Unde alegem să ne tratăm: la psiholog sau la psihiatru?

Inapoi Autor: Cristina Enescu și Alina Roșescu
În ziua de azi este uşor să ştii dacă tensiunea ta arterială este normală sau nu. Este la fel de uşor să cunoşti starea de sănătate a ficatului sau a ochilor. Întrebarea pe care v-o pun este: „Cum ştim însă dacă suntem sau nu sănătoşi din punct de vedere psihic?"

Atunci când o persoană dragă nouă are o problemă care o afectează nu doar la nivel fizic, dar mai mult decât atât, îi afectează şi pe cei din jur, ştim cui să ne adresăm? Ce alegem: psihiatru sau psiholog?

În ce fel este diferită psihiatria de psihologie?

Diferenţa este de formare profesională. În primul rând, psihiatrul este medic. Acesta a terminat Facultatea de Medicină plus rezidenţiatul (5 ani ) în Psihiatrie şi se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul bolilor psihice. Psihologul pe de altă parte, a terminat Facultatea de Psihologie şi ca ocupatie de bază studiază mintea umană. Ambele categorii (şi nu doar acestea ) se pot specializa în cadrul unei scoli de psihoterapie, devenind astfel psihoterapeuţi.

Totuşi, pentru a nu se creea confuzii, în acest articol vom vorbi succint despre diferenţele dintre psihiatri şi psihologi şi despre cum aceste două ramuri profesionale colaborează spre a ajuta persoanele care au nevoie de ele.

Psihiatrul fiind ca formare medic este singurul dinte cei 2 care poate prescrie medicamente, în timp ce psihologul nu poate face acest lucru. Acesta tratează din punct de vedere psihofarmacologic în primul rand o problemă medicală (un dezechilibru neurochimic al creierului ) .
Spre deosebire de psiholog care tratează orice tip de persoană -sănătoasă sau bolnavă-, psihiatrul se ocupă doar de persoanele cu probleme de ordin psihic ale căror simptome fizice au ajuns să le afecteze activitățile zilnice. Acest lucru neînseamnând că psihiatrul nu foloseşte conversaţia ca unealtă de lucru. El studiază atât creierul uman cât şi comportamentul individual şi colectiv al omului, trebuind să stabilească un raport/o relaţie cu persoana pe care o tratează.


Psihologul pe de altă parte se concentrează doar pe felul în care persoana percepe şi se adaptează la realitatea exterioară, scopul fiind o mai bună funcţionare individuală, familială şi socială a acesteia. El poate oferi un profil mai complex al persoanei tratate, în funcţie de tipul de personalitate şi de mecanismele de adaptare/coping/defensive ale acesteia, prin evaluarea cognitivă, comportamentală, emoţională etc. Psihologul se foloseşte de o serie de teste specifice şi de conversaţia cu clientul pentru a evalua şi anticipa viitoare rezultate şi acţiuni ale acestuia şi eventual pentru a diagnostica starea de sanatate psihică prezentă.


O concluzie a celor de mai sus ar fi că psihologul tratează prin cuvânt, iar psihiatrul tratează prin cuvânt şi prin tratament medicamentos. Ambii pot deveni psihoterapeuţi prin specializarea din scoala de psihoterapie pe care au ales-o, în orice caz, prin natura muncii lor, amandoi sunt terapeuţi.

De multe ori - de ex. în cazul persoanelor dependente - cel mai bine pentru persoana tratată este ca psihiatrul şi psihoterapeutul să colaboreze. Un tratament medicamentos (mai ales în cazurile mai grave ) este aproape obligatoriu pentru stabilizarea clientului şi uşurarea procesului terapeutic. Dar şi în celelalte cazuri, mai putin grave, poate ajuta considerabil. Un lucru mai putin cunoscut este că în primă faza, psihiatrul poate solicita ajutorul psihoterapeutului pentru stabilirea unui diagnostic complet, înainte de a îi prescrie orice fel de tratament.

Când şi de ce avem nevoie de psiholog?

Este nevoie să mergem la psihoterapeut atunci când există o problemă ce nu poate fi rezolvată doar cu ajutorul psihiatrului şi/sau a unui tratament medicamentos.

Luând în continuare exemplul dependenţelor, multe persoane ajung în urma consumului de diverse substanţe să aiba nevoie de un consult psihiatric -voluntar sau nonvoluntar-, însă cauzele pentru care au ajuns în aceasta situaţie sunt de cele mai multe ori de natura psihologică.

Când şi de ce este nevoie de un consult psihiatric?

Este nevoie de un consult psihiatric însoţit de un tratament medicamentos atunci când există o problemă psihică ce ţine de starea fizică a creierului (neurochimia creierului ) şi nu poate fi tratată doar cu ajutorul psihoterapiei.

În cazul persoanelor dependente, este nevoie de psihiatru atunci când vorbim de o afecţiune psihică (depresie, anxietate, psihoză etc ) pe lângă consumul de substanţă. În unele cazuri, se poate prescrie chiar un tratament de substitut, fiind singurul mod de a ajuta persoana să scape de substanţa de care este dependentă. În acest caz, rolul psihoterapeutului poate fi unul suportiv, suprapus tratamentului psihiatric.


Cel mai important lucru este să înţelegeţi că există soluţii pentru orice problemă şi că ajutorul vă este la îndemână, trebuie doar să îl cereţi. Mai jos vom enumera pe categorii unele dintre cele mai importante semne si simptome care însoţesc de regulă probleme de natură psihologică si psihiatrică:

Fizice (oboseală cronică, palpitaţii, durere în piept, constipaţie, pierderea apetitului, slăbire/îngrăşare rapidă, dureri nejustificate, ciclu menstrual neregulat, pierderea apetitului sexual etc. )

Emoţionale (tristeţe, anxietate, vină, modificări ale dispoziţiei, neputinţă, disperare lipsa răspunsului emoţional etc. )

Psihologice (autocritică, autoînvinovăţire, pesimism, lipsa concentrării, gânduri de suicid, frici nerealiste sau excesive, iritabilitate, furie, indecizie, confuzie, tulburări de somn, visuri vivide etc. )

Comportamentale (strigăte de ajutor, izolarea de ceilalţi, pierderea interesului pentru imaginea personală, abuzul de alcool sau droguri etc. )



Dacă te regăseşti în cele de mai sus sau cunoşti pe cineva care prezintă aceste simptome, noi putem ajuta! Ne poţi contacta la: 0727 880 447, contact@clinica-aliat.ro.
Clinica Aliat

Clinica Aliat

Te putem ajuta!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp