Despre hipnoza ... altfel

Inapoi Autor: Alina Tanase
CUVANTUL "HIPNOZA" ITI INSPIRA TEAMA?

E ceva cat se poate de natural! ...pentru ca ne e teama de ceea ce nu cunoastem, sau cunoastem insuficient si nu-i putem anticipa consecintele. Asadar, va invit sa faceti cunostinta cu hipnoza!

De-a lungul timpului, hipnoza a fost privita ca o arta oculta, mistica, si datorita istoriei ei controversate, dar si a emisiunilor care au promovat hipnoza "de scena", alaturi de insuficienta informatie (si ceva barfa, pe alocuri ), au condus la prejudecati de genul: oamenii aflati in hipnoza se afla sub controlul hipnotizatorului, ca se pot angaja, astfel, in diverse comportamente ridicole, ca pot face sau spune lucruri impotriva vointei lor. Si cum tinem foarte mult la libertatea noastra, doar ideea amenintarii ei ne indeparteaza de adevar.

Chiar daca pare misterioasa, hipnoza face parte din viata noastra de zi cu zi. Da, este o abilitate pe care o avem cu totii si daca n-am fi avut-o, viata noastra ar fi fost cu totul alta. Intram in transa ori de cate ori suntem absorbiti de o activitate, fie ca este una de relaxare sau de indeplinire a unei sarcini, fie ca muncim, invatam sau vedem un film, ascultam o muzica, facem sport (sau stam pe "feisbuciuc", cum zice o persoana draga mie : ) ) . La fel, intram in transa ori de cate ori ne lasam prinsi de o emotie puternica, cum ar fi emotiile dinaintea unui examen sau cand ruminam la nesfarsit ceva ce nu ne place la noi. Pentru ca hipnoza nu e altceva decat o "stare de concentrare a atentiei pe un anumit stimul". Si acolo unde este indreptata atentia noastra, acolo se afla realitatea noastra.

Dupa cum cred ca v-ati dat seama deja, citind randurile anterioare, exista hipnoza buna si hipnoza mai putin buna. Evident, e buna cand stimulul care ne capteaza atentia ne energizeaza si ne relaxeaza, e mai putin buna cand ne focuseaza pe emotii negative, ingrijorare sau parere proasta despre sine. Asadar, e o capacitate umana naturala, ce ne vine uneori in ajutor, alteori ne poate bloca.

Hipnoza terapeutica nu face altceva decat sa foloseasca aceasta abilitate naturala intr-o maniera sistematica, etica si profesionala (la care s-a ajuns, de-a lungul anilor, prin intermediul a mii si mii de studii stiintifice ) pentru a dezvolta anumite aptitudini, pentru a rezolva anumite probleme sau tulburari, sustinand astfel sanatatea mentala.

Alina Tanase - Cabinet individual de psihologie



Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp