Cum poate seful sa ucida stima de sine ?

Inapoi Autor: pshoterapeut Rareș Ignat

Cand obiectivele sunt mari, dificil de obtinut, nu rareori managerii pun presiune pe obtinerea lor. Chiar si cand echipa e bine motivata financiar, aceasta presiune poate fi uneori necesara. Conteaza insa mult cat de ampla e aceasta presiune. Care sunt granitele ce delimiteaza o presiune nefunctionala, de una ce da rezultate? Ele tin in mare parte de stima de sine.


Amenintarea supravietuirii individuale & familiale
Atunci cand obiectivele de business sunt unele deosebit de provocatoare, stima de sine a echipei poate fi un element fragil. Cand cifrele din plan sunt inca departe de a fi atinse, e necesar un efort sustinut, ce adesea are asociate unele ‘pietre de hotar’, pe atingerea carora se pune adesea un accent sustinut. Uneori, peste efortul de la locul de munca, se pot suprapune unele obstacole individuale ale membrilor echipei. Asta ii poate face pe unii angajati sa intre intr-un cerc vicios al unei anxietati crescande, ce poate reduce stima de sine.


Se intampla in special cand unii sefi, obsedati de propria persoana sau de putere, ‘uita’ sa empatizeze cu cei ce intampina probleme individuale, afirmand ceva de genul : «Nu sunt aici sa-ti tratez tie problemele familiale sau de sanatate! Descurca-te!». Principalul lor obiectiv pare a fi doar de ai face pe angajati sa munceasca din greu, pe fondul unei atmosfere de nesiguranta a locului de munca. Un sef ce ignora legatura dintre familie-sanatate si locul de munca, un sef ce face sa planeze constant amenintarea supravietuirii, accentuand nelinistea angajatilor, poate contribui mult la reducerea stimei de sine.


Toleranta zero la greseli si furtul laurilor victoriei
Stima de sine e redusa si de seful ce se concentreaza mai ales pe punerea in evidenta a erorilor, fara a sublinia invataturile ce se pot trage din greseli. De seful ce critica persoana, nu comportamentul ce-l doreste schimbat pe viitor. De seful ce are zero toleranta la erori si nu considera ca e posibil sa mai gresesti, atat timp cat inveti din greseala ta. Cat incerci sa nu o mai repeti in aceelasi mod.


In caz de succes, un astfel de sef, ia de multe ori toti ‘laurii victoriei’ asupra sa. Face astfel ca echipa sa se indoiasca de utilitatea eforturilor ei. In acest mod, reduce stima de sine a membrilor echipei. Alteori, seful imparte ‘laurii victoriei’ doar cu unii ‘protejati’, generand perceptia ca aprecierile tin de fapt de subiectivitatea lui.


Absenta unor criterii suficient de clare de evaluare a succesului
Nivelul de imprevizibilitate al unui sef e adesea invers proportional cu nivelul stimei de sine al echipei. Adesea un astfel de sef da doar impresia ca angajatii pot participa la imbunatatirea unor procese interne, sau a modalitatii prin care sunt abordati clientii. In timpul sedintelor aduna opinii de la angajati, aparent le apreciaza ca fiind valoroase, dupa care le ignora, fara sa ofere vreun feedback legat de motivul pentru care nu sunt luate in considerare. Nu rareori, in cazul acestor sefi, criteriile de performanta, ce sunt valabile pentru echipa, nu se aplica si in cazul propriei persoane.


Daca eventual iti regasesti seful in descrierea de mai sus, nu e cazul sa fii cuprins de disperare. E poate momentul sa inveti cum poti sa contracarezi impactul acestor situatii. E poate momentul sa deprinzi ce ai putea sa faci pentru a atenua efectul negativ asupra stimei de sine. Sesiunile de psihoterapie pot fi un sprijin in depasirea acestui obstacol ! Daca aveti nevoie de un astfel de sprijin, va astept la cabinet sau online!

Acord - Cabinet Psihologic Ignat Rares

Acord - Cabinet Psihologic Ignat Rares

psihoterapie de cuplu si familie - sexologie

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp