Dependenţa de alcool - tratament şi sfaturi utile

Inapoi Autor: Alina Rosescu
Dependenţa este un proces continuu, nu devenim dependenţi dintr-o dată, ci poate dura mulţi ani până acolo. Dependenţa de alcool este o adaptare, un mod de a face faţă unor situaţii, poate fi asociată cu depresie sau anxietate. Alcoolul are diferite efecte asupra noastră şi dacă avem o experienţă plăcută sau dacă acesta aduce diferite "beneficii", există posibilitatea să repetăm consumul. Astfel, învăţăm să consumăm alcool pentru "avantajele" acestuia, care diferă în funcţie de persoană: pentru unele persoane poate fi o modalitate de a face faţă anxietăţii atunci când ies în oraş cu prietenii, se simt mai în largul lor, le este mai uşor să socializeze; pentru alte persoane este o modalitate de a face faţă stresului cotidian, o modalitate de relaxare, de a nu simţi emoţii precum tristeţea sau teama; alte persoane beau pentru că sunt singure şi nu au prieteni sau familie la care să apeleze. Pe termen scurt consumul nu prezintă dezavantaje, în special la început, în schimb, pe termen lung, ele încep să apară. Astfel, consumul de alcool este corelat cu multiple afecţiuni dintre care cele mai cunoscute sunt probleme ale ficatului, ciroză, diabetul, boli ale inimii, hipertensiunea arterială, depresie, anxietate.

Cu cât se intervine mai repede, cu atât tratamentul va da roade mai repede, însă durata tratamentului variază de la persoană la persoană. În general, se recomandă şedinţe de consiliere şi psihoterapie, însă sunt dese şi situaţiile în care o persoană are, pe lângă problema consumului de alcool, şi o altă tulburare, cum ar fi depresia, anxietate sau o tulburare de personalitate. În aceste situaţii poate fi recomandat tratament medicamentos. În cazul unei dependenţe grave de alcool se recomandă dezintoxicarea, care se face într-un mediu specializat, deoarece sevrajul poate fi foarte puternic ducând la halucinaţii, convulsii, delir etc.

Atenţie! Dacă aveţi semne de sevraj cum ar fi: tremor, transpiraţii sau anxietate până să beţi prima băutură din zi este foarte important să apelaţi la ajutor specializat deoarece sevrajul de alcool poate fi foarte periculos şi în unele cazuri chiar fatal.

Când vorbim despre psihoterapie, fiecare om este diferit şi astfel, tratamentul este individualizat, însă se bazează pe anumite abordări standard, cum ar fi interviul motivaţional. Cu acesta se explorează ambivalenţa consumatorului - o parte din persoană îşi doreşte să facă o schimbare şi o altă parte vrea să consume în continuare, urmând ca apoi sa se intervină pentru prevenirea recăderilor. Şedinţele de psihoterapie sunt în primul rând un suport pentru persoană, un cadru sigur în care să se simtă ascultat şi înţeles, dar mai ales ghidat către atingerea unui obiectiv stabilit împreună cu terapeutul. Este important să înţelegem că pentru a face o schimbare, oricare ar fi ea, este nevoie de timp, de răbdare şi de implicare. De multe ori, în procesul de schimbare pot să apară alunecări sau recăderi care vor fi cel mai probabil asociate cu sentimente de ruşine, deznădejde, teamă. Este important să le privim ca informaţii importante şi relevante despre ce anume este riscant pentru acea persoană şi astfel, să găsim un mod de a le gestiona, altfel decât prin consum.
Clinica Aliat

Clinica Aliat

Te putem ajuta!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp