Ce facem cand afla copilul ca Mosul nu exista?

Inapoi Autor: Adela Moldovan
Magia sarbatorilor este una aparte pentru copii. Partea esentiala a acestei magii extraordinare o reprezinta povestile despre Mos (Nicolae si Craciun ) care apare misterios si lasa in urma sa cadourile. Este o poveste draga fiecarei generatii. Si totusi vine un moment in care copilul afla ca, de fapt, totul este o poveste si Mosul nu exista. Si desi cadourile sunt aceleasi in fiecare an, poate chiar apar cadouri mai grozave, dezamagirea ramane si farmecul oarecum dispare. Si asta ramane uneori in noi si ca adulti, doar sa ne uitam la filmele cu specific de Craciun in care totusi, Mos Craciun exista si e un personaj aievea.
Ce putem face ca si parinti pentru a ajuta copilul sa treaca peste aceasta dezamagire si sa se bucure de Sarbatori? Cum sa pastram magia Sarbatorilor, acel farmec aparte si dupa ce crestem?

1. Nu luati in ras dezamagirea copilului. Empatizati cu el si discutati pe aceasta tema.

2. Spuneti-i apoi ca exista o magie a Craciunului si a Mosilor. Magia de a darui. Explicati-i pe intelesul sau faptul ca fiecare om poate fi Mos Craciun si important este sa daruim si sa facem bucurii celor dragi si celor care au necazuri. Si ca acest lucra ia "forma" Mosului pentru copii. Dar ca farmecul Mosului continua toata viata.

3. Pentru a sustine aceasta poveste a spiritului magic al Sarbatorilor, daruiti impreuna cu copilul dvs. Ajutati-l sa fie el Mosul pentru ceilalti membri ai familiei, sa descopere ce le-ar face o mare bucurie. Si apoi, eventual in complicitate cu acestia, lasati-l sa experimenteze si sa vada ce bucurie aduce gestul de a darui.

4. Puteti extinde acest comportament la o situatie de voluntariat sau ajutorare a celor aflati in necaz. Puteti face asta in acelasi an sau in anii urmatori. Este o modalitate excelenta de a invata copilul sa se bucure daruind, nu doar primind, asa cum a fost cat timp a crezut in Mosul.

5. Faceti ceva special in fiecare an de Sarbatori pentru a face cat mai magic momentul schimbului de cadouri: de ex.anul acesta facem cadouri cu mana noastra, nu cumparam; anul acesta cumparam ceva rosu; anul acesta cumparam neaparat ceva patrat etc.

Profitati de acest moment pentru a schimba dezamagirea copilului care a aflat ca nu exista Mosul, intr-un moment in care afla ca bucuria este ceva ce poti produce chiar tu insuti, nu ceva ce este "adus" de altcineva. Exprimati-va emotiile si vorbiti despre ele!

Un Mos Nicolae frumos tuturor, copii mici si mari!
Holo

Holo

Psihologie pentru comunitate

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp