Violenta domestica - mituri si adevaruri

Inapoi Video Autor: Psiholog Psihoterapeut Ioana Nemeti
Am inceput activitatea de consiliere psihologica inca din primii ani de facultate, ajutand victime ale violentei domestice si luptand pentru drepturile lor (majoritatea femei ) alaturi de Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania, cu sediul in Timisoara (www.apfr.ro ) . Au fost 3 ani in care am vazut, am inteles si am invatat mai multe decat as fi crezut vreodata...

Va impartasesc astazi cateva lucruri pe care cred ca e important sa le stiti despre violenta in cuplu/familie, indiferent ca aveti in familie cazuri sau nu:

- NU E "VINA" EXCLUSIVA A NIMANUI. Violenta domestica are bazele in istoria familiilor din care partenerii fac parte (pana la bunici, strabunici si asa mai departe ), are legatura cu mediul si grupurile din care partenerii fac parte, tine de trasaturi de personalitate, statut social, cultura etc. Toate acestea alcatuiesc o cauzalitate complexa a comportamentului abuziv si sustin repetarea acestuia. Deci nu, nu e de vina mai mult nici el, nici ea. Sunt de vina amandoi in egala masura pentru viata pe care o duc impreuna, insa impart aceasta vina si cu parintii, bunicii, fratii, colegii, vecini, statul etc.

- DACA II PARE RAU (chiar sincer ) NU INSEAMNA CA SE VA OPRI. E modul in care stie sau a invatat sa rezolve anumite tensiuni si probleme. Daca nu va invata alta cale si nu va crede in ea, nu are cum sa schimbe comportamentul. Nu are cum pentru ca nu stie cum...si poate nici nu i-e clar de ce.

- REZISTENTA PARTENERULUI ABUZAT E FARA LIMITE. Multi se intreaba - "cat va mai rezita? probabil dupa ce este ranit (a ) grav isi va da seama ca e prea mult"...Din pacate nu e asa, altfel nu ar muri atatea femei anual de mana partenerilor lor. Rezista pana cand corpul cedeaza sau realizeaza ca abuzurile nu vor inceta si parasesc relatia.

- CICLUL VIOLENTEI DOMESTICE (repetarea abuzurilor, care devin in timp tot mai mari ) se rupe de regula prin separare si/sau psihoterapie de cuplu

- COPIII sufera mai putin daca raman cu un singur parinte, decat intr-o familie in care exista violenta domestica. A ramane "impreuna" pentru copii e o mare greseala. Raman "impreuna" impotriva lor mai degraba, multi traiesc traume importante si ajung ca adulti sa aiba acelasi comportament in familiile lor...pentru ca pe acesta il stiu cel mai bine si le e cel mai usor sa il reproduca...

- Violenta domestica este PREZENTA IN TOATE PATURILE SOCIALE, indiferent de cultura, statut, studii, bogatii etc. Pot fi oameni foarte saraci, foarte bogati, fara scoala sau profesori universitari. Iar partenerii AU MOTIVE sa ramana in relatie, intotdeauna (cateva puteti vedea si aici http://www.tacereadinochi.ro/ce-incercam.html ) . Asta nu inseamna ca sunt si fericiti sau ca fac cea mai buna alegere. Acest lucru mentine ciclul violentei in familie.

- O RELATIE ABUZIVA SE POATE SCHIMBA. Da, asa este. Necesita insa timp si ajutor din exterior, preferabil de la consilieri psihologici sau psihoterapeuti. Important e sa ceara si sa primeasca acest ajutor, amandoi partenerii.

M-am gandit sa scriu aceste randuri deoarece am vazut campania initiata de trupa TAXI si cateva institutii care merita aplaudate pentru acest lucru. http://www.youtube.com/watch?v=fKmuUDQdcXc

Nu neglijati abuzurile in cuplu. Daca sunteti intr-o relatie abuziva cereti ajutor pana nu e prea tarziu. Daca cei din jurul vostru au astfel de relatii incurajati-i sa ceara ajutor. Azi poate e doar un abuz verbal, peste ceva timp insa poate fi o palma, apoi pumni si picioare...ajungand pana la abuzuri cauzatoare de moarte, care din pacate nu sunt deloc putine.

Va stau cu placere la dispozitie daca aveti orice intrebari legate de aceasta tema.

Psiholog & Psihoterapeut Ioana Nemeti

Articol publicat pe www.facebook.com/PsihoterapieDeFamilie

www.psihoterapie.nemeti.info
Cabinet de consiliere psihologica si psihoterapie Ioana Nemeti-Pasca

Cabinet de consiliere psihologica si psihoterapie Ioana Nemeti-Pasca

Cand solutiile vechi nu dau rezultate, incearca ceva nou: psihoterapia

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp