Cum vindecă relația terapeutică?

Inapoi Autor: Tudor Lucian

Să ai un spațiu sigur în care îți poți împărtăși cele mai mari frici, emoții greu de acceptat precum rușinea, vinovăția sau neputința, alături de un om care îți simte durerea și te ajută să o procesezi, nu numai că este vindecător dar este și transformator. 

De ce vindecă relația terapeutică?

Cele mai multe traume sunt relaționale, sursa suferinței emoționale este relația (cu familia, cu prietenii, cu sine însuși ) și doar într-o altă relație putem să ne autoreglăm emoțional și să ne vindecăm. 

Mulți oameni care vin în terapie pentru prima oară trăiesc experiența unică de a se simți ascultați și înțeleși, însă…

ce anume se întâmplă între terapeut și client în timpul primei ședințe dar și următoarele sesiuni?

O numim alianță terapeutică, adică cadrul și relația care descrie modul vindecător în care terapeutul interacționează cu clientul său. 

În calitate de terapeuți, suntem responsabili în întregime de crearea unui spațiu de siguranță pentru clientul nostru, un loc unde fiecare client își poate exprima trăirile fără să se simtă judecat, criticat sau respins.

Relația terapeutică este esențială în vindecarea rănilor emoționale ale clientului, în absența ei nu există “terapie”.

Atitudinea terapeutului trebuie să fie plină de empatie, acceptare necondiționată și conținere, adică să fiu dispus, ca terapeut, să susțin emoțional cele mai dureroase trăiri ale clientului meu, stând în mijlocul furtunii neclintit, oferind o bază de siguranță și încredere în cele mai negre momente. 

Acesta este și motivul pentru care omul începe să simtă schimbarea și începe să vadă diferit lumea și pe el însuși. O persoană este acolo pentru el, contrar experienței din trecut în care a simțit abandon, respingere, izolare și singurătate.  

 

Psiholog Tudor Lucian

Creștem împreună resurse

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp