Cum învăţăm eficient în sesiune?

Inapoi Autor: Psiholog Oana Mărcuș
Mulţi studenţi se confruntă cu probleme legate de învăţare. Mai jos, am ales să descriu o serie de tehnici de învăţare des utilizate cu scopul de a învăţa mai eficient un conţinut. Nu în ultimul rând, ultima tehnică este utilizată pentru un management eficient al timupului şi pentru a căştiga lupta pe care o ducem zi de zi cu procrastinarea/ amânarea activităţilor relevante.

Tehnica SQ3R - Pentru a învăţa din cărţi/manuale
1. SURVEY: Citeşte titlul, introducerea, graficele, desenele, cuvintele şi frazele puse cu bold, citeşte sumarizarea textului sau a fiecărui capitol dacă aceasta este oferită. Gândeşte-te la ceea ce şti deja legat de acestă informaţie prezentată.
2. QUESTION: Întreabă-te: Cine? Ce? Când? Unde? De ce? Cum? Citeşte textul cu atenţie ca să te asiguri că răspunzi la aceste întrebări.
3. READ: Citeşte cu atenţie textul pe secţiuni. Pe măsură ce termini de citit o secţiune - scrie răspunsul la aceste întrebări pe foaia ta de notiţe. Subliniază pe măsură ce citeşti răspunsurile la întrebările tale.
4. RECITE: Atunci când finalizezi o secţiune şi la sfârşitul sesiunii tale de citit întreabă-te o întrebare simplă:,, Despre ce a fost vorba?" Încearcă să-ţi explici ţie informaţia pe care ai citit-o. Apoi, încearcă să o explici şi altora - colegului tău de cameră, altor colegi. Observă atunci când nu poţi explica şi celorlalţi şi reîntoarce-te la acele conţinuturi pe care nu le-ai înţeles atât de bine.
5. REVISE: Înainte de a închide cartea, citeşte încă o dată notiţele făcute de tine şi sublinierile din text ca să te asiguri că informaţia este repetată şi ea va fi astfel şi mai bine stocată în memorie.

Tehnica R.E.A.D. - Pentru a învăţa din notiţe
1. READ - citeşte notiţele pe care le-ai scris chiar în acea zi dacă este posibil. Apoi, reciteşte-le în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Clarifică-ţi ideile şi conceptele de bază. Rescrie unde este necesar - unde notiţele tale nu sunt clare.
2. EVALUATE - evaluează ceea ce tu ai scris în notiţe. Prioritizează informaţia notată şi şterge informaţia care nu este atât de relevantă.
3. ASK - Pune întrebări. Pe margine, scrie ce crezi tu că înseamnă acea informaţie şi ce fel de întrebări te-ar putea întreba profesorul pornind de la aceste informaţii. Dacă nu înţelegi ceva din materialul notat - mergi la profesor şi încearcă să adresezi întrebări.
4. DETERMINE - scrie care sunt ideile principale. Dacă poţi realiza o sumarizare a notiţelor şi să discuţi apoi acest conţinut şi cu alţi oameni, vei demonstra înţelegerea acelor informaţii. Dacă la nivel de înţelegere, există unele informaţii pe care nu le înţelegi - discută-le cu profesorul sau cu colegii tăi.

Tehnica VCR3 - Pentru a stoca informaţia în memoria de lungă durată
1. VISUALIZE: Pe măsură ce auzi/citeşti o serie de informaţii, începe să le vizualizezi. Desenează o imagine mentală care să te ajute să-ţi aminteşti acele informaţii
2. CONCENTRATE: Concentrează-te pe detaliile imaginii mentale, nu-ţi lăsa mintea să se gândească la altceva. Încearcă să te concentrezi numai pe asta. Concentrează-te mult pe imagine până când o poţi vedea cu ochii închişi.
3. RELATE: Relaţionează informaţia cu ceva ce şti deja, cu o serie de informaţii familiare.
4. REPETE: Repetă informaţia cu voce tare, în timp ce vizualizezi în plan mental imaginea pe care ai creat-o
5. REVIEW: Reia acest demers, încearcă să priveşti imaginea mentală şi să repeţi informaţia de câte ori este nevoie. Repetiţia este cheia pentru a stoca pentru o perioadă mai lungă de timp informaţii în memorie.

Tehnica roşiei (POMODORO )
1. Alege un conţinut pe care vrei să îl înveţi: Poate fi o sarcină grea sau uşoară, cotidiană sau ceva ce ai amânat să faci de mult timp. Orice sarcină care merită atenţia ta totală.
2. Setează-ţi alarma la 25 de minute: Fă-ţi o promisiune: că vei sta timp de 25 de minute în sarcina aleasă fără a te întrerupe. Poţi reuşi! Până la urmă, sunt doar 25 de minute.
3. Lucrează până sună alarma care te anunţă că au trecut 25 de minute
Cufundă-te în sarcină pentru următoarele 25 de minute. Dacă îţi dai seama că ai mai avea altceva de făcut, scrie sarcina pe o foaie.
4. Când a sunat alarma, pune un checkmark pe o foaie de hârtie
Felicitări! Ai reuşit să stai un întreg pomodoro fără a te întrerupe din sarcină.
5. Ia o pauză scurtă
Respiră, meditează, bea o cană de ceai/cafea, ieşi la o plimbare scurtă sau fă ceva relaxant (ex. asculta muzică ) . Creierul tău îţi va mulţumi ulterior
6. După fiecare 4 roşii, ia o pauză mai lungă
O dată ce ai terminat 4 astfel de intervale de învăţat (4 roşii ), poţi lua o pauză mai lungă, de 20 sau chiar 30 de minute. Creierul tău va folosi acest timp pentru a asimila informaţia nouă şi a se odihni înainte de următoarea rundă de învăţat.

Bibliografie:
http://studentlife.rmu.edu/center-for-student-success/the-tutoring-center/study-skills
Dr. Oana Mărcuș Cabinet Individual de Psihologie

Dr. Oana Mărcuș Cabinet Individual de Psihologie

Calitatea relațiilor noastre determină calitatea vieții noastre.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp