Puterea gandului

Inapoi Autor: Alexandru Dobos

PUTEREA GANDULU

O veche legenda hindu povesteste ca era o vreme cand toti oamenii erau zei. Dar ei au abuzat atat de mult de divinitatea lor, incat Brahma, stapanul lor, a decis sa le ia puterea Divina si sa o ascunda intr-un loc in care le-ar fi imposibil sa o gaseasca. Marea problema era unde sa gaseasca aceasta ascunzatoare. A fost convocat un consiliu pentru a rezolva aceasta problema. Membrii consiliului au propus : Sa ingropam Divinitatea.

Brahma le-a raspuns : - Nu, nu este suficient, pentru ca omul va sapa si o va gasi .

Atunci ceilalti zei i-au replicat : - Sa aruncam divinitatea in cel mai adanc dintre oceane.

Brahma le raspunse din nou : - Nu, caci mai devreme sau mai tarziu, omul va explora adancul oceanelor si, cu siguranta intr-o zi el o va gasi si o va scoate la suprafata.

Atunci zeii din consiliu au concluzionat : - Nu stim unde sa o ascundem, caci pare sa nu existe un loc pe pamant sau in apa, pe care omul sa nu il gaseasca intr-o zi.

Atunci Brahma spuse : - Iata ce vom face cu Divinitatea Omului : o vom ascunde in cel mai profund loc din el insusi, caci este singurul loc in care el nu se va gandi sa o caute.

De atunci, concluzioneaza legenda, omul a inconjurat pamantul, a explorat, a escaladat, s-a scufundat si a sapat, cautand ceva ce este in el insusi ....

Aproape niciodata nu avem timp sa ne gandim intens la persoanele cu care intram in contact, la realizarile si la esecurile lor, decat, poate pentru a le telefona a doua zi sa aflam ce au mai facut, din pura curiozitate, sau poate nici atat. De multe ori, aceasta reprezinta o limita a spiritului nostru cosmopolit, care ne priveaza de bucuria de a darui chiar un gand bun oamenilor din jur. Si totusi, exista o nevoie umana de a nutri ganduri bune pentru persoanele iubite, apropiate, simpatizate, dar si ganduri bune fara o tinta anume, pentru ca mintea omului, gandeste mereu, continuu, ca o emisiune stimulta din interior, dar si din exterior. Ce se intampla cu aceste ganduri? Dispar ele oare in eter? O emisie de ganduri, fara destinatie precisa va ramane in jurul omului, formand un holo de ganduri in jurul capului, a intregului corp. Aceasta emisie de idei se manifesta in cele mai varii situatii, daca le permitem. Astfel ca, in perioadele de liniste interna, de armonie cu propria persoana, aceste ganduri intra in rezonanta cu alte emisii de ganduri, amplificandu-le forta, sau deturnandu-le chiar orientarea malefica. Acest lucru se intampla cand gandurile noastre sunt bune, nobile superioare. Un gand luminos, deschis, exprimat sau nu, dar trait ca o stare psihica interna de liniste, poate influenta atmosfera mediului in care veti intra pe calea magnetismului si chiar putem sa-i ajutam pe cei bolnavi si fara speranta (prezenta ta imi face bine ). Acest gand se va intoarce la dvs. incarcat de recunostiinta, actionand in interior printr-o organizare superioara a spiritului.

Cand ne surprindem in minte cu ganduri de o calitate inferioara, josnica, se impune o comutare a orientarii lor, deoarece acestea se pot intoarce impotriva noastra, innegrindu-ne existenta, coborandu-ne sufletul la un nivel de la care cu greu se va ridica. In aceasta sinestezie a gandurior (intunecat, luminos, rosu, alb, negru ), tonurile de gri nu-si gasesc locul, ganduri gri, nu au niciodata un ecou in fiinta umana. Desi nu pare evident, mintea este alcatuita din doua parti distincte. Linia de demarcatie dintre ele este binecunoscuta tuturor filozofilor din zilele noastre. Cele doua aspecte ale mentalului sunt fundamental diferite, caci domeniile lor de actiune sunt distincte.In mod obisnuit ele sunt numite: mentalul obiectiv si mentalul subiectiv, adica mentalul constient si mentalul inconstient, spiritul treaz si cel care doarme, eul de suprafata si eul profund, mentalul ce supravegheaza actiunile voluntare si cel ce supravegheaza actiunile involuntare, masculinul si femininul. Puterea mintii este calitatea ta cea mai de pret. Bine focalizata, te va conduce spre adevaratul succes. Incorect directionata, te va purta pe un drum accidentat catre esec. In viata ai libertatea de a alege incotro sa-ti indrepti puterea mintii - fii deci intelept cand faci aceasta alegere, pentru ca este in joc propriul tau destin. In tine se afla incatusate puteri nemarginite care pot schimba lumea.

Acum poti elibera aceste forte prin adoptarea stalpilor gandirii pozitive, care iti permite sa dobandesti succesul in orice actiune, precum si fericire si seninatate in viata. Puterea gandului este nebanuita, si este suficient sa amintim hipnoza, telepatia, telekinezia, deochiul, descantecul, magia, etc. Gandul este o emisie a constientului, are culoare, forma si inteligenta proprie, precum si o forta energetica imens de mare. ...

I-am adresat intrebarea care clocotea în mine: Maestre, ce e timpul? Imi raspunse apoi, Maestrul: Afla, Thoth, ca la început exista VID si nefiinta, o nefiinta fara spatiu si timp. În acea nefiinta a aparut un gand, semnificativ, atottriumfator, care a umplut VIDUL. Nu exista materie, ci doar forta, o miscare, un vartej sau vibratie a gandului semnificativ care a umplut VIDUL. L-am intrebat pe Maestru: Acest gand era etern?

Imi raspunse LOCUITORUL, zicand: La început, gandul era etern, iar pentru ca gandul sa poata fi etern, trebuia sa existe si timp.

Astfel ca în gandul atot-triumfator aparu LEGEA TIMPULUI." - tablita 10 a lui Toth. Gandul este cel care modeleaza si face adevãrate minuni sau adevãrate dezastre.

Prezentul este rezultatul gandirii noastre anterioare, iar viitorul isi are radacina in gandurile noastre actuale.

In concluzie, noi devenim ceea ce gandim. Cum ne sunt gandurile, asa ne este si viata. Un gand, bun sau rau, isi pune amprenta nu numai pe cel caruia ii este adresat, ci in primul rand pe cel care il emite, pentru ca gandul atrage ganduri similare, amplificand astfel binele sau raul initial, totul intorcandu-se asupra noastra, ca un bumerang. Oamenii sunt inrobiti de propriile lor ganduri. Eliberarea de sub jugul lor necrutator (e vorba de gandurile negre ) confera individului respectiv puteri de esenta Divina, de aceea un mare accent trebuie pus pe controlul asupra gandurilor rele.

Gandul de frica are efectul cel mai inspaimantator asupra fiintei umane. Si alte ganduri cum ar fi cel care genereaza ingrijorarea prelungita, nesiguranta zilei de maine, suspiciunile, invidia, afecteaza organismul, dar nu-l distrug cum il distruge gandul de frica. Frica micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de noradrenalina in sange. Acest lucru duce la o subalimentare prelungita cu sange arterial a creierului si a altor organe: inima, ficatul, maduva, rinichii, pielea, sistemul nervos, deci cu oxigen si elementele nutritive, lucru ce poate duce la boli organice, cum ar fi boala coronariana, ischemia, hepatita, boli de piele, nevroze si psihoze. Gandul rau sau frica pot fi datorate unor cauze individuale sau generale. Asupra celor individuale nu ma voi opri, pentru ca ele sunt in mare parte datorate lipsei de educatie a gandului. Ne putem vindeca de boli doar prin puterea gandului? Tamaduitorii si specialistii in terapie alternativa sunt convinsi ca putem, dar ce spune stiinta? Contrar perceptiei publice, opinia medicala traditionala este in mod remarcabil increzatoare asupra puterii gandului de a vindeca. In ultimii cincizeci de ani, doctorii au crezut ca, placebo, sub forma pastilelor de zahar si a injectiilor cu apa poate alina practic orice tip de afectiune medicala. Totusi placebo functioneaza doar daca suntem convinsi ca functioneaza, asa incat convingerea medicala in puterea efectului placebo a furnizat legitimitate stiintifica teoriei populare despre puterea de vindecare cu ajutorul gandului.

De multe ori nutrim ganduri de ura, razbunare, invidie, gelozie, dar si ganduri de compasiune, iubire, cautand solutii (surprinzatoare chiar ) la problemele unei cunostinte, ale unui prieten, ale unei persoane publice preferate, ale unei intregi natiuni chiar. Aceste ganduri se manifesta in interior, ca o coparticipare la evenimentele in care sunt implicate aceste persoane, prin pareri de rau, cand acestea gresesc, sau resimtite ca o usurare cand, de exemplu, nepotul sau fiul, fiica, vecinul, intra la facultate sau cand mama, la povestirile fiicei, retraieste o viata pe care o credea trecuta. Si asta, pentru ca gandul omului prin definitie este liber, iar gandirea umana intr-o continua miscare. Iar faptul ca gandul uman este liber, inseamna ca, odata produs, el are repercusiuni asupra actiunilor sau activitatilor noastre, asupra relatiilor interpersonale. Gandurile nu dispar niciodata.

Gandurile sunt eterne, dar nu sunt lipsite de viata . Ele sunt vii ! Reprezinta cea mai vie si subtila forta a universului esential . Gandul construieste mediul in care traiesti, lumea personala, caci esti precum iti este gandirea. Sanatatea ta este reflectarea gandurilor tale.

Puterea gandului : "Omul semana gandul, culege actiunea, Seamana actiunea, culege un obicei . Semana obiceiul, culege un caracter, Seamana caracter si culege un destin ."

Alexandru Dobos

Cabinet Individual de Psihologie Sterian Daniela

Cabinet Individual de Psihologie Sterian Daniela



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp