Jurnalul vizual ca intervenție art terapeutică

Inapoi Autor: Raluca Ciobanu

Instrucțiuni de utilizare a jurnalului vizual pentru o stare de bine: 1. deseneză; 2. repetă.

Autor: Cathy Malchiodi, PhD, LPCC, LPAT

Articol tradus si publicat cu acordul autorului

 

Jurnalele vizuale sunt, în esență, art jurnale. Ele conțin adesea atât imagini (de obicei desene ) cât și cuvinte. Ca și un jurnal obișnuit, conținutul lor poate fi un proiect brut care poate deveni mai târziu o operă de artă finalizată. Și ca un jurnal normal, acestea sunt menite să înregistreze experiențele, activitățile și emoțiile de zi cu zi și sunt adesea autobiografice. Deși sunt definite ca o formă de artă, jurnalele vizuale au fost folosite de secole ca înregistrări ale ideilor și imaginației. Caietele de schițe al lui Da Vinci despre mașinile care zboară și diagramele fizicianului Stephen Hawking despre continuu spațiu-timp sunt doar câteva exemple bine-cunoscute.

 

Mulți art terapeuți recomandă jurnalul vizual ca și cale de explorare a sentimentelor si experiențelor din decursul timpului. De fapt, importanța de a observa modul în care expresiile artistice se schimbă de la o săptămână la alta și de la o lună la alta este unul dintre principiile fundamentale ale art terapiei; o singură imagine sau o lucrare de artă este, în realitate, doar un instantaneu al momentului. Pe măsură ce continuați să creați prin intermediul unui jurnal, propriul vostru limbaj vizual apare și evoluează în timp. Există indicii că activitatea de a desena într-un jurnal vizual, chiar și pentru câteva minute pe zi, are și unele beneficii pentru sănătate. Potrivit Elizabeth Warson, profesor la programul de art terapie al Universității George Washington, practica regulată de a crea prin intermediul unui art jurnal vă poate reduce ritmul cardiac, crește fluxul de serotonină și celulele imune și poate reduce răspunsurile la stres. Aceste descoperiri completează studiile anterioare făcute de James Pennebaker cu privire la beneficiile pe care le are scrisul despre experiențele dureroase și despre schimbările fiziologice care apar atunci când, pentru o perioadă lungă de timp, ținem un jurnal.

 

Lucia Capacchione este probabil cel mai cunoscut art terapeut care și-a dedicat activitatea lărgirii posibilităților utilizării jurnalului vizual în creșterea stării de bine. În timp ce Cappachione nu este prima persoană care apreciază posibilitățile pe care jurnalele vizuale le au pentru sănătatea mintală, ea a fost una dintre primele care a concretizat și adaptat „jurnalul creativ” pentru sănătate și introspecție. Abordarea ei include crearea de imagini, colajul, cuvintele și desenul cu mâna non-dominantă. Jurnalul Creativ al lui Capacchione este una dintre primele cărți de auto-dezvoltare de art terapie pe care le-am folosit pentru a-mi explora propriul limbaj vizual; Pentru că sunt mulți începători în folosirea jurnalului creativ/vizual, cărțile lui Capacchione sunt un loc bun pentru a începe.

 

Jurnalul vizual este o intervenție artistică foarte interesantă deoarece există atât de multe modalități de abordare a acesteia. Se pot crea jurnale vizuale în care este desenată câte o mandală pe zi. Sau puteți încerca să realizați jurnalul folosind un colaj de cuvinte tăiate din reviste și materiale tipărite sau să amestecați colaje foto cu scris, vopsea și alte materiale într-un caiet de schițe/bloc de desen. În ultimul deceniu, jurnalul vizual s-a dezvoltat în câteva direcții interesante. De exemplu, „cărțile modificate” („altered books” ) sunt jurnale vizuale care implică modificarea unor cărți reale în diverse moduri. Orice se poate … puteți desena, picta, face colaje, scrie peste paginile tipărite deja sau chiar distruge paginile ca o formă de auto-exprimare artistică. Deci, în loc să folosești un caiet de schițe (bloc de desen ) sau un jurnal cu pagini albe goale, natura cărții însăși oferă un stimul pentru jurnalismul creativ. De fapt, cărțile vechi cu coperți groase găsite în coșul de reduceri sunt unele dintre cele mai bune pentru a fi utilizate drept viitoare cărți modificate. Un exemplu al unei cărți modificate este DSM III modificat de Ron Huxley. Dacă sunteți profesionist în domeniul sănătății mintale, vă recomandăm ideea lui Huxley ca o modalitate de a reflecta propriile percepțiile  asupra categoriilor de diagnostic și a semnificației „tulburărilor mintale” în munca și viața voastră.

 

Pentru un bun început în utilizarea jurnalului vizual puteți să vizitați blogul art terapeutului Kelly Brown dedicat metodei art jurnalului. Pe blogul lui Kelly puteți descărca un ghid despre cum să integrați arta și scrisul într-un jurnal, tehnici de bază și cum să încorporați art jurnalul în viața voastră. Dacă decideți să începeți un jurnal vizual, încercați să faceți un obicei din a completa în el zilnic. La fel ca orice practică de îmbunătățire a stării de bine, un jurnal vizual are efecte mai puternice dacă îl faceți o parte obișnuită a vieții sau o rutină. Găsiți-vă un timp în care să-i acordați atenția totală și să-l folosiți ca un refugiu meditativ, lăsând tot ce vă vine în minte în imagini și cuvinte. Și dacă doriți să vă aprofundați experiența, ar putea fi util să lucrați cu un terapeut care vă poate ajuta să explorați mai profund conținutul imaginilor dvs. sau să vă facă sugestii pentru a duce procesul în direcții diferite.

 

Jurnalele vizuale sunt locuri în care ne putem juca cu ideile, locuri unde emoțiile și dramele de viață sunt conținute și pot servi ca sursă de auto-îngrijire, făcându-le una dintre cele mai bune intervenții de art terapie pentru aproape toți.

Sursă articol aici

Fotografie: arhivă personală

Articolul a fost tradus și publicat cu acordul autoarei.

Traducere: Raluca Ciobanu, psiholog/art terapeut

Raluca Ciobanu - cabinet individual de psihologie

Raluca Ciobanu - cabinet individual de psihologie

Sunt Raluca Ciobanu, psiholog și art terapeut, și te ajut să descoperi și să transformi aspectele ale vieții tale prin intermediul artei și conștientizărilor astfel încât să ai mai multă claritate

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp