ETAPELE RUPERII UNEI RELATII

Inapoi Autor: Psiholog Gabriela Marin
Aceste etape durează, aproximativ între un an şi doi ani deşi aceasta poate bineînţeles să varieze. Ce este şi mai interesant, este că aceste etape sunt inevitabile. Poţi amâna despărţirea şi să încerci să scapi de inevitabila recuperare, dar nu vei reuşi. Cu cât mai repede te hotărăşti să sfârşeşti o relaţie care te chinuie şi să începi procesul de recuperare, cu atât mai repede te vei elibera de suferinţă. 

Etapa întâi: Ruptura.

Durata: de la două săptămâni la două luni.
Când iubeşti altă persoană, îţi contopeşti speranţele, visele, energia şi inima cu ale persoanei respective. Când termini relaţia, parcurgi un proces pe care îl simti ca pe o Ruptură - de parcă ţi-a fost ruptă o parte din tine. Chiar dacă vrei să scoţi acea persoană familiară afară din viaţa ta, tot vei simţi ruptura.

Caracteristicile Rupturii:
-Te simţi pierdută şi singură.
- Plângi mult.
- Te simţi lipsita de speranţă.
- Poate ca îţi vei pierde pofta de mâncare.
- Simţi în inimă o durere sau o apăsare continuă.
- Eşti cufundată în amintiri dureroase şi în nostalgie.
E dificil să îţi imaginezi un viitor fericit. Eşti tentată să te întorci la fostul partener. Te autocompătimeşti foarte mult.
Sugestii pentru a trece de prima etapă
1. Permite-ţi să plângi cât de mult posibil. Nu ţine în tine, pentru că va dura mai mult până va trece.
2. Menţine-te ocupată şi petrece timpul cu prietenii şi familia Programează-ti timpul astfel încât să eviţi acele sfârşituri de săptămana melancolice când stai acasă fără să faci nimic şi te simţi jalnic.
3. Ingrijeşte-ţi corpul. Cu cât te odihneşti mai mult, mănânci si şi faci exerciţii fizice, cu atât mai bine te vei simţi fizic şi te va ajuta să te simţi stabila din punct de vedere psihologic. Evită droguril alcoolul şi dozele mari de zahăr; toate vor fi tentante, dar aceasta doar se vor adăuga la sensibilitatea şi la depresia ta.
4. Evită să petreci mult timp întâlnindu-te sau vorbind cu fostul partener.
Vei fi tentata să il suni sau să-l vezi pe fostul partener când te simţi singura sau înspăimântata. Nu o facel Lăsa-ţi spaţiu pentru a se simţi cine s-a separat de celălalt. Cu cât staţi mai conectaţi, cu atât Etapa întâi va dura mai mult. Vei avea mai târziu timp să îţi reformulezi relaţia în alte condiţii.

Etapa Doi: Acomodarea.

Durata: de la două la şase luni.
Ştii că ai intrat în Etapa a Doua atunci când uneori începi să te simţi bine câteva zile la rând.
Cea mai intensă durere a Rupturii s-a terminat. Acum este timpul să te acomodezi cu noua ta viaţă fără partener.
Iţi pui viaţa în ordine; începi să te conectezi cu alte persoane. începi să priveşti înainte în viitor.
Caracteristicile Acomodării
Începi să faci planuri de viitor. Observi că te distrezi din nou.
Poţi vorbi sau te poţi gândi la partener fără sentimentul că eşti distrus sau că eşti supărat.Nu te mai simţi ca o victimă. Începi să observi oameni atractivi cu care ţi-ar plăcea să te intâlneşti.
Plângi sau te simţi intens melancolic mult mai rar - poate o dată sau de două ori pe săptămână, începi să îţi rezolvi legal şi material legăturile cu partenerul. Ai o perspectivă mai clară a ceea ce a mers prost.

Etapa a Treia: Vindecarea

Durata: de la şase luni la un an.
în Etapa a Treia îţi vezi viaţa devenind din nou normală. Nu te mai simţi de parcă ai fi în tranziţie - îţi revii din perioada dureroasă şi te simţi mai bine zi de zi. Poate chiar eşti implicat într-o relaţie nouă sau interesat de a începe una. Vei avea multe de stabilit cu partenerul sau pe cale de a stabili. Ai supravieţuiţ.i Acum îţi vindeci rănile şi îţi revii în totalitate.
Caracteristicile Vindecării
Eşti implicat sau interesat de o nouă relaţie.
Te simţi şi arăţi mai bine decât în perioada anterioară.
Poţi vorbi cu partenerul fără să te superi.
Simţi că eşti entuziast despre ce va urma.
Te simţi trist sau nostalgic mai puţin des - poate doar o dată pe săptămână sau la fiecare două săptămâni.
Te străduieşti să înţelegi ce a mers prost şi ce anume vrei să se întâmple în relaţiile viitoare.

Etapa A Patra: Recuperarea.

Etapa a Patra este o etapă de tranziţie în care ştergi orice rămăşiţă a suferinţei din relaţia pe care ai terminat-o şi te restabileşti ferm în noua ta viaţă. Nu te mai gândeşti la tine de parcă tocmai ai terminat o relaţie. Până acum, ai deja o nouă structură socială în jurul tău -noi prieteni, noi interese în dragoste, noi direcţii în viaţă. Tu şi fostul partener aţi stabilit între voi un nou gen de relaţie care ar trebui să te facă să te simţi confortabil în majoritatea timpului.
Viaţa ta cea nouă tocmai a început. Bucură-te de ea!
Ai adoptat noi obiceiuri şi moduri de comportament, ca un rezultat al greşelilor pe care le-ai făcut în relaţia anterioară.
Oamenii nu te mai întreabă tot timpul cum o mai duci.
Eşti pregătit să iubeşti din nou şi să fii iubit.
Te gândeşti uneori la fostul partener şi poate că te simţi nostalgii de câteva ori pe lună.

Trecerea prin aceste patru etape poate dura mai mult de un an sau poate dura cinci ani. Totul depinde de cât eşti dispusa să renunţi la trecut, să lucrezi asupra sentimentelor tale şi să foloseşti instrumentele din acest curs pentru a-ţi vindeca suferinţa şl dezamăgirea. Nu va fi uşor, dar nu va dura la nesfârşit, iar înainte să îţi dai seama, vei fi iubita din nou.

Drumul către o stare mai bună, menţinerea sănătăţii pe termen lung trece prin renunţarea la resentimente, prin purificarea de sentimentele negative care ne domină, prin curăţarea canalelor relaţionale care sînt adesea înfundate cu situaţii neîncheiate şi cu urmele ranilor primite în trecut.
Abc Psihosucces - Cabinet de psihoterapie și sexologie - Dr. Gabriela Marin

Abc Psihosucces - Cabinet de psihoterapie și sexologie - Dr. Gabriela Marin

Pentru o terapie de succes

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp