Complexele…o rezolvare in psihoterapie?

Inapoi Autor: psiholog Ancuta Cazan

Fiecare om traieste mai multe niveluri de semnificatii in raport cu diferitele roluri sociale pe care le are, cu nivelul de abordare a informatiei - rational, socio-rational, afectiv. Persoana trece de la un nivel de semnificatie la altul, in functie de gradul de implicare afectiva, de tipul situatiei, de starea de vigilenta sau de tonusul mental. Complexele nu sunt „lucruri" straine depuse in adancul fiintei umane, susceptibile de a reveni la suprafata. Ele constituie sisteme de conduita constant prezente (de exemplu o limba straina pe care o stim, dar nu o folosim ) sau segmente de conduita care nu au fost niciodata complet integrate.

In decursul vietii individuale, cu ocazia unei experiente traumatizante, subiectul a trait o experienta pe care nu a putut sa o depaseasca sau a facut un efort extraordinar pentru aceasta; situatia respectiva va deveni factor declansator pentru un complex (un segment de comportament non-integrat ). Ceea ce subiectul traieste constient sunt sentimente si reactii fizice cum ar fi: rusine, dezgust, indispozitie (jena ), o dorinta puternica de a fugi, imposibilitatea de a vorbi, etc. Persoana nu are cunostinta de complex ca atare, ci numai de simptomele lui. Deseori, aceste sentimente si reactii sunt traite fara ca tonalitatea lor afectiva sa poata fi definita intr-un mod exact, constient. Inconstientul nu este inaccesibil, secret, el se afla mereu prezent in semnificatiile percepute, in diferitele forme de comportament. Atunci cand complexele sunt integrate prin mecanisme de aparare, nici simptomele complexului nu mai sunt cunoscute Eului, acesta fiind convins ca isi determina in mod voluntar conduitele, raportandu-se la idealuri si valori autentice.

Necunoasterea complexului personal este totala atunci cand persoana isi construieste un sistem propriu de aparare. Orbirea in acest sens este totala, aflandu-ne la granitele asa-numitei „nevroze de caracter", adica un caracacter complexat total care a fost integrat in Eu. In acest caz Eul cauta sprijin, spre exemplu in psihoterapie, pentru a se debarasa de acest comportament non-integrat.

Cabinet individual de psihologie - Ancuta Cazan

Cabinet individual de psihologie - Ancuta Cazan

Kundalini

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp