Experiența mea la MindPower Clinic Cum am ajuns în terapie pentru atacuri de panică

Am început să caut ședințe de terapie în Timișoara după ce am avut, într-o singură lună, trei episoade de panică intensă care m-au dus la urgență. Aveam senzația că nu pot respira, că o să leșin sau chiar că o să mor. Medicii mi-au spus că este „doar un atac de panică", dar în mintea mea nu era nimic „doar" - trăiam un coșmar.
După mai multe investigații medicale care nu au arătat nimic grav, am realizat că trebuie să caut ajutor psihologic. Nu știam exact ce înseamnă „terapie cognitiv-comportamentală", dar citind articolele de pe site-ul MindPower Clinic am simțit pentru prima dată că cineva explică exact ce simt. Totul era clar, empatic, lipsit de judecată.
Am completat formularul de contact, iar în mai puțin de 24 de ore am primit un mesaj cald și bine structurat, cu toate informațiile de care aveam nevoie. A fost pentru prima dată când nu m-am simțit un caz, ci o persoană. Și asta a contat enorm.
Cum au decurs primele ședințe
Îmi amintesc că la prima ședință aveam inima cât un purice. Mi-era teamă să vorbesc, să nu fiu judecat sau să mi se spună că „exagerez". Dar nu s-a întâmplat nimic din toate astea. Terapeutul a fost cald, prezent și foarte clar. Mi-a explicat că atacurile de panică nu sunt periculoase, dar pot fi extrem de înfricoșătoare - și că pot învăța să le gestionez.
Am început prin a ține un jurnal al episoadelor: când apăreau, ce le declanșa, ce simțeam în corp. Am aflat că majoritatea atacurilor apăreau în contexte de stres social sau după perioade în care mă simțeam foarte obosit. Am lucrat pe identificarea gândurilor catastrofice - acele „o să mor", „nu mai am aer", „o să leșin în public". Le-am analizat pas cu pas și am învățat să le pun sub semnul întrebării.
Terapia m-a învățat ceva ce n-aș fi crezut vreodată posibil: că nu trebuie să lupt cu atacul de panică, ci să-l observ. Să-l las să treacă. Să nu fug din situație, să nu hiperventilez, să nu mă blochez. Am învățat tehnici de respirație, de împământare și de reîncadrare cognitivă. Cu timpul, aceste instrumente au devenit automate.
După 3-4 ședințe, am reușit să trec printr-un episod de panică fără să fug din autobuz - ceea ce înainte era imposibil. După 7 ședințe, atacurile erau din ce în ce mai rare și mai ușor de gestionat. Azi, la a 10-a ședință, simt că am din nou încredere în mine. Nu mai trăiesc cu frica constantă de „și dacă...".
Cel mai valoros aspect al terapiei a fost că m-a făcut să înțeleg ce se întâmplă cu mine. Că nu sunt „nebun", că nu sunt „defect", ci că trec prin ceva ce milioane de oameni trăiesc. Informația a fost extrem de valoroasă - dar și felul în care a fost transmisă: empatic, blând, dar clar.
Mi-a plăcut faptul că terapia avea structură. Știam în fiecare ședință pe ce lucrăm și de ce. Am avut teme pentru acasă, exerciții clare, dar niciodată nu m-am simțit presat. A fost un spațiu în care am crescut fără să fiu forțat.
-Adelina, Timișoara
Mesaj din partea echipei MindPower Clinic
Pentru noi, fiecare poveste împărtășită este o sursă de speranță pentru alți oameni care poate încă nu au făcut primul pas. Ne pasă cu adevărat de intimitatea și siguranța celor care ne aleg, iar ședințele de terapie se desfășoară întotdeauna în confidențialitate deplină. Mulțumim celor care aleg să își spună povestea - e un dar pentru toți cei care încă nu știu că există o cale spre vindecare.
MindPower Clinic
Your Mind. Your Power.