Atacul de panica si reducerea anxietatii prin reglarea atentiei

Inapoi Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Astazi te voi invata cum sa iti reduci anxietatea prin reglarea atentiei. Insa pentru a putea face acest lucru mai intai este necesar sa intelegi si sa cunosti anumite lucruri despre atentie. La nivelul atentiei, in atacul de panica, apar urmatoarele dereglari:

1. Fixarea atentiei pe semnalele si informatiile negative atat din interiorul cat si din exteriorul nostru ignorand orice aspect pozitiv sau neutru. Orice informatie ce poate semnala un pericol mintea o prelucreaza cu prioritate indiferent de cat de slabe, nesemnificative sau rare ar fi aceste semnale. Informatiile pozitive legate de confort, echilibru stare de functionare normala sunt ignorate aproape in totalitate si scoase in afara campului perceptual.

2. Efectul de lupa impregnate de atentie senzatiilor de discomfort (negative ). Atentia devine selectiva fata de senzatiile corporale si chiar mai mult decat atat, creste intensitatea perceputa a senzatiilor negative. In timpul atacului de panica de cele mai multe ori traim senzatii atat de intense incat sunam la salvare sau chemam pe cineva in ajutor. Ajunsi insa la control medical se constata insa valori normale ale tensiunii sau pulsului.

3. Desprinderea atentiei de pe senzatiile de discomfort se produce suficient de greu. Una dintre cele mai folosite strategii de a ne desprinde atentia de la senzatiile negative este de a ne repeta noua insine ca nu vrem sa mai fim atenti la senzatiile negative. Insa, in mod paradoxal, prin formularea negativa obtinem exact efectul invers respectiv concentrandu-ne atentia pe a le indeparta ca si traire de fapt le accentuam. Desprinderea pe stimuli negative se face centrandu-ne atentia pe stimuli neutri respective pe cei pozitivi.

Strategiile corecte de refocusare a atentiei recomandate ce dau rezultate evidente sunt urmatoarele:

• Focuseaza-ti atentia pe constientizarea respiratiei si pe actiuni concrete, fapte, cere feedback mai degraba in locul interpretarilor subiective.

• Centreza-ti atentia pe elementele neutre sau pozitive, chiar daca mental ai avea tendinta sa le eviti. Pune-ti propria minte la indoiala deoarece in acele momente mintea iti este invadata de anxietate si panica deci anxietatea va avea tendinta sa iti conduca mintea. Corpul tau insa atata timp cat va fi pus in miscare prin diferite actiuni va reusi sa potoleasca mintea.

• Creaza-ti o agenda cu obiective, dorinte, plan zilnic de actiune. Anxietatea va avea tendinta sa te faca sa le amani, sa te faca sa le crezi dificil sau imposibil de atins insa amintesteti de fiecare data momentele de reusita din viata ta, reusite pe care uneori nici nu te gandeai ca le poti implini insa le-ai implinit. Noteaza-le si pe acelea in agenda pentru a-ti sta marturie in fata anxietatii.

Construieste-ti viata asa cum iti doresti iar anxietatea se va tempera. Parfumeaza-ti viata cu muzica, plimbare in aer liber, literatura, contact cu copii, animale, inot, dans, lumina zilei, comedii, inconjoara-te de oameni, cere si ofera imbratisari, traieste clipa de clipa.

Nu uita! In spatele fiecarei frici se ascunde o dorinta. Indreapta-ti atentia asupra dorintei din spatele fricii si ea se va indeplini. Creste acea dorinta, respect-o, concretizeaz-o iar anxietatea si panica se vor disipa.

Cabinet Psihologie Claudia Mioara Tălpeanu

Cabinet Psihologie Claudia Mioara Tălpeanu

Îţi dau capătul unui fir de aur; tu trebuie să-l aduni într-un ghem.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp