Single nu înseamnă să fii singur

Inapoi Autor: Mădălina Baroga, voluntară Minte Forte
În luna februarie toate magazinele, toate standurile, întreg oraşul devine un nor roz de puf, cu inimioare plutind pe lângă el, purtând mesaje ca "te iubesc", "I love you", "pentru cel/cea mai bun/ă iubit/ă", etc. Ar trebui să ne îmbarcăm cu toţii pe acest nor plutitor, ţinând de mână pe cineva şi zâmbind tâmp pentru a transmite ceea ce nu simţim, doar pentru a nu fi priviţi cu compasiune de cei care sunt şi simt într-un cuplu, de cei care găsindu-şi perechea au uitat că neavând una nu te face neapărat mai puţin fericit şi în nici un caz mai puţin valoros? Să analizăm puţin ce înseamnă să fii single şi ce înseamnă să fii singur, precum şi care sunt prejudecăţile cu care se confruntă persoanele single din partea celor din jur. Single este un termen împrumutat în limba română din limba engleză şi folosit tot mai des pentru a descrie statutul marital al unei persoane. În acest sens, single defineşte o persoană celibatară, care nu este implicată într-o relaţie de cuplu. Deseori, termenul single este tradus în limba română prin "singur". Această traducere este eronată atunci când vorbim despre o persoană celibatară, deoarece "singur" implică la nivel fizic şi psihologic o stare mult mai profundă decât aceea de a nu avea o relaţie de cuplu. "Singură" este o persoană care nu are niciun tovarăş, nu se găseşte în compania altor persoane, nu relaţionează în niciun fel cu cineva. Stările prin care trece o persoană singură sunt: tristeţe, dezolare, apatie, inadaptabilitate, neînţelegere. Am putea spune că persoanele cu adevărat singure au fost geniile literare. Geniul din epoca romantică şi omul de geniu modernse considerau neînţeleşi de lume şis-au retras astfel în izolarea creaţiei lor. Între single şi singur se creează o corelaţie din cauza prejudecăţilor multor persoane din jurul nostru care sunt implicate într-o relaţie de cuplu sau sunt căsătorite. Spunând celor din jur că eşti single, că nu eşti implicat într-o relaţie, imediat îţi vor pune eticheta de "singur". Prin "singur", ei înţeleg că te simţi mizerabil şi că eşti invidios pe cupluri. De asemenea, ei cred că singurul tău scop în viaţă este acela de a fi parte dintr-un cuplu şi nu vor accepta, decât probabil fără să înţeleagă cu adevărat, că ai putea avea un alt scop şi alte obiective personale.
Cu atât mai rău pentru tine dacă ai o anumită vârstă şi eşti single. Asta cu siguranţă înseamnă că îţi e frică de implicare, eşti prea pretenţios/oasă sau că sunt o mulţime de lucruri groaznice despre tine pe care nu vrei să le afle nimeni. Totodată, cuplurile vor avea impresia că-ţi cunosc şi profilul psihologic. Acesta nu ar putea fi decât definit de imaturitate şi egoism, dacă la vârsta ta nu eşti încă implicat într-o relaţie serioasă. Din păcate, se întâmplă adesea ca persoanele dintr-un cuplu să se simtă mai singure, mai triste şi mai frustrate decât o persoană care nu este implicată într-o relaţie. Adesea, persoanele care se simt singure într-un cuplu nu au curajul să renunţe la acest statut tocmai din cauza presiunilor exercitate de către societate. Acest lucru nu este sănătos pentru psihicul persoanei în cauză şi va duce în cele din urmă la scăderea stimei de sine şi a sentimentului de valoare personală. Concluzia pe care o trag de obicei oamenii despre tine din statutul de single este că, dacă nu eşti parte a unui cuplu, înseamnă că nu ai o viaţă... Dar toate cele amintite mai sus sunt prejudecăţi. Iată câteva întrebări asupra cărora să reflectăm cu privire la relaţia dintre single şi singur:
- care este scopul tău actual în privinţa dezvoltării personale şi profesionale?
- care sunt lucrurile pe care le faci singur/ă cu plăcere şi îţi aduc multă satisfacţie?
- ai o familie care te susţine şi te sfătuieşte?
- ai prieteni împreună cu care te implici în diferite activităţi care te fac fericit/ă?
- ai multe cunoştinţe cu care discuţi diverse subiecte sau dezbaţi la o cafea ce mai e nou sau ce a rămas vechi?
- te implici sau urmăreşti să te implici în activităţi care simţi că te ajută în dezvoltare personală şi asta îţi oferă sentimentul de împlinire?
- socializezi cu persoane necunoscute indiferent de locul în care te afli şi îţi place asta? Răspunzând la aceste întrebări, putem conştientiza că: să fii single nu înseamnă să fii singur. Relaţiile interumane sunt de mai multe feluri, iar absenţa unei relaţii cu un partener nu ne defineşte ca persoană. Ceea ce ne defineşte sunt activităţile pe care le întreprindem în mod personal, deciziile pe care le luăm, modul în care ne acceptăm propriile vulnerabilităţi, fără a ne pierde sensul şi scopul, faptul de a ne accepta pe noi înşine şi emoţiile noastre, precum şi gestionarea propice a lor, relaţiile interumane în general: prietenii, familie, cunoştinţe. Apelul la specialist
Atunci când simţim că presiunea societăţii asupra deciziilor pe care trebuie să le luăm ne influenţează prea mult, când nu reuşim să ne debarasăm de "sfaturile" celor din jur care ne alterează percepţia asupra propriei fericiri, ne întristăm şi este posibil ca toate emoţiile noastre să se transforme în frustrare, să ne scadă stima de sine sub nivelul propice pentru sănătatea noastră mintală. Important e să reuşim să trecem peste prejudecăţile şi stereotipiile construite de normele sociale în luarea unor decizii care privesc propria persoană. Dacă simţim că ne este prea greu să facem acest lucru singuri, putem apela la un specialist. Prin proiectul Centrul Minţii, Asociaţia Minte Forte facilitează accesul la consiliere şi psihoterapie persoanelor care se află în risc sau se confruntă cu probleme ce ţin de sănătatea mintală, dar şi persoanelor care doresc să înveţe cum să gestioneze mai bine problemele cu care oricine se confruntă zilnic sau care doresc să-şi ajute apropiaţii în acest sens. Pentru o şedinţă de consiliere psihologică este nevoie de o donaţie de 10 RON, iar programările se fac individual. Evenimentele de informare sunt gratuite şi au loc periodic Contact pentru programări:
telefon - 0743 568 525
e-mail - consiliere@minteforte.ro Contact pentru informaţii:
telefon - 0743 568 525
e-mail - informare@minteforte.ro Mai multe informaţii despre Centrul Minţii se pot găsi la http://minteforte.ro/activitate/centrul-mintii/.
Servicii de consiliere psihologica in cadrul Centrul Mintii, Asociatia Minte Forte

Servicii de consiliere psihologica in cadrul Centrul Mintii, Asociatia Minte Forte



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp