Schimbarea in psihoterapie

Inapoi Autor: Psiholog Psihoterapeut Gabriela Popescu

De multe ori se intampla ca cei din jurul nostru sa ne spuna ca vor sa ne schimbam:
"Trebuie sa te schimbi!", "Trebuie sa fii dragut cu oamenii!""Trebuie sa faci lucrurile sa fie perfecte! " ...
A ne schimba uneori poate fi interpretat de noi cum ca ceilalti nu ne accepta asa cum suntem si ar vrea sa fim altfel sau altcineva.
Chiar daca presiunea celor din jur se refera la comportament, de multe ori, pentru ca ne identificam cu propriul comportament, mesajul ajunge la noi cum ca nu suntem ok asa cum suntem ca oameni. Nu percepem ca doar comportamentul nu este ok.
De exemplu, daca cineva sparge un pahar sau un geam, are un comportament care nu este adecvat, insa nu putem spune ca e ceva in neregula cu acea persoana. Poate fi o persoana cu suflet bun, valoroasa. Ceea ce este de neacceptat este comportamentul acesteia, nu persoana.

Schimbarea in psihoterapie nu inseamna sa devenim altcineva decat suntem, nu inseamna un transplant de gandire, emotii sau comportamente, nu inseamna sa ne "corectam" pe noi la initiativa noastra sau la presiunea celor din jur. Schimbarea in psihoterapie inseamna sa ne cunoastem pe noi insine mai bine, sa devenim ceea ce suntem si nu ceea ce "trebuie" sa fim.

Motivatia pentru schimbare are trei surse:


• Insatisfactia fata de comportamentele, gandurile si sentimentele prezente
• Dorinta de a se simti, gandi si comporta altfel
• Cautarea de strokeuri

Obiective ale schimbarii in Analiza Tranzactionala


Constientizarea: capacitatea de a vedea, auzi, simti tactil, gusta si mirosi lucruri sub forma de impresii senzoriale pure. Persoana constienta nu interpreteaza si nu filtreaza experienta sa despre lume. Se afla in contact atat cu senzatiile corporale, cat si cu stimulii externi.

Spontaneitatea: implica faptul ca persoana poate raspunde liber din oricare dintre cele trei Stari ale Eu-lui sau asa cum persoana constieta percepe lumea, persoana spontana reactioneaza la ea.

Intimitatea: o impartasire deschisa a sentimentelor si dorintelor intre tine si o alta persoana. Sentimentele exprimate sunt autentice, astfel incat intimitatea exclude posibilitatea de racketare sau jucarea de jocuri. Cand o persoana se afla in intimitate, este probabil sa intre in starea de Copli Liber dupa ce si-a asigurat mai intai un cadru de siguranta pentru acest lucru prin incheierea de contracte de tip Adult- Adult si prin protectie Parentala.

Independenta fata de scenariu/ autonomia: comportament, gandire sau sentiment care este un raspuns la realitatea de aici si acum mai curand decat un raspuns la convingerile scenariale.


Bibliografie:

AT astazi, O noua introducere in Analiza Tranzactionala - Ian Stewart, Vann Joines
Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologie

Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologieRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp