Barierele psihologice in calea indragostirii

Inapoi Autor: Oana Rafa
Unul dintre cei mai celebri psihanalisti care au tratat problema barierelor psihologice din calea indragostirii si mentinerii unei relatii intime este Otto Kernberg. Acesta era de parere ca abilitatea de a iubi reflecta nivelul de dezvoltare al unui individ. Pentru a se indragosti si pentru a putea sustine o relatie de iubire, persoana trebuie sa atinga o anumita profunzime emotionala si un stadiu de maturitate.
Capacitatea de a relationa cu propiul sine in profunzime si cu altii pare a fi o preconditie esentiala pentru o relatie profunda si de durata intre doi oameni care se iubesc reciproc.
Kernberg a descris abilitatea oamenilor de a se indragosti pe baza urmatoarei scale cu cinci puncte: 1. Incapacitatea totala de a iubi
Acest capat absolut al scalei reprezinta incapacitatea de a stabili relatii care implica iubirea sexuala. Caracterizeaza exemplele extreme de structura de personalitate narcisista si schizofrenica.
O personalitate narcisista se caracterizeaza prin sentimente nerealiste de grandoare si de o nevoie neincetata de admiratie din partea celorlalti. Implicarea totala cu sinele propriu impiedica stabilirea de relatii intime.
Schizofrenia este o afectiune mentala grava, care produce perturbari serioase de perceptie, motivatie si emotie. 2. Promiscuitatea sexuala
Al doilea tipar exprimat este, in general, dar nu intotdeauna, heterosexual. Caracterizeaza o forma mai putin acuta de tulburare narcisica de personalitate, iar oamenii care sufera de ea sunt capabili sa stabileasca relatii intime.
Numai ca, din moment ce au tendinta de a-i trata pe ceilalti ca pe unelte pentru propria-i gratificare, relatiile lor intime tind sa fie imature, incomplete si, deseori, orientate doar sexual.
3. Idealizarea primitiva a persoanei iubite si dependenta infantila

Al treilea tipar caracterizeaza tulburarea de personalitate borderline. Oamenii cu aceasta afectiune tind sa aiba relatii interpersonale instabile si penduleaza intre idealizarea si excluderea completa a celuilalt. De asemenea tind sa fie instabili emotional, impulsivi si disperati in incercarea de a impiedica un abandon real sau imaginar.
4. Abilitatea de a crea relatii stabile fara abilitatea de a se bucura de satisfactie sexuala totala
Al patrulea tipar caracterizeaza problemele de personalitate mai putin grave si nevrozele. Nevrozele (conform teoriei psihanalitice ) sunt tulburari provenite dintr-un conflict inconstient, care produce anxietate. Aceasta anxietate il impinge pe individ sa foloseasca diferite mecanisme defensive care distorsoneaza realitatea. 5. Relatiile intime profunde cu o combinatie sanatoasa de sexualitate si sensibilitate fata de partener
Acest al cincilea tipar se afla la capatul pozitiv al scalei, iar indivizii care pot atinge acest stadiu, de cele mai multe ori, se gasec intr-un nivel avansat de dezvoltare emotionala si maturitate.
Diferitele niveluri ale scalei reprezinta niveluri de maturitate sau de organizare a personalitatii determinate de etapa in care a aparut un esec de dezvoltare.
Personalitatea noastra este rezultatul unui proces de dezvoltare, numit si "nasterea psihologica", care nu are nici o legatura cu nasterea si dezvoltarea fizica a individului, nasterea si dezvoltarea psihologica avand propriul curs.
Mai multe informatii referitor la nasterea si dezvoltarea psihologica, pe etape, a individului voi trata separat intr-un articol viitor, deoarece observatiile mai multor cercetatori au concluzionat ca nasterea si dezvoltarea armonioasa din punct de vedere psihologic necesita o trecere reusita printr-o serie de mai multe etape.
Psiholog Galati Rafa Oana - PsiHolistic - Cabinet psihoterapie

Psiholog Galati Rafa Oana - PsiHolistic - Cabinet psihoterapieRecomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp