Sexualitatea si disfunctiile de natura psihosexuala in relatia de cuplu

Inapoi Autor: Psiholog Psihoterapeut Gabriela Popescu


Astazi se acorda o importanta din ce in ce mai mare performantelor sexuale. Dificultatea de a obtine satisfactia sexuala sau de a o oferi satisfactie sexuala poate sa creeze tensiuni in relatia de cuplu.
Satisfactia sau insatisfactia sexuala scoate la suprafata si dificultatile de comunicare dintre parteneri. Placerea sexuala nu este un act de vointa. De aceea actul sexual este o oglinda a felului in care cei doi comunica in cuplu.
Femeia si barbatul traiesc sexualitatea in moduri diferite. Apar de multe ori neantelegeri din cauza ca partenerii se asteapta ca celalalt sa simta la fel ca si ei. Si daca asta nu se intampla, se simt respinsi.

Pentru a trai o experienta sexuala satisfacatoare si matura este nevoie ca cei doi sa isi cunoasca propriul corp si, de asemenea, corpul celuilalt. Sa stie ce anume ii face placere celuilalt.

De multe ori barbatul cand este stresat vrea sa se relaxeze facand sex. Pe de alta parte femeia cand se simte obosita nu vrea sa faca sex. De aici pot sa apara neantelegeri intre parteneri.
Barbatul poate sa traga concluzia ca femeia nu vrea sex, ca nu ii place sexul sau ca nu ii place de el. "Cauze specifice sexualitatii masculine nu predispun la dezmierdare. La barbat, pulsiunea este axata pe penis, iar dorintele i se concentreaza aici. Tensiunea erotica este uneori insuportabila, iar atunci cand isi doreste cu ardoare sa penetreze, mangaierile pot fi resimtite ca un "timp pierdut" si o activitate insipida." (Tratat de mangaieri )
Femeia poate sa traga concluzia ca barbatului nu ii pasa de ce simte ea, ca nu face nimic pentru ca ea sa ajunga la orgasm: "Cei mai multi dintre barbatii cu care m-am culcat n-au nici cea mai mica idee despre dorintele, despre nevoile mele si nici nu-ncearca sa afle. Se urca pe mine si, dintr-o data, nu mai sunt importanta. Ca si cum nici n-am fi acolo. Unii, putini, care vor sa-mi ofere placere, o fac dupa mintea lor. Nu tin cont de reactiile sau sugestiile mele. Nu par sa priceapa ca ceea ce-i face pe ei sa juiseze nu-mi provoaca in mod obligatoriu orgasm." (Tratat de mangaieri )

Dificultatile de comunicare din cuplu pot sa duca la experiente sexuale frustrante, insa cauzele pentru dificultatile sexuale pot fi multiple:


• Experiente traumatizante/ abuzuri din copilarie
• Educatia sexuala deficitara
• Stima de sine redusa, conflictele interioare
• Daca procesul de maturizare sexuala a fost intrerupt intr-unul dintre cele 5 stadii de maturizare sexuala ale lui Freud.


Stadiile de maturizare sexuala dupa Freud


Freud foloseste conceptul de libidou. Libidoul este considerat ca fiind energia sexuala, energia vietii. Libidoul evolueaza odata cu varsta omului. Asta a dus la 5 stadii de dezvoltare a libidoului.
1. Stadiul oral
Este corespunzator perioadei de varsta 0 - 1/2 ani. In acest satdiu libidoul este concentrat in jurul gurii. Copilul suge ca sa se hraneasca si prin supt obtine si placere.
Gura este o zona erogena. Prin stimularea gurii obtinem si placere.

2. Stadiul anal
Este corespunzator perioadei de varsta 1, 5 - 3 ani. Libidoul este concentrat in jurul zonei anale. Aceasta zona devine erogena in acest satdiu. Copilul obtine placere in procesul de defecare.

3. Stadiul falic
Este corespunzator perioadei de varsta 3 - 5 ani. In aceast stadiu cele doua pulsiuni, cea orala si cea anala se unesc si libidoul se concentreaza in zona genitala. Este o perioada cand copilul isi exploreaza organele genitale.

4. Stadiul de latenta
Este corespunzator perioadei de varsta 5/6 - 11/12 ani. In acest stadiu se face trecerea de la sexualitatea infantila la sexualitatea adolescentina. Se manifesta cele doua complexe, complexul Oedip la baieti si complexul Electra la fete. Este un stadiu care are impact asupra formarii identitatii psihosexuale.

5. Stadiul genital
Este corespunzator perioadei de varsta 11/12 - 18/20 ani. Se definitiveaza in acest stadiu organizarea functiilor sexuale. Persoana devine capabila de o functionare sexuala normala.

In mod firesc noi trecem prin toate aceste stadii de dezvoltare psihosexuala.
De asemenea, unele persoane se pot bloca din punct de vedere psihosexual in una dintre aceste stadii.


Disfuncţiile de natura psihosexuala care pot aparea in relatia de cuplu


La femei

• Vaginismul se manifesta prin contractia involuntara a muschilor vaginului si ai coapselor, astfel incat actul sexual nu mai este posibil sau devine extrem de dureros pentru femeie.
• Frigiditatea se manifesta prin incapacitatea femeii de a simti placere sexuala.
• Anorgasmia este incapacitatea de a ajunge la orgasm.

La barbati


• Tulburarile legate de potenta sau impotenta se refera la dificultatea barbatului de a isi controla (a avea si a isi mentine ) erectia.
• Tulburarile de ejaculare. Acestea sunt de mai multe tipuri: ejacularea precoce, ejacularea intarziata, ejacularea involuntara, ejacularea anestezica

Disfunctii sexuale comune celor doua sexe


• Dorinta sexuala diminuata sau inexistenta inseamna diminuarea sau inexistenta fanteziilor sexuale si a dorintei de implicare in activitati sexuale.
• Dispareunia se refera la senzatia dureroasa cauzata de raportul sexual.
• Aversiunea sexuala presupune sentimente de respingere si evitarea implicarii in acte sexuale genitale cu un partener. Persoana manifesta anxietate, frica sau dezgust cand se afla in situatia de a avea contact sexual. Aversiunea poate fi fata de anumite aspecte ale experientei sexuale (de exemplu mirosul, organul sexual, secreţiile genitale ) sau fata de toti stimulii sexuali.

Recomandari daca suferiti de disfunctii sexuale


• Mergeti la medic pentru a exclude posibilele probleme medicale
• Daca medical sunteti sanatosi si suferiti de disfunctii sexuale apelati la un psihoterapeut

Recomandari pentru imbunatatirea experientei sexuale in cuplu


• Acordati-va zilnic 10 - 15 minute pentru a vorbi despre voi doi.
• Acordati-va timp pentru a va odihni si relaxa.
• Acordati-va timp saptamanal in care sa va explorati zonele erogene. Aflati in acest timp ce anume va face placere si comunicati partenerului. Descoperiti ce ii face placere partenerului.
• Povestiti partenerului o fantezie sexuala pe care o aveti.
• Oferiti unul altuia mangaieri si tandrete.



Bibliografie:


Psihologia cuplului şi psihosexologie, Elena Anghel
Introducere în psihologia familiei şi psihosexologie, Diana Vasile
Tratat de mangaieri - Cum sa primesti si sa dai placerea, Gerard Leleu
Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologie

Tudor Gabriela - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp