Cum mutam copilul in patutul si camera proprie?

Inapoi Autor: Adela Moldovan

Ai dormit împreună cu copilul tău de când s-a născut şi te-ai bucurat de fiecare moment. Dar de o vreme puiul tău e destul de mare, doarme mai agitat şi nu vă mai puteţi odihni? L-ai muta în pătuţ şi în camera lui, dar ţi-e groază că nu se va putea obişnui după ce aţi dormit mult timp împreună? Nu vrei să îl auzi plângând după braţele tale? Iată câteva strategii care te pot ajuta să faci acest pas fără să se transforme totul într-o „tragedie” de familie.


Pasul 1: începe sa pui puţină distanţă între tine şi copil!

Chiar dacă încă dormiţi împreună, pregăteşte-l (şi pregăteşte-te ) să doarmă fără să simtă un contact fizic permanent cu tine. Îndepărtează-l puţin de tine când adoarme. Eventual pune o păturică rulată între tine şi copil. O alta strategie pe care, de asemenea, poţi începe să o utilizezi este să introduci un obiect drag (dacă al tău copil nu are unul ) – o păturică, o jucărie sigură cu care să doarmă. O poţi folosi şi pentru a pune distanţa între voi, iar acest obiect drag va fi apoi constanta somnului, indiferent de restul schimbărilor pe care le vei introduce.


Pasul 2: După ce ai observat ca doarme bine copilul şi atunci când nu este în contact fizic foarte apropiat cu tine, poţi introduce pătuţul. Instalează-l în camera în care dormiţi lipit de patul tău.

Dacă pătuţul permite îl poţi instala astfel încât pătuţul să fie o prelungire a patului mare (vezi foto ) .

Fă din asta un eveniment! Vorbeşte entuziasmată copilului tău despre faptul că va avea pătuţul lui, ca un copil mare, etc. Instalează pătuţul să fie disponibil dar nu forţa copilul să doarmă în el dacă nu doreşte. Cel mai probabil, în primă fază, va petrece ceva timp acolo, va explora noutăţile (lenjeria de pat, perniţa etc. ) dar la momentul somnului va veni la tine. E în regulă! Dacă îl forţezi să rămână în pătuţ, pătuţul va deveni un „obiect malefic” pe care îl va evita cu orice preţ! După ce adoarme, îl poţi muta uşor în pătuţul lui, şi creşti astfel distanţa dintre tine şi el (distanţa pe care ai început-o în primul pas ) . Dacă se trezeşte noapte şi vine la tine lasă-l, primeşte-l, ajută-l să readoarmă în braţele tale. Apoi, mută-l din nou.


Pasul 3: După ce doarme bine în pătuţul său şi nu se mai trezeşte noaptea să caute prezenţa ta şi rămâne în mare parte acolo, poţi să creşti distanţa.
Mută pătuţul mai departe de patul tău. Fă şi din asta un eveniment şi încurajează copilul. Rămâi lângă el la început până adoarme în pătuţul său. Instalează-te comod pe un scaun sau pe jos ca să ai răbdare să stai până adoarme. Cel mai probabil va adormi mai greu o perioadă, după care somnul său va reveni la situaţia de dinainte de mutare. După ce lucrurile încep să meargă mai bine, începe să pregăteşti pasul următor povestindu-i, din când în când, copilului despre momentul în care se va muta în camera sa, arătându-i alţi copii care dorm în camera lor, etc.


Pasul 4: Inaugurează camera de copil mare!
Fă un super-eveniment din asta. Dacă îţi permiţi renovează camera, poate folosindu-te de un personaj preferat. Dacă deja camera a fost făcută recent o cameră de copil sau această cheltuială nu îşi are locul în bugetul tău, doar „reinventează” camera poate mutând ceva mobilă de pe un perete pe altul, introducând nişte stickere, un covor nou sau o perdea nouă, etc. Aceste elemente de noutate vor face camera mai atractivă. Mută şi pătuţul din camera ta în camera copilului. Primele nopţi poţi sta lângă copil până adoarme sau chiar poţi dormi în aceeaşi camera cu el (în alt pat sau pe jos pe o saltea ) dacă aşa este mai uşor şi pentru tine.

Apoi, începe treptat să te retragi şi scurtează timpul pe care îl petreci cu copilul ca ajutor pentru a adormi. Treptat, în ritmul potrivit pentru tine şi copilul tău, ar trebui să ajungi la momentul în care să îl bagi în pat, să îi citeşti o poveste, să îi spui noapte bună şi apoi să doarmă singur.


Aceşti paşi pot dura 2-3 luni sau mult mai mult în funcţie de fiecare părinte şi fiecare copil. Nu aştepta însă ca lucrurile să funcţioneze chiar perfect înainte de a trece la următorul pas. Fiecare pas reprezintă o tranziţie şi la fiecare schimbare vor apărea anumite modificări şi perturbări în modul în care copilul doarme. Cât de repede poţi, îndreaptă-te spre pasul 4 şi acolo perfecţionează. La pasul 4 poţi apoi să îl muţi într-un pat de adult, făcând din nou din asta un eveniment.

Explică fiecare pas, fiecare mutare copilului, atât cât înţelege el la vârsta sa. Explicaţia pe care i-o dai nu trebuie să fie neapărat adevărată (poate adevăratele motive pentru care facem asta nu sunt pe înţelesul său ), explicaţia trebuie să fie utilă şi să îl ajute să accepte schimbările pe care tu le propui.

Nu în ultimul rând, fii sigură că tu eşti pregătită pentru această „aventură”. Dacă încerci, abandonezi la mijlocul drumului şi apoi încerci din nou, va fi mult mai greu şi e posibil să nu mai poţi folosi aceste strategii. Poate alegi şi un moment propice pentru tine – poate un concediu pentru partea care ţi se pare cea mai dificilă, o perioadă a anului care este mai lejeră la serviciu etc. Dacă tu vei fi pregătită, răbdătoare şi fermă, şansele tale de succes sunt foarte mari.


Mult succes!

Photo: http://www.babble.com/baby/top-7-safe-co-sleeping-hacks/#lavender-dream
Nota: Articolul a fost publicat pentru prima data pe site-ul Mama Responsabila si este publicat aici cu acordul acestuia.

Holo

Holo

Psihologie pentru comunitate

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp