Despre profesia de psiholog

Inapoi Autor: Denisa Popescu si Neli Pena

Încă dinainte de a începe să profesez în acest domeniu de activitate, am considerat că populația din România nu este educată în ceea ce privește solicitarea intervenției sau a suportului psihologic sau pur și simplu nu știe care sunt demersurile pe care le are de făcut pentru a beneficia de servicii psihologice de calitate. Din păcate, în ultima perioadă, acest lucru mi-a fost confirmat atât mie, cât și bunei mele prietene Neli Pena, colegă de breaslă și foarte bun profesionist, de mai mulți clienți, așa că nouă ni se pare normal să scriem despre ce credem noi că ar trebui să știe toți cei care vor să beneficieze de serviciile unui psiholog, dincolo de niște recomandări pe care le poate găsi pe internet de la clienți sau foști clienți ai vreunui specialist.

Este foarte important să știți că, pentru a fi psiholog, nu este suficient ca persoana să fi urmat cursurile unei facultăți de psihologie. Parcursul academic al unui psiholog este unul destul de lung și anevoios - vorbim despre trei ani de facultate, doi ani de studii masterale sau un curs de formare complementară în domeniu cu aproximativ aceeași durată, iar în situația în care căutați un psihoterapeut, acesta ar fi trebuit să urmeze cursurile unei școli de formare terapeutică, ceea ce durează, în principiu, cel puțin patru ani. Mai mult de atât, conform codului deontologic al profesiei, psihologii au responsabilitatea univocă de a participa la formarea și dezvoltarea profesională continuă pe parcursul întregii activități profesionale.

Pentru a afla dacă persoana care v-a fost recomandată sau despre care pur și simplu ați citit pe internet este o persoană care a urmat pașii firești pentru a accede în această profesie, aveti posibilitatea să intrați pe site-ul www.alegericpr.ro. Acesta este site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România. Undeva în partea dreaptă, veți găsi menționate pe un buton literele R.U.P. Este vorba despre registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică de pe teritoriul României. Descărcând acest document, veți avea acces la numele tuturor psihologilor acreditați de către Colegiu în această meserie; totodată veți afla care este codul personal al respectivului specialist, data la care a fost eliberat atestatul, filiala care l-a eliberat, numele specialistului, comisia care l-a acreditat, specialitatea în care a fost acreditat, treapta profesională și datele de contact ale acestuia. Este important să știți că, în cadrul Colegiului Psihologilor din România, funcționează la ora actuală mai multe comisii care vă pot pune la dispoziție specialiștii despre care vorbim - Comisia de Psihologie Clinică și Psihoterapie; Comisia de Psihologia Muncii, Transporturilor și Serviciilor; Comisia de Psihologie Educațională, Consiliere Școlară și Vocațională și Comisia de Psihologie pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Fiecare dintre acestea vă pune la dispoziție specialiști care au competență profesională doar pentru Comisia care le-a eliberat atestatul de liberă practică, cu exceptia cazului în care un specialist este atestat de mai multe comisii. Însă, dacă veți găsi în registrul unic al psihologilor o persoană care este doar psiholog clinician sau psihoterapeut aceasta nu vă va putea ajuta dacă aveți nevoie de consiliere educațională sau dacă aveți nevoie de o evaluare pentru a obține un aviz de port armă. Este de bun simț ca persoana pe care o veți contacta să vă informeze dacă are sau nu competența de a presta serviciul pe care dumneavoastră îl solicitați. Acesta este unul dintre motivele pentru care se întâmplă să auzim la știri sau să citim undeva despre o persoană care, deși a fost evaluată psihologic, nu au fost constatate anumite disfuncționalități. Depinde de specialitatea în care este atestat cel care a realizat evaluarea. În cazul în care psihologul pe care l-ați contactat nu poate presta serviciile pe care le solicitați și nu vă informează că aveți posibilitatea să le solicitați unui coleg care este atestat să le efectueze aceasta este considerate abatere disciplinară.

Acestea fiind spuse, vă rugăm să nu ezitați, vă recomandăm chiar, ca atunci când apelati la serviciile unui psiholog și aveți dubii sa întrebați despre această atestare a lui de către Colegiul Psihologilor din România, să cereti sa vedeți atestatul de liberă practică pentru a vă asigura că este o persoană formată profesional corespunzător. Acest atestat va conține, pe lângă numele și sigla Colegiului Psihologilor din România, numărul, data la care a fost emis, numele specialistului, datele sale de identificare, este menționată specialitatea în care acesta are competența de a lucra și treapta de specializare. De asemenea, în situația în care apelați la un cabinet individual care vi se pare că are un sediu care nu corespunde așteptărilor sau imaginii pe care dumneavoastră v-ați format-o cu privire la un cabinet psihologic, vă recomand să cereți să vedeți certificatul de înregistrare al cabinetului emis de Colegiul Psihologilor din România. Acesta are, bineînțeles, numele și sigla Colegiului și, prin acesta, Comitetul Director hotărăște înregistrarea formei de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică sub o anume denumire și menționează sediul profesional al cabinetului; astfel că dumneavoastră vă veți asigura că acela este un spațiu agreat de către Colegiul Psihologilor din România.

În ultimii ani, am constatat că există numeroase persoane care urmează cursuri de (foarte ) scurtă durată după care, în baza unor firme cu coduri CAEN ușor incerte, pretind că asigură cursuri sau servicii de diferite feluri, cum ar fi intervenție psihologică, logopedie, dezvoltare personală pentru care, de fapt, nu au competența. A avea capacitatea de a-l asculta pe celălalt nu este același lucru cu a fi psiholog. A oferi soluții, recomandări sau sfaturi nu înseamnă a fi psiholog. Ba, din contră, un psiholog nu dă sfaturi. El vă ajută, prin metoda lui, cu resursele dumneavoastră, să luați decizii și să faceți alegeri asumate.

De regulă, competența se poate vedea în metoda de lucru, în instrumentele psihometrice pe care specialistul le are la dispoziție, dar și în onorariul solicitat. O persoană care și-a petrecut cinci-șapte-nouă ani de viață în școlarizare profesională, eventual care mai are și niște ani de experiență profesională în spate, va avea un tarif net superior unei persoane care nu a studiat corespunzător. Se spune că aflăm cât costă un specialist competent abia după ce trecem pe la unul mai puțin competent. Din păcate, este adevărat. Ni s-a întâmplat de foarte multe ori să ne ajungă în cabinet clienți care au apelat inițial la serviciile unui alt specialist, cu tarife mai mici decât cele pe care le solicităm noi clienților noștri, însă, după o perioadă costisitoare (șase luni - un an de ședințe săptămânale ) rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor. Ba, din contră, în cazul persoanelor vulnerabile, rezultatele s-au dovedit a fi, de fapt, agravarea problemelor pe care le acuzau când au mers la cabinetul respectiv sau, mai mult de atât, apariția unor probleme noi conform declarațiilor clienților. Și, desigur, aici putem vorbi atât despre competența limitată, cât și despre neimplicarea clientului în procesul terapeutic.

Acestea fiind spuse, solicitați cu încredere suport psihologic atunci când vă simțiți depășiți de situațiile cu care vă confruntați în viața de zi cu zi, dar, vă rugăm, asigurați-vă că persoana aleasă are competența de a vă însoți în procesul terapeutic!

Denisa Popescu - Cabinet individual de psihologie

Denisa Popescu - Cabinet individual de psihologie

Orice problema are o solutie. O putem gasi impreuna!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp