Psihoterapia de cuplu

Inapoi Autor: Amza Jucan

         Asemenea sănătății, relația de cuplu este un proces cu multe variabile care ar trebui luate în calcul pentru creșterea satisfacției în cuplu. De regulă, despărțirile intervin în momentul în care unul dintre parteneri nu satisface constant o nevoie (destul de importantă ) a celuilalt partener. Pentru a se evita această situație, cea mai simplă metodă ar fi prevenția.

        Dacă partenerii se cunosc și se implică într-o relație este urmare a faptului îndrăgostirii. Din acest moment, majoritatea comportamentelor, intențiilor și, de ce nu, chiar valorile lor iau o altă înfățișare și o altă natură. În perioada în care partenerii experiențiază procesul îndrăgostirii, ei afișează natural o altă parte a personalității lor - mai tolerantă, mai binevoitoare, mai interesată de nevoile celuilalt, altruistă, optimistă și mult mai spirituală. După ce lucrurile se așază, cei doi, încet-încet, revin la personalitatea lor, și, treptat, au mai multe pretenții, obiectivele lor nu mai sunt tocmai aceleași, apar neînțelegeri în diverse aspecte ale vieții - cum ar fi maniera în care își tratează rudele, modul de petrecere a timpului liber, planurile, problemele financiare, prietenii, manifestarea afecțiunii, sarcinile casnice, sau chiar o sarcină nedorită de partener. Cu timpul, se ajunge la degradarea încrederii dintre parteneri, ceea ce generează certuri fercvente, agresivitate verbală, violență fizică, infidelitate, gelozie, disfuncții sexuale sau indecizia de a rămâne în relație.

         Pentru a preveni o asemenea stare de fapt, partenerii ar trebui să se implice în cunoașterea celuilalt și satisfacerea anumitor nevoi ale lui, ar trebui să facă efortul de a-și aprecia partenerul pentru ce are și să nu-l discrediteze pentru ce nu are, iar în momentul în care intervin unele probleme, să se concentreze exclusiv pe acea problemă cu scopul de a găsi soluții pentru a o rezolva, și nicidecum să-și reproșeze anumite comportamente ori să înșire toate lucrurile neplăcute pe care le-au observat la celălalt, iar ca strategie valoaroasă, să se implice în cât mai multe activități împreună cu scopul de a se cunoaște din ce în ce mai bine.

Amza Jucan Cabinet Individual de Psihologie

Amza Jucan Cabinet Individual de Psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp