CASNICII INTELIGENTE EMOTIONAL

Inapoi Autor: Oana Purdel

CASNICII INTELIGENTE EMOTIONAL

Casniciile inteligente emotional, impiedica gandurile si emotiile negative, sa le copleseaca pe cele pozitive.

CASNICIILE NEFERICITE

  In caz de conflict, cuplul face tot posibilul ca sa castige lupta. Sunt atat de concentrati la cat sunt de raniti si la a demonstra ca au dreptate si ca celalalt greseste, sau la a-l trata pe celalalt cu raceala, incat liniile de comunicare sunt blocate.

  In loc sa-si creeze o atmosfera de neintelegere si impotrivire, acestia isi inteleg unul altuia nevoile. Atunci cand raspund unei solicitari motto-ul util este:

"Da, si…" decat: "Da, dar…"

 Este necesara atitudinea pozitiva, fara a-l judeca pe celalalt, fara a-i scana fiecare grimasa, fara a pune sub lupa intentia cu care face un anumit lucru sau gest. Sentimentul de iubire trebuie sa fie baza de la care pleaca orice evaluare. E nevoie de joc, amuzament, aventura si dezvoltare.

Prin urmare incercarea de a-l asculta cu calm si intelegere pe celalalt, va duce la gasirea unei solutii in cuplu.

ABILITATI DE ASCULTARE SI REZOLVARE DE PROBLEME

1.Ascultarea activa

2.Transmiterea nemultumirilor

 3.Afirmatii de tipul " eu simt" (fara acuze si insulte )

4.Reformularea raspunsului, atat a continutului cat si emotiei ce razbate din mesaj

5.Validarea sentimentelor "inteleg ce vrei sa-mi spui - inteleg prin ce treci"

  Daca reusim sa ne obisnuim cu partea de nebunie din celalalt si facem fata cu intelegere, afectiune si respect casnicia poate merge. Interesele comune, va tin impreuna.

  In casniciile fericite doi soti isi intorc unul altuia gesturile frumoase. Unul il ajuta pe celalalt in treburile din gospodarie. Insa a fi nevoit sa ti socoteala a ce si cine a facut ceva pentru altcineva, este un semn ca exista probleme.

Evitarea conflictelor va duce la destramatea casniciei!

CE AVEM DE EVITAT ?

1. Inceputurile dure.

Dispretul din glasul acuzator, cinismul, sarcamul, cuvintele care poarta incarcatura negativa.

2.Criticismul

   Diferenta intre exprimarea unei nemultumiri si criticism. O nemultumire se refera la un comportament sau la o situatie, nu la persoana. Alegem o situatie specifica si ne referim: - Cum ma simt atunci cand …… - Fac referire la situatia, strict din acel moment - Si spunem " Iata ce doresc, vreau, prefer.

  Critica exprima sentimenre si pareri negative despre caracterul sau personalitatea celuilalt.

Nu spunem:" Care-i problema?"

3.Dispretul

  Se iveste atunci cand apare un sentiment de superioritate fata de partener. O forma de lipsa de respect. Sarcasmul si cinismul reprezinta forme ale dispretului. Folosirea apelativelor, datul ochilor peste cap si umorul rautacios otraveste relatia. Este folosit cu tendinta de a umili. Dispretul este alimentat de ganduri negative inabusite de multa vreme. Atunci apare conflictul!

4.Defensivitate

  Defensa sau apararea nu are efectul scontat. Cel care ataca, nu renunta si nuci nu-si cere scuze. Defensivitatea agraveaza conflictul.

5. Impietrirea

  Parasirea casei in momentul conflictului sau nepasarea fac ca lucrurile sa se inrautateasca. A da din cap spunand" Ihm" cu privire indreptata spre cealalta parte a camerei.

6. Coplesirea

  Destramarea unei canicii poate fi prezisa prin inceputurile dure si senzatia constanta de coplesire. Se intampla atunci cand negativitatea partenerului este atat de puternica si neasteptata incat ramai socat.

7. Limbajul corporal

  Accelerarea batailor inimii cu peste 100batai/minut. Secretia de adrenalina ordona corpului "fugi sau lupta". Atunci cand, cel putin unul dintre soti se simte suprasolicitat emotional, in momentul in care interactioneaza cu celalalt, se manifesta ca in perioada preistorica. Abilitatea de procesare a informatiilor dispare. 

CUM FACEM SA FUNCTIONEZE?

Cearta-te frumos!

  In orice casnicie exista certuri, insa conteaza felul in care depesesti cu indemanare aceste dificultati, astfel incat sa pastrezi casnicia echilibrata.

Prietenie vs conflict

  O prietenie trainica inseamna repect reciproc si bucurie de a fi impreuna cu celalalt. Este nevoie sa se cunoasca si sa se accepte unul pe celalalt (ce-i place si ce nu-i place, care ii sunt trasaturile de personalitate definitorii, ce sperante si ce visuri are ). Respectul profund si aprecierea prin gesturi mici, nu trebuie sa lipseasca. Toate gandurile pe care unul le are despre celalalt si despre casnicia lor sunt generalizate si pot lua locul sentimentelor pozitive. Si invers este valabil!

Casnicia este setata pe negativitate sau pe pozitivitate si este greu de modificat.

 Gandirea in termeni atat de negativi cu privire la relatia lor si in mod atat de generalizat, face ca cei doi sa ajunga prizonierii starii negative.

"Motelul Piaza Rea"

  Cei cazati aici, greu mai pleaca! Victoria partenerului este perceputa ca infringerea celuilalt. Tradarea este nepunerea pe primul loc a partenerului si a angajamentului fata de relatie. Nu este necesar sa ai o relatie perfecta, e suficient una bazata pe prietenie!

Impacarile arma secreta a unui cuplu

 Tentativele de impacare, pot fi gesturi copilaresti, strambaturi, glume care sa impiedice negativitatea sa ia proportii. Forta prieteniei cuplului, asigura succesul tentativei de impacare.

Scopul Casniciei

  Cele mai multe certuri au la baza diferentele fundamentale de stil de viata, de personalitate si de valori. Cele mai multe certuri nu pot fi rezolvate. Nu fac decat sa-si iroseasca timpul si sa faca rau casniciei. In loc a se certe, trebuie sa inteleaga ce anume sta la baza conflictului si sa invete cum sa se obisnuiasca cu asta pretuindu-se si respectandu-se reciproc.

"Nu" amintirilor urate

  Daca relatia este dominata de negativitate, nu doar prezentul si viitorul este vulnerabil, ci si trecutul se afla in pericol. Istoria este rescrisa in rau.

"Nu"detasarii emotionale

Atunci cand cuplul ajunge la final:

1 Sotii considera ca au probleme grave

2 Reluarea acelorasi subiecte la nefarsit pare inutila.Fiecare incearca sa-si rezolve singur problemele.

3 Sotii duc vieti paralele.

4 Sotii sunt mai insingurati.

SA NU RENUNTAM INAINTE DE VREME

  Oricat de descurajator ar suna, sunt convina ca mult mai multe casnicii ar putea fi alvate decat in realitate. Consolidarea prieteniei dintre sotii, este atat de importanta mai ales ca ea stimuleaza romantismul, pasiunea si viata sexuala pe carecu totii ne asteptam sa le avem intr-o casnicie.

Mind Experience Clinica Psihologica Oana Purdel

Mind Experience Clinica Psihologica Oana Purdel

Fericire este o alegere. Alege sa fi fericit!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp