PSIHOTERAPIA FURIEI

Inapoi Autor: Psih.dr.Gabriela Marin
Furia apare atunci cand ne simtim amenintati. In anumite situatii furia ne este de folos, ea ne ajuta sa supravietuim, sa luptam sau sa fugim din calea unui pericol care ne ameninta viata. Am putea spune ca este o forma de energie, ca nu este in esenta buna sau rea.
Problema apare atunci cand aceasta amenintare nu este reala, cand ea se petrece doar in mintea noastra. Ne simtim agresati atunci cand anumite lucruri stau in calea atingerii unui scop, cand cineva, o persoana sau o organizatie ne incalca regulile sau cand ne simtim tradati, cand stima de sine ne este amenintata. Ne simtim agresati cand nu ne sunt implinite nevoile sufletesti, dar de cele mai multe ori nu stim care sunt acestea.
Cand furia se declanseaza corpul nostru este invadat de secretia de adrenalina, un hormon care pregateste organismul pentru fuga sau lupta. Ne simtim plini de energie, alerti, gata de actiune. Tonusul muscular creste, suntem gata de lupta.
Urmatorul pas cand te simti manios este sa incepi sa lovesti in jurul tau cu vorba sau cu fapta. Sau poate ca reusesti sa te stapanesti atunci pe loc si o iei cu tine rabufnind pe cei apropiati. Sau poate ca in loc sa-ti versi furia pe cei din jur, te retragi si tii totul in tine. Sau poate ca ataci indirect, prin ironii sau barfe – ceea ce reprezinta un raspuns de tip pasiv-agresiv.
O stare de manie prelungita are efecte negative asupra ta, atat din punct de vedere fizic cat si psihic.
Din punct de vedere fizic furia poate determina ulcer, arsuri la nivelul stomacului, colita, gastrita, colon iritabil; hipertensiune, artrita, inflamatii articulare, slabeste imunitatea (acesti mai usor, te refaci mai greu dupa diverse boli ) si devii mai sensibil la durere.
Din punct de vedere psihic, poate provoca depresie (cand mania este orientata in interior ), adictii (alcool, tutun, droguri ), tulburari de alimentatie (mancatul excesiv sau diete foarte severe ), comportament agresiv si tendinta de a-i face pe ceilalti sa se simta prost crezand ca astfel te simti tu mai bine.
Toate acestea vor afecta relatiile cu cei din jur, ceea ce va avea ca efect o scadere si mai mare a increderii in sine si probabil ca te va face sa te simti si mai deprimat.
Nici exprimarea furiei nu este cel mai potrivit mod de a actiona, deoarece exprimarea maniei nu face decat ca data viitoare aceasta energie sa se manifeste si mai puternic.
In psihoterapia furiei principalul pas reprezinta faptul sa intelegi ca furia este rezultatul modului in care tu interpretezi o anumita situatie si nu este rezultatul situatiei in sine. Felul cum interpretezi acea situatie, ce gandesti in mintea ta legat de acea situatie, determina modul in care vei reactiona.
Psihoterapia (managementul furiei ) cuprinde mai multe etape care te ajuta sa-ti manageriezi emotiile atunci cand esti furios:
1. Identificarea sentimentele şi nevoile profunde cu care te confrunţi în momentele de furie. În cultura noastră am fost în mare parte educaţi să ne ignorăm propriile nevoi. Cu toţii avem nevoi interioare. Nevoia de grija, respect, iubire, independenta, libertate sunt câteva din nevoile de bază pe care le avem.
2. Antrenamentul asertiv : invatarea unui comportament ce ii permite unei persoane sa actioneze cat mai bine in interes propriu, sa isi apere punctul de vedere fara sa aiba o stare de teama exagerata, sa-si exprime sentimentele in mod sincer si sa se foloseasca de propriile drepturi fara a le nega pe ale celuilalt.
3. Vindecarea ranilor emotionale din copilarie si rezolvarea situatiilor neterminate din trecut. Intreba-te daca furia ta are legatura cu situatia de acum, sau ascunde si probleme mai vechi, ramase nerezolvate.
4. Invatarea unor comportamente si atitudini specifice de a face fata situatiei de criza. Stiai ca in timp ce esti furios ai acces la doar 10% din creierul tau? Numara pana la 10 si vei avea acces la mai multe resurse interioare.
Furia este un semnal de alarmă care te poate ajuta să înţelegi care sunt nevoile profunde ale sufletului tau. Ea iti arata că o nevoie a ta interioară nu este satisfăcută. Asumă-ţi responsabilitatea pentru ceea ce simţi.
Pentru a ascapa de furie trebuie in primul rand sa scapi de ideea ca ceilalti te infurie. Chiar daca ceilalti te irita, tu esti cel care apesi pana la capat butonul furiei. Tu singur iti pierzi controlul, nimeni nu ti-l poate lua. Iar faptul ca mai tarziu regreti arata ca in acea situatie ai mai multe optiuni si ca ai putea sa procedezi altfel.
Abc Psihosucces - Cabinet de psihoterapie și sexologie - Dr. Gabriela Marin

Abc Psihosucces - Cabinet de psihoterapie și sexologie - Dr. Gabriela Marin

Pentru o terapie de succes

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp