunci când vă confruntaţi cu anxietatea (frica ) normala şi justificată în anumite momente.

Considerăm că cel mai benefic şi eficient ajutor este punerea la dispoziţie a instrumentelor de gestionare a stresului şi anxietăţii exagerate pentru a asigura satisfacţia personală la volan, încrederea în abilităţile şi aptitudinile personale, acestea contribuind la siguranţa în trafic.

Aplicat cu succes, programul de gestionare a anxietăţii la volan va contribui eficient la:

- utilizarea mai eficientă a resurselor personale;
- analizarea situaţiilor problematice într-o lumină pozitivă şi eficientă;
- restabilirea echilibrului emoţional;
- creşterea rezistenţei la influenţa factorilor perturbatori şi stresanţi din trafic;
- creşterea rezistenţei la efectele fenomenului de oboseală şi / sau monotonie;
- creşterea încrederii în abilitatea şi puterea de a gestiona situaţiile complexe din trafic.

Programul de intervenţie este bazat pe elemente de psihoterapie experienţială, ericksoniană, hipnoterapie, terapie cognitiv comportamentală, terapie centrată pe obiective şi soluţii etc., şi constă în învăţarea şi aplicarea tehnicilor de control a respiraţiei, relaxare musculară progresivă, restructurarea concepţiilor nerealiste, tehnici de desensibilizare progresivă, gestionare a timpului, întărirea stimei de sine etc.

Pregăteşte-te pentru succes ! :- )

Cabinet Individual de Psihologie Marius Vărvăroi

Schimbarea terapeutică nu este doar posibilă, ci şi inevitabilă. Milton H. Erickson

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp