MISTERELE MINTII UNUI BARBAT

Inapoi Autor: Psiholog Gabriela Marin

Se spune ca barbatii si femeile traiesc in lumi diferite.

Ca avem valori diferite si reguli diferite. Dar de la jumatatea secolului XX s-a trecut in extrema cealalata - s-a decretat ca suntem la fel, din moment ce avem drepturi egale. Dragostea esueaza adeseori fiindca oamenii ofera din instinct celuilalt ceea ce-si doresc ei.
Intelegerea naturii masculine este o scurtatura care ne poate face viata mult mai usoara si mai implinita, noua femeilor. Barbatii se uita la sport, citesc ziare, vorbesc ore in sir despre masina lor sau de spre bicicleta, yachtul, lor..Despre jucariile lor. Barbatii au fost dintotdeauna altfel decat noi, femeile. Si chiar daca vom incerca sa intelegem de ce sau cum sunt barbatii diferiti de noi, este mai simplu sa intelegem ca pur si simplu suntem diferiti, si ca de multe ori ceea ce fac barbatii nu are nici-un sens pentru noi, femeile.


Care este diferenta esentiala dintre un barbat si o femeie?
87% dintre subiectii unui sondat de opinie american considera ca este vorba de aspectul fizic. Practic, diferentele trupesti determina atractia initiala dintre sexe. Suntem fascinati de ce nu ne este familiar pentru ca ne trezeste curiozitatea.Dar specialistii in relatiile de cuplu ne asigura ca este important sa cunoastem si diferentele profunde dintre noi - cele psihologice, emotionale si de structura mentala. Desigur, putem sa le si ignoram. La fel cum putem sa ne revoltam si sa luptam impotriva lor. Dar asta va duce inevitabil la frustrare, instrainare si suferinta, iar cuplul se distruge, dinamitat chiar din interior.
In ultimele decenii a avut loc o adevarata explozie de cercetari medicale, psihologice si sociologice. Concluziile lor sustin ca suntem diferiti din punct de vedere biologic, ca structura a creierului, psihologic si hormonal - ceea ce se traduce prin preferinte, talente, atitudini si comportamente diferite.
Neurologii au demonstrat ca schimbul de informatii intre cele doua emisfere cerebrale se face mai bine in cazul femeii. De ce? Pentru ca ele au cu 30% mai multe legaturi intre emisfera stanga si cea dreapta decat barbatii. De aceea femeile vorbesc mai fluent, mai expresiv si… mai mult decat ei. Au capacitatea de a observa simultan mai multe detalii, inclusiv semnalele non-verbale, iar intuitia le functioneaza ca un radar de ultima generatie.
Creierul masculin este programat pentru reactiile de tipul “cum pot sa fac lucrul asta sa mearga ca lumea”. Daca s-a stricat, sa-l repare. Valabil nu doar pentru motorul unei masini, ci si pentru “defectiunea” semnalata de lacrimile si supararile femeii. Mintea lui este logica, predestinata sa caute solutii.
Dar femeia nu cauta solutii. Ea vorbeste doar pentru a se elibera de stres. Isi doreste sa fie ascultata, nu… reparata. Viseaza ca el sa o inteleaga. Fara sa-i nege sentimentele, fara sa o tudece. Daca o ia si-n brate si o tine strans la piept, mangaind-o tandru pe par… ei, da, simte ca e iubita si inteleasa.
Construirea unor relatii armonioase ne cere sa ne acceptam cu adevarat unii pe altii, sa ne intelegem reciproc unicitatea si sa comunicam la un nivel cat mai profund. Iar lucrul acesta devine cu atat mai posibil cu cat invatam sa decodificam mai bine reactiile celuilalt sex.

1. REACTIA LA STRES

Barbatii devin tacuti si se retrag in barlogul lor pe cand femeile au tendinta sa vorbeasca cat mai mult pentru a se descarca de tensiunea emotionala acumulata. Barbatii au anumite cutii in care baga problemele, la femei problemele sunt conectate intre ele. Atunci cand femeile vorbesc mult barbatii inteleg ca li se cere sa dea solutii, pe cand e nevoie doar ca ei sa asculte. La femei suprafatele cerebrale pe care se proiecteaza emotiile sunt mult mai mari comparativ cu barbatul.
Barbatul vorbeste in gand, femeia vorbeste tare.

2. FEMEILE SUNT MAI BUNE VORBITOARE CA BARBATII

Aria vorbitului la femei ocupa o suprafata mai mare din creierul lor, deasemenea corpul calos la femei este mai gros ceea ce inseamna mai multe conexiuni intre cele doua emisfere cerebrale.
Asta inseamna ca femeile sunt mai inteligente ca barbatii, au o intuitie mult mai buna, dar pot spune foarte greu care este stanga si care e dreapta. Femeile pot vorbi si asculta in acelasi timp, barbatul poate face doar un singur lucru o data.
Femeile vorbesc pe ocolite, barbatii vorbesc pe sleau.
Frazele brabatilor sunt mai scurte si mai bine structurate. De aceea, pentru a te face auzita de un barbat trebuie sa ii spui lucruri simple, si cel mai bine ar fi sa ii spui un sg lucru la care sa se poata gandi.

3. BARBATII SE ORIENTEAZA MAI BINE CA FEMEILE

Femeile nu stiu sa citeasca o harta si nici nu stiu sa se orienteze in spatiu asa bine ca barbatii. Nici nu pot aprecia asa bine dimensiunile spatiale ale obiectelor- arta de a merge in marsalier le este aproape straina femeilor.
Barbatii ca fosti vanatori stiu sa simta punctele cardinale si directia de mers.
Ai observat ce face un barbat cand opreste masina sa caute numele strazii in ghidul orasului? Opreste radioul. Femeia de langa el nu intelege de ce. “Sta cu nasul in ziar sau se uita la televizor si nu aude ce-i spun”.
Iti suna cunoscut? Toate femeile se plang de asta. Si de cele mai multe o iau drept un semn de neatentie si nepasare fata de ele. De fapt felul in care ii este structurat creierul permite barbatului sa faca un singur lucru o data.

4. BARBATII AU FOST INVATATI SA-SI ASCUNDA SENTIMENTELE

De multe ori am vrea sa stim ce-si doresc barbatii intr-o relatie. Sau cum ar vrea sa fie femeia iubita. Nu prea pot sa raspunda la asemenea intrebari. Ei stiu doar ca vor sa se simta bine intr-o relatie. Adica sa se simta apreciati, admirati, sa fie amuzant.
De mii de ani sunt reguli nescrise ca barbatul trebuie sa fie tare si sa nu-si arate emotiile, exteriorizarea emot fiind considerata ca un fel de vulnerabilitate si slabiciune. De aceea nici nu trebuie sa ne miram ca de multe ori barbatul nu este in legatura cu sentimentele lui cele mai intime. Practic barb are de jucat doua roluri- intre barbati- barb hotarat, determinat, dar si acela de barbat sensibil – cand este lga iubita/partenera lui.


EXERCITIU- 3 Pasi simpli care sa te ajute sa il intelegi mai bine pe barbatul de langa tine:

1. Renunta la toate opiniile, judecatile si asteptarile tale despre persoana si situatia care te preocupa si da-le drumul sa iasa din mintea ta.

2. Gandeste-te cateva minute urmarind sa intelegi parerile, opiniile si ce si-ar dori partenerul tau. Pune-ti apoi urmatoarele intrebari:

a. - Care sunt lucrurile cele mai importante pentru el?
pentru el ar putea fi importanti prietenii lui, munca, libertatea, aventura

b. Ce ii place si ce nu-i place ?
- nu ii place sa se plictiseasca, ii place sa mearga cu bicicleta, sa calatoreasca, sa fie cu gasca

c. Ce si-ar dori el din partea mea?
- ar vrea sa fiu mai blanda, sa fiu mai vesela, sa il inteleg, sa nu-l mai critic, etc

3. Imagineaza-ti ca esti El, inchide ochii si imagineaza-ti si ia in considerare toate parerile, sentiementele, judecatile si asteptarile lui in legatura cu situatia care te preocupa. Pune-ti apoi urmatoarele trei intrebari si raspunde la ele ca si cum ai fi El.
a. Cum ma face aceasta situatie sa ma simt si sa reactionez
b. Ce ma intereseaza cel mai mult in aceasta situatie?
c. Cu ce nu sunt de acord sau nu-mi place in situatia respectiva?

Facand acest exercitiu si punandu-ti aceste intrebari din punctul celuilalt de vedere, acest lucru te va ajuta sa privesti mult mai obiectiv situatia si sa-l intelegi cu adevarat pe partenerul tau. Cand vei capata abilitatea de a empatiza vei vedea ca aceasta este o modalitate de succes de a interactiona atat cu barbatii cat si cu celelalte persoane din jur.

Abc Psihosucces - Cabinet de psihoterapie și sexologie - Dr. Gabriela Marin

Abc Psihosucces - Cabinet de psihoterapie și sexologie - Dr. Gabriela Marin

Pentru o terapie de succes

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp