De ce fugim de Grupurile Terapeutice

Inapoi Autor: psiholog Ioana Neacşu

Ai participat vreodată la un Grup de Dezvoltare Personală sau la unul de Sprijin? Ți-ai dori? Ce te împiedică?

 

Mi-am pus aceste întrebări și am decis să înțeleg care sunt temerile sau motivele pentru care adulții ezită (sau evită! ) să participe la un Grup de Dezvoltare Personală.

 

Cele 124 de persoane participante la sondajul* online au oferit 146 de răspunsuri (variante multiple de răspuns ) din care am înțeles următoarele:

 

☀️ O mare parte dintre aceștia (38 răspunsuri ) și-ar dori să participe și încă își fac curaj în acest sens, în timp ce aproape la fel de mulți (31 răspunsuri ) declară că nu au timp pentru a participa (variantă adăugată de participanții la sondaj ). O singură persoană a adăugat un răspuns ce poate explica celelalte 31 de răspunsuri privind presiunea timpului în viața noastră: ‘Îmi doresc să particip dar niciodată nu am timp pentru mine’. Cu alte cuvinte, o mare parte dintre persoanele participante la sondaj au pășit pe drumul conștientizării temerile care îi împiedică, ceea ce generează curajul de a lua inițiativa propriei dezvoltări chiar dacă teama te însoțește!

 

☀️Cea mai importantă teamă este aceea ‘de a fi nevoit (ă ) să spui lucruri prea personale’ în cadrul grupului (20 răspunsuri ), ceea ce poate indica pe de o parte neîncrederea în terapeut provenită din experiențe non-terapeutice când ai fost forțat să te deschizi, fie din teama de a înțelege în profunzime problemele personale care te preocupă.

 

☀️Alte temeri importante sunt aceea că ‘vor afla și alții lucrurile pe care le spui’ {deci teama de nerespectarea confidențialității impuse în orice cadru terapeutic} (12 răspunsuri ) și teama sau neliniștea ‘de a vorbi despre sine cu oameni noi’ (10 răspunsuri ) {acea anxietate de auto-dezvăluire, prezentă în intensități diferite la majoritatea dintre noi}.

 

☀️ Decizia de investi banii în altceva (9 răspunsuri ), dorința de a nu apărea în poze (8 răspunsuri ) și aceea ca ‘nimeni să nu știe problemele personale’ (9 răspunsuri ) par a motiva reticiența oamenilor de a participa la grupuri terapeutice.

 

☀️Puține persoane spun că ‘nu văd cum le-ar ajuta’ (3 răspunsuri ) sau că ‘teama de a fi criticate în grup’ (2 răspunsuri ) le împiedică să participe la un grup terapeutic.

☀️ În completarea sondajului participanții și-au menținut umorul și au adăugat ‘teama de soție’ ca impediment (1 răspuns ), sau ‘altă întrebare!’ (2 răspunsuri ) ca evitare a analizei personale cerute de sondaj.

 

 

!Așadar, e important să știi că...

 

☀️Ceea ce se întâmplă în grup rămâne în grup:

 

 -> Ceea ce împărtășești în grup este confidențial: toți participanți sunt informați de acest lucru. Oamenii rețin experiența ta similară cu a lor și nu se mai simt atât de singuri cu problemele lor, însă fiecare om participă la grup pentru a beneficia de un sprijin personal, iar nu pentru a colecționa povești de viață de la persoane necunoscute lor.

 

-> Ceea ce se vede în imaginile/pozele de la grup sunt doar mijloacele expresiv-creative cu care lucrăm și implicarea oamenilor în cadrul grupului: rezultatul tehnicilor, discuțiile și semnificația creațiilor personale rămân confidențiale!  

 

☀️ Terapeutul stabilește de la început câteva reguli de bază ale grupului (precum sunt confidențialitatea, punctualitatea, exprimarea părerilor doar în numele propriei persoane ) și ghidează întotdeauna experiența persoanelor din grup încât fiecare să se simtă acceptat, susținut, ascultat, cât și provocat să reflecteze la propriile dificultăți.

 

☀️ Majoritatea participanților la grupuri mărturisesc la început că ‘au emoții’ sau le este dificil să vorbească despre sine, însă pe parcurs devin confortabili cu prezența lor în grup, ajung să împărtășească ‘A-ha!’-uri personale și să se simtă bucuroși că au revenit! 

 

☀️Poți alege: 

-> să nu apari în poze,  

-> să ai un pseudonim/nume fals,  

-> să împărtășești ceva personal despre tine sau doar să asculți ceea ce împărtășesc celelalte persoane! 

 

În plus, impresiile participanților la Grupul de Dezvoltare Personală În-ritmul-tău-psihologic (Pitești ) sunt la fel de încurajatoare:

 

☀️ "Am rămas cu o impresie şi o experienţă foarte plăcută. M-am simţit foarte bine, relaxată şi liniştită, deşi aveam strângeri de inimă gândindu-mă că voi fi pusă în situaţii incomode, jenante. Atât terapeutul cât şi participanţii m-au făcut să mă simt bine, în siguranţă şi să prind încredere în mine. Consider că participarea la astfel de activităţi îţi oferă o mulţime de avantaje: încredere în sine, curaj, voinţă, noi experienţe şi poveşti de viaţă din care poţi învăţa." E.S.  

 

☀️  "Îmi plac foarte mult activitățile propuse la grup. De fiecare dată a fost ceva nou. Mă bucur ca un copil de fiecare dată. Și acum îmi amintesc senzația plăcută pe care am simțit-o când am modelat pentru prima data lutul." A.P.  

 

☀️ "Mie mi-a plăcut atmosfera grupului, mi se pare interesant să aud şi alte perspective, cumva simt că pot să învăţ şi din experienţele celorlalţi." A.M.  

 

Cu drag,  

Psiholog Ioana Neacșu 

 

*Sondajul s-a desfășurat în Decembrie 2018 (timp de 4 zile ) pe 4 grupuri private de Facebook, având ca participanți persoane adulte din orașele Pitești și Mioveni. 

Ioana Neacsu - În ritmul tău psihologic

Ioana Neacsu - În ritmul tău psihologic

'Cunoaşte şi cunoaşte-te!'

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp