Psihoterapia pacientului oncologic

Inapoi Autor: Dan Jana

Sprijinul emotional este la fel de important ca si tratamentul oncologic.

Misiunea mea este aceea de a ajuta persoanele care se confrunta cu boli grave, pentru acest lucru ma voi folosi atat de experienta mea de pacient, dar si de expertiza mea profesionala . De ce este atat de important ca pacientul diagnosticat cu cancer sa primeasca suportul conjugat al medicului, asistentilor medicali, al psihologului si al familiei?

Pentru ca boala oncologica produce tulburari atat la nivel corporal dar si la nivel cognitiv, emotional si comportamental.

Teama, furia, depresia sunt reactii normale la boala dar atunci cand nivelul acestora creste semnificativ creste suferinta fiind afectate implicit relatiile interpersonale.

Studii stiintifice atesta rolul protectiv al relatiilor suportive fata de influientele negative ale stresului asociat bolii si ca elementul esential este reprezentat de posiblitatea impartasirii fara rezerve a sentimentelor.

Boala slăbeşte raţiunea, voinţa şi bolnavul este în mod evident dependent de medic şi familie, interventia psihologica este cea care va ajuta pacientul sa isi regaseasca resursele pentru a-si recastiga din autonomie.

Au fost efectuate studii care arata ca speranța de viață a pacientilor diagnosticati cu cancer care iau parte la de intalniri de grup specializate, se dubleaza fata de a acelora care nu participa.

Obiectivul terapiei este acela ca pacientul sa-si insuseasca tehnici prin care sa-si recunoasca si sa-si gestioneze emotiile, gandurile disfunctionale si de a invata cum sa faca fata mai bine durerilor precum si cresterea capacitatii de rezolvare a problemelor.

• Psihoeducatie : implementarea schimbarilor necesare in alimentatia si stilului de viata

• Tehnici de recunoastere si gestionare a emotiilor

• Tehnici de relaxare si mindfulness

• Tehnici de gestionarea durerilor a inlocuirii perceptiei constantei durerii cu variabilitatea ei precum si inlocuirea perceptiei permanentei durerii cu perceperea temporalitatii ei.

• Antrenamentul sistemului imunitar ce consta in stimularea parametrilor imunitari prin relaxare si imagerie (Tehnica Simonton )

In psihoterapie pacientul invata sa lase frica de o parte si sa-si mute focusul pe a se simti bine. Va descoperi ca dispune de propriile resurse pentru autovindecare.

Dan Jana - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp