Etapele procesului de jelire

Inapoi Autor: Psiholog Psihoterapeut Gabriela Popescu


Negarea si izolarea - in aceasta etapa oamenii experimenteaza jelirea, dar se si protejeaza in acelasi timp. Dupa anumite pierderi negarea este sanatoasa, dar ea devine distructiva daca dureaza prea mult. Reprimarea emotiilor duce la o jelire subconstienta, care are ca rezultat faptul ca nu mai reusesc sa se ataseze si sa creeze noi legaturi.

Protestul si furia - oamenii nu vor sa renunte la lucrurile care le creeaza un sentiment de alinare sau la cele fata de care sunt legati biologic si psihologic. Protestul este o parte fireasca si sanatoasa a exprimarii suferintei. Reactiile violente pot aparea din cauza pierderilor si pot activa procesul de jelire. Este important sa ne putem exprima furia intr-un mod sanatos pentru a ne putea eibera de ea.

Tristetea, dorul si tanjirea - este importanta exprimarea emotiilor prin plans. Unele persoane se simt foarte singure daca nu reusesc sa jeleasca, sa isi exprime durerea. Neexprimarea emotiilor face dificila crearea de noi legaturi.

Frica sau sentimentul de groaza - atunci cand oamenii experimenteaza frica, aceasta se manifesta sub forma unei contractii, ceea ce inseamna ca se retrag in interiorul propriei persoane, deoarece se confrunta cu faptul ca sunt separati de restul lumii si se afla in pericol. Unele persoane sunt prizonierele singuratatii deoarece le este teama sa jeleasca si sa formeze noi legaturi.

Acceptarea mentala si emotionala - aceasta etapa reprezinta acceptarea pierderii din punct de vedere mental si emotional.

Formarea de noi atasamente sau reannoirea relatiei - Atunci cand putem realiza noi atasamente acest lucru ne da un sentiment de alinare si de siguranta si contribuie la starea noastra de bine. Multe persoane raman blocate in etapa de jelire a ciclului de viata a legaturii si, de aceea nu mai reusesc sa realizeze noi atasamente in urma pierderii unui loc de munca, in urma unui divort sau a mutarii intr-o casa noua.

Iertarea - Se refara la capacitatea de a darui din nou.

Recunostinta - Este etapa finala a procesului de jelire.

Sursa: Solutionarea conflictelor si crearea performantei, George Kohlrieser
Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologie

Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp