Șantajul emoțional reprezintă un abuz

Inapoi Autor: Psih. Alina Alexandrescu

Șantajul emoțional reprezintă o formă de manipulare, un abuz emoțional. Șantajăm emoțional pe cineva pentru a obține de la acesta obiectul dorinței noastre.

Învățăm să șantajăm emoțional încă de când suntem mici de la părinți sau persoanele care ne îngrijesc. Părinții își șantajează emoțional copii atunci când vor să obțină de la aceștia anumite comportamente împotriva dorințelor și nevoilor copilului. Spre exemplu: “Dacă mai faci dezordine în camera asta mama o să fie foarte tristă!”.. adică mama devine o victima și copilul un tiran. Copilul înțelege din asta ca emoțiile mamei depind foarte mult de el și ca ori de câte ori va dori ceva va apela la acest tip de control. Astfel, ajunge să se dezvolte o relație de dependență între copil și părinte care va continua și atunci când copilul va deveni adult.

Așa vedem unii adulți care, atunci când încep o relație de cuplu verifică părerea și emoțiile părinților înainte de a se implica cu adevărat în noua relație. Dacă părintelui nu îi va plăcea noul partener va cauta noi modalități de al șantaja emoțional arătându-i de fiecare data cât de trist, nefericit se simte el când își vede propriul copil în compania noului partener. Copilul devenit adult așa cum a învățat când era mic, ca el controlează emoțiile și stările părintelui va considera că el este motivul nefericirii părintelui și chiar dacă inițial nu va dori să renunțe la relația de cuplu va ajunge să o saboteze.

Șantajul emoțional vine de cele mai multe ori de la membri familiei și de la persoanele apropiate.
Este binecunoscut faptul că, copii învață să își șantajeze emoțional părintii încă de când sunt foarte mici și observă că părintii le oferă multă atenție atunci când plâng, sunt triști, furioși, etc. Astfel încep să practice și să aplice șantajul folosindu-se de comportamentul cu care obțin cele mai multe beneficii, spre exemplu dacă observă că primesc multă atenție și lucrul pe care și-l doresc atunci când țipă și sunt furioși aplică această strategie ori de cate ori își doresc să obțină un lucru sau atenția părinților, chiar dacă este negativă. Unii copii pot ajunge să agreseze fizic alți copii pentru a obține atenție de la părinti chiar dacă este o atenție negativă.. este mult mai bine decât nici un fel de atenție.

Părinții care au o inteligentă emoțională scăzută permit copiilor să îi șantajeze emoțional însă de cele mai multe ori nu conștientizează că acest comportament copii îl vor folosi pe toată durata vieții cu toate persoanele de la care vor dori să obțină ceva.
De cele mai multe ori cel care este șantajat acceptă să ofere celui care șantajează obiectul dorinței pentru că ii este frică de consecințe. A șantaja emoțional înseamnă a-l abuza pe celălalt, îi indici un sentiment de vinovăție, îl determini să își scadă stima de sine și acest lucru îl va afecta în plan fizic, afectiv și chiar intelectual.

Când observi că ești șantajat este foarte important să îi spui celuilalt că ai observat și felul în care te face să te simți acest lucru. Cu cât ești mai conștient de emoțiile tale, nevoile tale și cu cât ai o stimă de sine mai bună cu atât mai puțin vei accepta să fii șantajat emoțional.

Psiholog psihoterapeut Alina Alexandrescu

Psiholog psihoterapeut Alina Alexandrescu

Meriți să fii fericit!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp