Cate ceva despre relatia de cuplu

Inapoi Autor: Alexandra Szabo
Relatiile dintre partenerii unui cuplu sunt complexe, fiecare venind in relatie cu o istorie personala, cu experiente mai mult sau mai putin placute din trecutul propriilor familii si cu asteptari ce pot sa depaseasca nivelul emotional al partenerului.
Identificarea fiecarei etape de dezvoltare a unei relatii de cuplu - de la forma incipienta la formele de dezvoltare conflictuala, de la crizele firesti de adaptare sau crize care pot afecta soliditatea cuplului si pana la destramarea cuplului - poate sugera solutia pentru relatia aflata la ananghina.

Capacitatea cuplului de a face fata evenimentelor depinde foarte mult de resursele pe care cei doi le detin si de felul in care in timpul vietii de dinainte de a se cunoaste si de a deveni cuplu cei doi au experimentat stari, momente, trairi, evenimente placute sau mai putin placute in propria familie. Cateva cheii ale unei bune relatii de cuplu pot fi:

• capacitatea de a discuta in privinta solutionarii problemelor;

• sprijinul acordat reciproc;

• modul in care comunica cei doi parteneri pe probblemele importante ale relatiei;

• flexibilitatea/compromisul fiecaruia dintre ei pe anumite teme ale convietuirii precum acceptarea ca lucrurile pot decurge si altfel decat si-ar dori fiecare dintre cei doi.

O importanta resursa este aceea a coeziunii familie, o legatura intre parteneri care permite gestionarea evenimentelor de viata.

Nu de putine ori membrii familiei ajung sa dezvolte afectiuni diverse: depresii, atacuri de panica, anxietate, fobii. O relatie de lunga durata prespune si aparitia unor neintelegeri. Cu toate ca suntem inclinati sa credem ca lipsa conflictelor inseamna ca suntem intr-o relatie perfecta, nu este deloc asa.

Cand partenerii nu se cearta, nu insemna ca traiesc in armonie. A fi ignorat e mai dureros decat sa te certi cu partenerul/a. Cei care trec din cand in cand prim momente critice si raman impreuna inteleg ca uneori micile conflicte si modul in care acestea sunt rezolvate creeaza mai multa intimitate si dezvolta relatia.

Ce putem face pentru a evita conflictul?

Sa comunicam !

Pentru asta e nevoie sa ascultam parerea partenerului de viata. E nevoie ca partenerii sa se asculte reciproc si sa incerce sa inteleaga fara a judeca pe cel care vorbeste, sa incerce sa priveasca opiniile pe care le are celalalt partener ca fiind doar diferite, nu si conflictuale, si astfel puteti sa transformati contrariile in motive si resurse de a va redescoperi unul pe celalalt.

E important sa va completati, nu sa semanati pana la identitate.
Psiholog Alexandra Szabo

Psiholog Alexandra Szabo

Sa constientizam valoarea propriei noastre existente. Aici si acum!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp