Alimentatia corescta a bebelusului

Inapoi Autor: Emilia Popa
Alimentaţia corectă a bebeluşului

Laptele matern sau laptele praf este mâncarea perfectă pentru copilul tău în primele 6 luni. Atât laptele matern cât şi laptele praf aduc un aport important de vitamine, fier şi proteine într-o formă uşor digerabilă. Deşi mâncarea solidă va înlocui progresiv o parte din cantitatea de lapte, laptele matern şi laptele praf vor rămâne cea mai importantă sursa de nutriţie până la un an.
Medicii recomandă hrănirea copilului numai cu lapte la sân până la 6 luni. După 6 luni, laptele nu mai este suficient deoarece nu îi mai oferă copilului toţi nutrienţii (în special fier ) de care are nevoie.
Este foarte importantă stabilirea unui orar corect de alimentaţie, deoarece, la această vârstă, bebeluşii îşi pot forma foarte repede obiceiuri greşite, ceea ce îngrijorează specialiştii nutriţionişti.
Medicii recomandă, în prezent, introducerea primelor alimente solide între 4 şi 6 luni. În primele 6 luni de viaţă copilul acumulează tot necesarul de calorii din laptele matern sau din preparatele de lapte. Din cauza sistemului său digestiv imatur, bebeluşul nu poate asimila fibrele alimentare foarte bine, cea mai mare parte a acestora fiind eliminată prin scaun.
Începe prin a-i oferi copilului tău câteva linguriţe de fructe sau legume împreună cu cereale. Câteva mâncăruri bune cu care poţi să începi sunt: merele coapte făcute piure, banane, morcovi, piersici, pere, cartofi dulci, păstarnac şi conopidă. Încearcă să obţii o consistenţă apoasă adăugând apă fiartă şi răcită sau lapte mamar sau praf.
În cazul în care copilul tău are o reacţie negativă la un anumit tip de mâncare, il poţi oferi din nou câteva zile mai târziu. La început o să strâmbe din nas la multe mâncăruri, dar continuă să i le oferi în speranţa că i se vor părea mai atractive pe parcurs.
După ce copilul s-a obişnuit cu cerealele, fructele şi legumele, se introduc în dietă şi alte alimente. Este rândul leguminoaselor (mazăre, linte, fasole boabe ), care trebuie foarte bine fierte. Administrarea acestora trebuie oprită - dacă bebeluşul prezintă o iritaţie fesieră sau se găsesc boabe nedigerate în scaunul său - pentru câteva săptămâni. Un alt aliment preferat de copii este brânzica, amestecată cu sos de mere sau cu piure de alte fructe sau legume.
În jur de 7 luni, va consuma mâncăruri semi-solide de 3 ori pe zi. În timpul zilei, va mânca lapte matern şi lapte praf pe bază de fier. Îi mai poţi da şi cantităţi mici (o ceaşcă ) de suc neîndulcit diluat bine cu apă fiartă şi răcită (o zecime suc, 9 zecimi apă ) ; cereale pe bază de fier; legume; cantităţi mici de carne (de pui, peşte ), iaurt, ouă fierte tari sau ouă bine prăjite ochi; fructe.
Între 7 şi 9 luni poţi să măreşti consistenţa alimentelor şi să îi oferi mâncăruri sfărâmate cu furculiţa. În această perioadă copilul tău este pregătit pentru primele sale bucăţele.
Cabinet Individual de Psihologie Emilia Popa

Cabinet Individual de Psihologie Emilia Popa

Emilia Popa - Cabinet Individual de Psihologie

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp