Cum să te desparți de partenerul cu care locuiești

Inapoi Autor: Psihoterapeut Eliza Cogian

          Despărțirea de partenerul de cuplu nu este niciodată ușoară, însă despărțirea de persoana cu care locuiești poate deveni dificilă foarte repede. Este important de luat în considerare aranjamentele financiare, siguranța și aranjamentele de viață ale copiilor, animalelor de companie și ale altor ființe vii, precum și o varietate de alte logistici. Urmând anumite ghidaje clare, te va ajuta să eviți durerea și dificultățile inutile, dar recomand în același timp să ceri ajutorul unui psihoterapeut pentru a primi un ghidaj specific pe cazul tău.

 

          Cum îți dai seama că este momentul să te desparți?

 

          Există multe motive pentru care oamenii decid să pună capăt unei relație de cuplu. Ai dreptul să închei orice relație care nu te face să te simți bine, dar este o decizie care nu trebuie luată impulsiv. Deși nu este o listă exhaustivă, îți voi prezenta câteva situații prin care o persoană va ști când este timpul să ia în considerare despărțirea de partenerul cu care locuiește:

• Partenerul de cuplu este abuziv;

• Nu te mai simți confortabil în relația de cuplu;

• Convingerile, moralitatea, principiile de viață nu se aliniază cu cele ale partenerului;

• Nu te susține în carieră și / sau în ceea ce-ți dorești să faci, în obiectivele tale;

• E dificil să reușești să-ți faci partenerul să petreacă timp cu tine, cu familia sau cu prietenii tăi;

• Nu te mai simți iubit și nu mai simți suținere din parte celuilalt;

• Doar tu aduci bani în casă și-ți susții partenerul financiar, deși nu așa ați discutat la început;

• Familia partenerului nu știe nimic de existența ta;

• Te forțează să ascunzi cine ești;

• Nu este o persoană de încredere.

 

          Cum te pregătești să te desparți de o persoană cu care locuiești?

 

          Odată ce ai luat decizia de a te despărți de o persoană cu care locuiești, este important să creezi un plan despre modul în care îi vei comunica acest lucru celeilalte persoane. Dacă este o relație nesănătoasă sau dacă te simți îngrijorat de modul în care va reacționa celălalt la această veste, decide să deschizi subiectul în față unor persoane apropiate sau chiar telefonic. Dacă relația este abuzivă, fie fizic și/sau emoțional, ar fi indicat să vorbești cu un specialist în psihoterapie pentru a te ghida în funcție de cazul tău, spre ceea ce este mai în siguranță să faci.

          După ce ai decis când și unde va avea loc momentul dezvălurii informației referitoare la despărțire, este foarte important să lucrezi la crearea unui plan pentru viitor, plăți sau facturi comune, condiții de siguranță și de viață a animalelor de companie sau a copiilor. Ambii parteneri ar trebui să facă parte din acest proces decizional și ar fi indicat și de preferat să colaboreze pentru a crea un compromis care să funcționeze pentru toți cei implicați.

 

          Pași de urmat atunci când dorești să te desparți de persoana cu care locuiești

 

          Încep prin a-ți spune faptul că nu există o modalitate ușoară de a pune capăt unei relații și nu este ușor să știi cum să faci asta. Este important să-ți amintești de ce vei avea acea conversație de despărțire cu partenerul de cuplu și că va avea un beneficiu pe termen lung pentru fiecare în parte. Așteaptă-te să simți disconfort și permite-i partenerului tău să își manifeste propriile sentimente. Chiar dacă este o despărțire la care v-ați gândit probabil amândoi de multă vreme, anumite sentimente posibil să-și facă apariția în acest proces.

 

          10 pași pentru a te despărți de partenerul tău cu care locuiești

 

          1. Aveți o conversație înainte de despărțire. Este important să fii sigur că despărțirea este soluția potrivită. Dacă există o parte din tine care dorește să rezolve ceva, sau anumite provocări, acum este momentul să o faci, înainte de despărțirea propriu-zisă. Bineînțeles, există și excepția în care deja știi că nu-ți mai iubești partenerul de cuplu sau nu te mai simți în siguranță, însă încercarea de a îmbunătăți lucrurile ar putea fi o decizie respectuasă pentru amândoi. Pentru multe cupluri, psihoterapia de cuplu ar putea ajuta la o clarificare mult mai rapidă și eficientă în ceea ce privește rezolvarea anumitor probleme precum îmbunătățirea cumunicării și exprimarea propriilor nevoi într-un mod eficient. Și aici există excepții precum abuzul fizic și/sau emoțional, situație în care psihoterapia de cuplu nu își are sensul ci mai degrabă psihoterapie individuală pentru persoana abuzată din relație.

 

          2. Comunică informația legată de despărțire cu calm, empatie și înțelegere. Chiar dacă nu există o variantă optimistă de a trasmite un mesaj de despărțire, este important să aveți o conversație calmă, empatică, înțelegătoare și iubitoare față de partenerul de cuplu pentru a încheia relația într-un mod pașnic și pozitiv. Este important să ai o voce calmă, un ton adecvat conversației și să îți acorzi timpul necesar pentru a spune ceea ce ai de comunicat. În caz contrar, spus totul pe grabă sau într-o formă de agresivitate va fi o comunicare rece, lipsită de respect față de celălalt, iar șansele pentru a nu fi înțeles mesajul în totalitate este maxim. Acordându-ți timp pentru a avea o conversație plină de compasiune și amabil despre motivul pentru care relația ar fi mai bine să se încheie va ajuta partenerul care primește informația să accepte mai ușor decizia luată. Înțelegerea motivului unei despărțiri poate dermina ca partenerii de cuplu să găsească beneficiile despărțirii, precum ceea ce pot îmbunătăți ulterior în relațiile viitoare, sau ceea ce-și doresc de la un viitor partener de cuplu.

 

          3. Oferiți-vă reciproc spațiu. Este o modalitate naturală și sănătoasă să vă permiteți unul altuia spațiu după ce ați discutat despre despărțirea care va urma. Aceasta este o etapă esențială a procesului de vindecare și trebuie respectată! Oferirea reciprocă a spațiului va fi mai dificilă atunci când locuiești împreună cu partenerul de care dorești să te desparți, însă este important să vă stabiliți limite sănătoase și să aibă fiecare propriul spațiu în casă, chiar dacă mediul de viață este comun.

 

          4. Oferiți timp adecvat conversațiilor. Este important să alocați suficient timp pentru această conversație. Încercarea de a te despărți de cineva înainte ca unul dintre voi să plece la muncă este nedrept, la fel ca și a purta o astfel de conversație printr-un mesaj sau în timp ce unul dintre voi este distras de altceva cum ar fi conducerea unui autoturism sau vizionarea unei emisiuni la televizor.

 

          5. Permite partenerului să-și exprime sentimentele. Multe persoane nu se simt confortabil cu propriile sentimente în preajma celor din jurul lor, mai ales dacă se simt vinovați că au făcut ceva pentru a provoca sau a contribui la aceste sentimente care creează disconfort. Evită să folosesști expresii precum „nu plânge” sau „va fi bine”, pentru că ar putea ofensa persoana cealaltă. Încearcă mai degrabă să-ți asculți partenerul sau pur și simplu să îl lași să se descarce emoțional în momentele în care simte nevoia să facă asta. Oferă spațiu partenerului să-și experimenteze sentimentele de tristețe, furie, pierdere, jelire și durere de despărțire! Nu poți face nimic pentru a schimba sentimentele celuilalt, astea fac parte din procesul de despărțire și de vindecare!

 

          6. Comunică adevărul. Spunând partenerului adevărul despre motivul pentru care alegi să închei relația îl va putea ajuta să înțeleagă unde a greșit și probabil, să schimbe ceva pe viitor. A spune unei persoane motivul pentru care se termină relația de cuplu nu înseamnă că este vina acesteia pentru că relația s-a încheiat, însă are dreptul la a cunoaște adevărul. Este mai bine să fii sincer decât să afle mai târziu că nu ai spus adevărul, ceea ce va fi și mai dureros pentru celălalt.

 

          7. Urmează-ți obiectivele. Este absolut normal ca persoana care este părăsită să încerce să repare lucrurile sau să negocieze pentru a împiedica încheierea relației de cuplu. Ar fi indicat să impui limite și să nu permiți celeilalte persoane să vorbească cu tine pentru a lua în considerare împăcarea, pentru că acest lucru este nedrept față de amândoi, iar șansele ca pe viitor să ajungeți în același punct sunt maxime.

 

          8. Cere ajutor persoanelor suportive din viața ta. Folosește o parte din timpul tău pentru a fi susținut în decizia ta de către cei din jurul tău. Cel mai bine este să cauți susținere din partea familiei, a prietenilor tăi, nu a celor comuni cu partenerul de cuplu pentru a evita să-i faci să se simtă inconfortabil. Suportul social te va ajuta să treci mai ușor peste evenimentele stresante.

 

          9. Fii respectuos. Fii mereu respectuos în ceea ce privește modul în care vorbești cu și despre fostul partener de cuplu. A vorbi de rău sau a bârfi fostul partener de cuplu este lipsit de respect și te va face să pari în fața celorlalți o persoană imatură și răzbunătoare. Evită să dai prea multe explicații celor din jurul tău și încearcă să fii obiectiv când comunici cu ceilalți „Da, am încheiat relația săptămâna trecută”, „Ne-am despărțit, dar vom rămâne în continuare uniți și vom colabora în creșterea copiilor”, „Am decis să ne despărțim, iar acum încercăm să vedem cum vom face cu animalele de companie”.

 

          10. Evită învinovățirea. Învinovățirea celeilalte persoane pentru despărțire nu va face bine și nu va rezolva absolut nimic. Chiar dacă este vina celuilalt partener pentru că în realitate s-a comportat într-un mod lipsit de respect față de tine și / sau de copii, învinovățirea celuilalt îl va determina să reacționeze într-un mod defenziv. Cel mai bine ar fi să te concentrezi pe a merge mai departe, pe obiectivele tale de viitor, fără să încerci să-l convingi pe celălalt că sfârșitul relației a fost din vina lui.

 

          Cum să împarți spațiul cu celălalt după o despărțire

 

          Mulți adulți împart finanțe, prieteni, proprietăți și alte lucruri chiar și fără să aibă un contract legal precum cel de căsătorie. Se întâmplă frecvent ca oamenii să se despartă în timp ce au împreună un contract de leasing la mașină, o ipotecă și chiar și o casă cu credit la bancă. Împărțirea spațiului poate fi mai ușoară dacă poți fi prieten cu fostul partener de cuplu după despărțire.

 

          Urmând următorii pași, te va ajuta să împarți spațiul cu fostul partener de cuplu, într-un mod care poate fi mai ușor de gestionat.

• Respectarea limitelor tale și ale celuilalt;

• Evită să te lași tras înapoi în vechile comportamente disfuncționale;

• Încetează să mai ai așteptări de la celălalt;

• Oferă-i timp și spațiu fostului partener de cuplu;

• Asigură siguranța animalelor de companie, a copiilor și a altor ființe vii sau persoane care locuiesc cu voi în casă.

 

          Cum să te desparți când aveți copii împreună

 

          Despărțirea de o persoană cu care locuiești este și mai dificilă atunci când sunt implicați copii. Când părinții nu se înțeleg în timpul sau după o relație, acest lucru îi afectează pe copii. Părinții care nu pot lucra împreună pentru a colabora și a-și crește copiii, fie atunci când locuiesc împreună și mai ales atunci când nu mai locuiesc sub același acoperiș, nu sunt capabili să ofere un mediu stabil și sigur pentru copiii lor. În astfel de medii, copiii se pot simți nesiguri, anxioși, furioși, ceea ce poate duce la mai multe probleme de comportament pe viitor.

 

          În speranța că ambii parteneri sunt de aceeași parte în ceea ce privește scopul și obiectivul de a face ceea ce este mai bine pentru proprii copii, lucrurile vor fi mai ușor de gestionat. Însă, dacă există probleme, sunt multe modalități de a colabora ca și părinți în mod eficient după o despărțire, iar educația parentală la un psihoterapeut vă va putea ajuta să aveți același obiectiv, să fiți uniți pentru proprii copii.

 

          Ghidaj în despărțirea de partenerul de cuplu atunci când sunt implicați copii 

• Decideți împreună ce veți comunica copiilor înainte de a face asta;

• Luați în considerare aranjamentele de viață după despărțire;

• Încurajați sprijinul din partea familiei extinse;

• Alegeți să faceți ședințe de psihoterapie individuală pentru a reuși să vă gestionați eficient sentimentele pentru a nu vă copleși proprii copii;

• Luați în considerare câteva ședine de psihoterapie și pentru copii, în cazul în care simt nevoia să vorbească cu un specialist;

• Colaborarea cu celălalt părinte ar trebui să fie o prioritate;

• Nu vorbiți de rău celălalt părinte copiilor;

• Fiți deschiși și sinceri copiilor și permiteți-le să pună întrebări.

 

          Când să cauți ajutor profesional pentru o despărțire

 

          Există multe momente în care o persoană ar putea lua în considerare psihoterapia pe măsură ce trece prin etapele jelirii și a durerii după o despărțire. Senzația de depresie sau sentimentele lipsei de speranță, incapacitatea de a scăpa de vinovăție, insomnii, lipsa poftei de mâncare, teama de a rămâne singur pentru totdeauna, sunt doar câteva dintre semnele care indică nevoia de a discuta cu un specialist. Dacă ambii foști parteneri sunt respectuoși și grijulii, atunci ambii vor deveni mai puternici în a pune capăt relației.

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp