Copilul sudeaza sau destrama relatia de cuplu?

Inapoi Autor: Maria Verdi
Aparitia unui copil este un test pentru gradul de maturitate al fiecaruia dintre cei doi parteneri. Este de asemenea o experienta ilustrativa pentru felul in care fiecare dintre ei a depasit/integrat diferite "rituri de trecere" (cum ar fi celebrul complex al lui Oedip ) .
Unii barbati, de exemplu, gasesc dificil sa regaseasca iubita in proaspata mama si evita pe cat posibil relatiile sexuale cu aceasta. Pentru ei, femeile se impart in iubite si mame, doua categorii care - in mintea lor - nu trebuie sa se amestece. Acest mod de a gandi lucrurile este o reminiscenta a felului in care ei au incercat sa depaseasca intre 3 si 6 ani "complexul lui Oedip": au putut ramane apropiati de mama doar negandu-i acesteia sexualitatea.
Alti barbati regreseaza, se comporta ca si cum ei insisi ar fi copii, iar nou-nascutul ar fi...fratele lor mai mic! De unde gelozie, sentimentul de a fi "neglijati" si cereri de atentie de-a dreptul comice.
Femeile care nu s-au simtit bine sexual cu partenerii lor se folosesc acum de copil pentru a evita relatiile sexuale.
Uneori, se poate intampla ca respingerea sotului sa "coincida" cu "plecarea la mama" sau cu instalarea acesteia in domiciliul conjugal, cumva creandu-se impresia unui matriarhat in care sotul nu a contat decat ca "instrument" pentru a-i face femeii un copil.
In fine, in foarte multe cazuri, ideile celor doi parteneri in ceea ce priveste ingrijirea si educatia copilului difera semnificativ. Multe femei se comporta posesiv cu copilul si saboteaza toate incercarile tatalui de a interveni, ironizandu-le, caricaturizandu-le si prezentandu-le intr-o maniera care le catalogheaza drept absurde.
Tatal se descurajeaza repede (poate ii si convine putin ) si renunta "in favoarea ei", doar pentru a se trezi mai tarziu cu reprosul ca "el este un egoist care nu se implica deloc!"
Prin urmare, aparitia unui copil scoate la suprafata tot felul de dificultati nebanuite anterior care uneori pot duce chiar la destramarea cuplului. Din fericire - nu intotdeauna. Un copil poate de asemenea sa fie o ancora pentru relatia de cuplu, o poate face sa prinda radacini mai adanci, concretizand ideea de familie (idee puternic investita afectiv in psihicul uman ) .

Sunt aici pentru tine,
Pentru a ReCrea minunea care Esti!

Maria Verdi Psiholog-psihoterapeut
Programari 0726310094
Psiho ReCreation - Cabinet de psihologie si psihoterapie Maria Verdi

Psiho ReCreation - Cabinet de psihologie si psihoterapie Maria VerdiRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp