Gestionarea emoţiilor prin inteligenţa emoţională!

Inapoi Autor: Psiholog Mihaela Gherasim
Toţi oamenii se nasc cu o inteligenţă funcţională care se numeşte IQ, Cu această inteligenţă rămânem toată viaţa, ea ne este dată de genele pe care le moştenim de la părinţi şi nu o mai putem modifica pe parcurs. Inteligenţa emoţională -EQ, este un factor al inteligenţei noastre emoţionale, care se învaţă şi se cultivă odată cu trecerea prin viaţă, cu conştientizarea anumitor situaţii şi emoţii. Cu toţii avem un creier de supravieţuire-creierul reptilian, care ne ghidează în activităţile de supravieţuire, hrană, siguranţă, perpetuarea speciei. În foarte multe situaţii din viaţa noastră, reacţionăm la primul impuls, chiar dacă situaţia nu este de viaţă şi de moarte, fără să lăsăm inteligenţa emoţională să ne ajute. Oamenii reacţionează diferit, în funcţie de inteligenţa emoţională la diferite situaţii de viaţă.
Exp: Suntem în trafic, ne grăbim la serviciu, este foarte aglomerat, se face un blocaj datorită unui accident. Majoritatea dintre noi se vor enerva maxim, vor ţipa, vor înjura, se vor da jos din maşină, vor crea un scenariu de coşmar. În acest caz, reacţionăm cu creierul reptilian, îl lăsăm să se manifeste în toată plenitudinea lui, fără să ne gândim un pic şi să adoptăm o altă atitudine.
O persoană care are inteligenţa emoţională suficient de bine cultivată şi dezvoltată, într-o situaţie de genul acesta, va profita de puţinul timp cât stă blocată în trafic pentru a asculta o muzică de relaxare, o înregistrare de la un work-shop de dezvoltare personală, sau va coborî din maşină pentru a respira puţin aer şi pentru a admira cerul, soarele sau norii. Pentru el va fi un moment de respiro, de pauză, de linişte. Iată cum aceeaşi situaţie, poate aduce haosul sau liniştea în viaţa noastră. Inteligenţa emoţională se învaţă, poţi face acest lucru singur sau ajutat, de un psiholog pregătit să te ghideze şi să te îndrume.

Mihaela Gherasim - Cabinet individual de psihologie

Psiholog pregătit să te susţină în orice impas existenţial!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp