Dragoste sau dependenta?

Inapoi Autor: Neacsu Elena Monica
Pretutindeni, oamenii incearca sa construiasca relatii profunde. Peste tot, am intalnit barbati si femei care nu stiau sa faca diferenta intre iubirea sanatoasa, matura, interdependenta, si dragostea obsesiva, dependenta, adictiva, imatura. Si mi-am dat seama de faptul ca multi oameni isi reprima dorinta fireasca de iubire din cauza ca au fost raniti, la un moment dat, de parinti, prieteni, parteneri, societate sau un anumit grup cultural. Oamenii tanjesc cu disperare dupa iubire si totodata se tem de relatiile intime. Iar de aici rezulta singuratate, izolare, durere, violenta si un sir nesfarsit de tradari.

Asadar, dragoste sau dependenta? Raspunsul cel mai probabil este putin din ambele. In acceptiunea mea, termenul de iubire adictiva este unul cuprinzator, incluzand deopotriva barbati si femei, atat heterosexuali, cat si homosexuali. Pentru ca iubirea adictiva poate sau nu poate sa includa iubirea romantica sau sexuala.

Uneori, dragostea ne face sa ne simtitm bine, iar alteori rau, adesea fara sa stim de ce. De ce simtim anumite atractii? De ce ne dorim sa stabilim relatii durabile, chiar si dupa experiente devastatatoare? De ce o relatie ne face sa ne temem de implicare? Am sau nu motive sa mentin o relatie ? De ce transformarea vietii amoroase este atat de importanta? Sunt indragostit sau dependent ? Toate acestea sunt niste intrebari universale, care isi asteapta raspunsurile.

Ca psihoterapeut, sunt chemata sa-i ajut pe altii sa treaca peste suferinta emotionala. Si, astfel, mi se confirma in mod repetat ca nevoia de iubire este una primordiala. Chiar si dupa pierderea grea suferita la moartea unei fiinte iubite sau la terminarea unei relatii, parem decisi sa continuam sa iubim. De ce? Pentru ca ne simtim obligati sa implim o misterioasa nevoie interioara? Sau poate ne inchipuim, intr-un fel, ca dragostea profunda este singura constanta pe care ne putem baza in aceasta viata, altfel destul de plina de pericole?

In relatiile de iubire, problemele nu apar din natura iubirii. Adevarata dragoste este datatoare de viata. Este o energie cuprinzatoare, hranitoare, care nu cunoaste limite si care nu raneste, ci vindeca. Problemele apar din teama de tradare a increderii. Iar astfel de tradari ne fac ulterior tot mai putin vulnerabili la dragoste si ne pun in garda, urmarea fiind relatii mai degraba dramatice decat intime.

A fi implicat intr-o relatie care se zbate pentru a supravietui seamana cu durerea de gat sau cu o migrena ingrozitoare. Si, atunci cand ne inbolnavim, nu mai suntem noi insine. Capacitatea de a trai creativ seaca pe masura ce ne concentram asupra durerii. Suntem tentatii sa cautam alinare in remedii rapide: medicamente, oameni si evenimente din afara vietii noastre. Iar rezultatul frecvent sunt oboselile si adictiile.

Traim intr-o epoca unica, plina de contradictii. Unii cauta bunastarea. Altii resimnt adanc cum sufletul lor tanjeste dupa trairi mai profunde. Suntem permanent bombardati cu informatii pe care nu le putem asimila si procesa. Ne dramuim timpul cu tot mai mare dificultate. Auzim zilnic stiri amenintatoare. Si, in tot acest haos se presupune ca trebuie sa avem relatii de iubire satisfacatoare, daca nu perfecte. Dragostea adevarata nu inseamna nici adictie, nici iubire adictiva. Totusi datorita conditiei umane, aceste doua experiente pot coexista, provocand o mare durere si suferinta.

Trebuie sa ne exprimam iubirea cu intelepciune. Sunteti singurii in masura sa hotarati ce alegeri faceti in viata. Evident, nu este obligatoriu sa o faceti, dar daca optati pentru o schimbare, mai intai asigurati-va ca o faceti pentru propiul bine.
Odata decisi sa renuntati la iubirea adictiva si la viziunea melodramica in alb si negru asupra vietii pentru a descoperii viata in toata complexitatea sa, va fi dificil sau chiar imposibil sa reveniti la vechiul mod de gandire. Este posibil ca decizia de a renunta la iubirea adictiva sa insemne abandonarea relatiei dificile in care v-ati aflat, situatie in care, cat se poate de firesc veti suferi.

Nu este usor sa te implinesti ca om si nimic nu garanteaza ca decizia de schimbare pe care a-ti luat-o va aduce imediat fericirea. Decizia de a va elibera de iubirea adictiva implica renuntarea la tentatia de a detine controlul sau de a va lasa dominati. Impulsul de a-i manipula pe ceilalti este puternic, si renuntarea la el poate fi un proces dureros. Insa, pe termen lung, aceasta durere este incomparabil mai mica fata de suferinta pe care ati putea sa o provocati asupra propriei persoane sau a celorlati daca ramaneti intr-o relatie de dependenta (adictiva ) .

Neacsu Elena-Monica - Cabinet individual de psihologie

Nu exista esesc, exista feed-back!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp