Cum functioneaza psihoterapia online

Inapoi Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Poate fi dificil sa trebuiasca sa astepti zile sau chiar saptamani pana la urmatoarea posibilitate de a-ti stabili o programare fata in fata cu psihoterapeutul, psihologul clinician cu care lucrezi deja in cabinetul de psihologie sau cu psihoterapeutul cu care simti ca ti-ai dori sa lucrezi ori ti-a fost recomandat pentru sedinte de psihoterapie, consiliere, evaluare psihologica, dezvoltare personala, alte aspecte ce tin de sanatatea psihoemotionala, mintala.

Acum eventualele constrangeri sociale ori barierele reprezentate de distanta pot deveni o oportunitate pentru fiecare dintre noi pentru vindecare, crestere, evolutie, adaptare, restructurare si echilibrare interioara in intimitatea spatiului propriu de siguranta alaturi de profesionistul specializat din domeniul interesului tau - in acest caz specific psiholog, psihoterapeut, supervizor, mentor.

Prin intermediul tehnologiei, al mediului online, iti stau acum la dispozitie cu servicii psihologice online profesionale chiar si atunci cand esti conditionat de distanta fizica fata de punctul de lucru (cabinet ) in care imi desfasor activitatea ca specialist in domeniul sanatatii mintale. Consider serviciile psihologice online ca fiind o solutie excelenta pentru cei aflati sub presiunea timpului datorita multiplelor angajamente ale vietii de zi cu zi sau opteaza pentru un stil de viata bine organizat orientat spre implinirea unor obiective performante.

Psihoterapia online este o oportunitate excelenta de suport si pentru cei care au dezvoltat o sensibilitate la fenomenul de stigmatizare sociala (inca existent din nefericire ) a celor ce apeleaza la psiholog, psihoterapie, consiliere, evaluare psihologica.

Sedintele de psihoterapie online, consiliere psihologica online, managementul stresului online, pot reprezenta primul pas curajos al oamenilor ce au nevoie de suport psiho-emotional insa sunt coplesiti de rusine la gandul de a apela fata in fata la un specialist atunci cand intampina dificultati existentiale.

Si prin intermediul sesiunilor online stau la dispozitia studentilor, psihologilor aflati la inceput de drum, ce au ales ca directie de specializare sanatatea mintala (psihologia, psihoterapia, hipnoterapia, psiho neuro imunologia, practica clinica in domeniul privat ) si pentru care parcursul meu profesional, experienta practica zece ani, rezultatele obtinute in domeniul clinic privat reprezinta un model demn de urmat oferindu-le oportunitatea de mentorat si/sau supervizare.

Este psihoterapia online eficienta?

Ca oricare alt angajament, demers, psihoterapia online este eficienta atata timp cat partile implicate - psihoterapeut, client (pacient ), spatiul virtual (in acest caz specific ) - sunt asumate responsabil, activ si focusat spre atingerea obiectivelor. Este important sa constientizam faptul ca demersul terapeutic este o cocreatie a celor implicati. Cat timp atat intentia clientului cat si a psihoterapeutului servesc aceluiasi scop indiferent de conditiile mediului am convingerea ca spatiul virtual (ca mediu de gazduire al sedintelor de psihoterapie ) poate fi suficient de suportiv, securizant si ofertant pentru actul psihoterapeutic. Aspectul cel mai important pentru eficacitatea psihoterapiei, consilierii, dezvoltarii personale, este reprezentat de calitatea relatiei ce se stabileste intre client si psiholog, psihoterapeut, psiholog clinician ca si cocreatori.

Studii despre terapia online

Studiile arata ca psihoterapia cognitiv-comportamentala administrata online reduce simptomele depresive (Donker T.et. al. 2013 ), putand fi utilizata si in combinatie cu terapia fata in fata pentru reducerea simptomelor depresive si anxioase (Høifødt RS et. al. 2013 ) sau ca pre-tratament pentru fobii (Robin N Kok et. al. 2012 ), dar si pentru tulburari de anxietate si tulburari afective (Gerhard Andersson; Nickolai Titov, 2014 ). In unele cazuri psihoterapia online este necesara.

Luand in calcul limitele si dezavantajele psihoterapiei online administrata prin internet este important sa va aduc la cunostinta faptul ca validitatea psihodiagnosticului online poate fi scazuta (pentru acest aspect fiind nevoie de intalniri cu terapeutul ), acest gen de interventie nu poate fi folosita pentru tulburari severe, eficienta si eficacitate sunt limitate comparativ cu psihoterapia fata in fata.

In zilele noastre, asa cum nu era cazul in urma cu doua decenii, intarirea legaturii dintre minte si corp s-a demonstrat a fi cel mai puternic instrument de vindecare si echilibrare atat a experientei haosului emotional cat si a bolilor fizice. Autovindecarea se bazeaza pe eliberarea propriei minti de indoieli. Oamenii este imperios necesar sa stie cat mai multe despre conexiunea minte – corp.

Stiu ca intalnirile noastre iti vor deschide ochii si vei merge mai departe pe drumul vietii tale cu increderea necesara pentru a-ti crea viata pe care o meriti. Vei invata alaturi de mine cum sa-ti transformi emotiile coplesitoare ce s-au creat in corpul tau ca si raspuns la evenimente puternice traite in viata ta. Vei dobandi o intelegere mai profunda astfel incat vei radia.

Cabinet Psihologie Claudia Mioara Tălpeanu

Cabinet Psihologie Claudia Mioara Tălpeanu

Îţi dau capătul unui fir de aur; tu trebuie să-l aduni într-un ghem.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp