Dovezi de iubire pe care nu le observăm întotdeauna…sau despre cele 5 limbaje ale iubirii

Inapoi Autor: Badea Doina

          Dovezi de iubire pe care nu le observăm întotdeauna…sau despre cele 5 limbaje ale iubirii

 

     Ne dorim că partenerii noștri să ne iubească așa cum vrem noi, însă pierdem din vedere faptul că fiecare are stilul său de a iubi și de a arăta acest lucru. Majoritatea problemelor într-o relație pornesc de la nesatisfacerea nevoilor afective, emoționale ale partenerului.

     Psihologia ne spune că există 5 limbaje principale ale iubirii, și anume: cuvintele de apreciere, timpul petrecut împreună, a face diverse servicii partenerului, a face cadouri și mângâierile (sau partea fizică ). Limbajul emoțional al iubirii fiecăruia poate fi diferit de cel al partenerului său deoarece noi ne-am dezvoltat propriul limbaj al iubirii încă din copilărie, în funcție de modul în care am primit sau nu iubire de la părinți. De aceea, sunt momente în care, în ciuda faptului că noi ne exprimăm iubirea față de partener, acesta să nu înțeleagă de fapt că noi vrem să-i arătăm doar cât de mult îl iubim prin comportamentul nostru. Învățând însă să ne indentificăm propriul limbaj al iubirii și apoi să traducem limbajul iubirii partenerului, ne putem îmbunătăți relația de cuplu.

     Acum să vedem în ce constă fiecare și unde vă regăsiți ca stil:

     1. Cuvintele de apreciere, de încurajare: acest limbaj al iubirii se referă la aprecierile pe care noi ca parteneri le aducem persoanei iubite. De exemplu, dacă partenerul tocmai a făcut curat în casă noi îi putem spune „Ce mult apreciez că ai făcut curat" sau dacă ne așteaptă cu cina „Nu am mai mâncat până acum friptură așa bună că a ta", ori dacă repară ceva în casă „Dragul meu apreciez că ai reparat jaluzelele". Atunci când oamenii sunt apreciați, aprobați devin mai motivați să reacționeze pozitiv. Ne putem aproba partenerul făcându-i complimente sau inspirându-i curaj, lăudându-i potențialul. De exemplu, partenera ta vrea să slăbească, iar tu o poți încuraja spunându-i: „Sigur vei reuși, ești o femeie ambițioasă și când îți propui ceva îți iese" în loc să-i spui „Ai zis asta și luna trecută și nu ai slăbit deloc". Sesizați diferența? Tot din acest limbaj al iubirii fac parte atât vorbele bune, ca în expresia „Are întotdeauna o vorbă bună pentru mine", cât și tonul blând cu care comunicăm ceea ce avem de spus. Pentru a ne încuraja partenerul avem nevoie să învățăm ceea ce este important pentru el, să vedem care sunt dorințele lui, ce vrea el să realizeze.

     2. Timpul petrecut împreună: timpul de calitate pe care îl petrecem cu cei dragi poate fi o bună dovadă a iubirii pe care noi le-o purtăm. Timpul este cea mai prețioasă resursă, deci ce dovadă mai mare a iubirii noastre putem aduce? Însă „statul alături" de partener nu înseamnă timp petrecut împreună. Dacă noi stăm unul lângă celălalt și ne uităm la un film sau butonăm telefonul nu înseamnă că petrecem timp împreună. Trebuie să fim atenți la celălalt, să îl ascultăm activ, să facem lucruri împreună, să fim implicați și prezenți în relația noastră de cuplu. Atunci când petreci timpul cu partenerul este nevoie să îți canalizezi întreagă atenție asupra lui. Degeaba ești patru ore în aceeași cameră cu el dacă fiecare își vede de treaba lui, unul stă la laptop și altul se uită la televizor. Este important să vă priviți în ochi și să vă vorbiți atunci când petreceți timpul împreună, aceasta reprezintă conectare. Conectarea înseamnă și conversație, comunicare, iar acestea se realizează tot petrecând timp cu partenerul, deoarece adevărata conversație se face față în față, văzând și non-verbalul celui de lângă tine, nu prin sms sau la telefon. Dacă nu știi cum să comunici poți începe printr-un exercițiu simplu, și anume: în fiecare zi partenerii să își povestească unul altuia despre trei lucruri care li s-au întâmplat în ziua respectivă și cum au reacționat ei la acele lucruri, ce au simțit.

     3. A face diverse servicii partenerului: Putem să îi arată celui de lângă noi că îl iubim fiindu-i util, făcând pentru el anumite lucruri care poate nu intrau în atribuțiile noastre și pe care el nu se aștepta că noi să le facem. Contează așadar foarte mult ceea ce facem unul pentru celălalt. De exemplu: poți să afli o informație utilă pentru un proiect de-al partenerului tău, poți să te duci în locul lui să rezolvi diverse lucruri când știi că el este ocupat sau dacă el este la serviciu și tu ai ceva timp liber.

     4. Cadourile: când oferim ceva cuiva este un semn că noi ne-am gândit la persoana respectivă, mai ales dacă facem cadoul fără nici o ocazie, deci în afara protocolului social. Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii. Dacă principalul limbaj de iubire al partenerului este primirea de daruri, atunci este nevoie să știi doar ce îi place.

     5. Mângâierile și atingerile fizice: reprezintă o altă modalitate prin care oamenii își exprimă iubirea, iar pentru unii acesta poate reprezenta principalul limbaj al iubirii. Mângâierea poate comunica ușor iubirea pe care o purtăm partenerului. Dacă principalul limbaj al iubirii cuiva este cel legat de mângâiere atunci nimic nu este mai important pentru el decât să îl strângi în brațe atunci când plânge, când este supărat sau foarte stresat.

     Descoperirea limbajului principal al iubirii partenerului este un aspect esențial al vieții de cuplu, dacă dorești să menții relația funcțională. Să avem însă în vedere faptul că modul în care ne exprimăm dragostea, este limbajul nostru de iubire, dar nu neapărat și al celuilalt! Ceea ce cerem de la persoana de lângă noi (cuvinte de încurajare, timp acordat, daruri, servicii, mangâieri ) definește modul nostru de iubi și de a simți iubirea, de aceea trebuie sa cautăm să descifrăm modul prin care celălalt se simte iubit.

     Satisfacerea nevoii de iubire a partenerului nostru este o alegere. Alegem să fim atent la limbajul iubirii sale pentru că vrem ca aceasta să fie fericit. Iar când facem o acțiune care nouă nu ne stă în fire, cu atât mai mult aceea constituie o dovadă mare de iubire.

     Doina Badea- psihoterapeut

Psihoterapeut Doina Badea

Fiecare cale incepe cu un pas si cei mai valorosi pasi sunt pasii catre tine insuti!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp