Fata in fata cu ADOLESCENTUL

Inapoi Autor: Psiholog Alina Dorca-Armas
Cati parinti n-au experimentat neputinta, nemultumirea, frica sau furia in relatia cu propria odrasla?
Dar recunostinta, bucuria, dragostea pe acelasi palier .. cum s-au impacat?
Aflandu-te in tabara parintelui, e foarte greu sa intelegi ce simte copilul tau, mai ales cand tu simti ceva cu totul opus. Insa tocmai aceasta capacitate de a empatiza cu el (adica de a incerca sa te pui in locul lui ) necesita un efort sustinut si cine sa aiba bunavointa, rabdarea si responsabilitatea sa faca acest gest, daca nu tu, drag parinte?
Adolescenta este acea,, varsta ingrata,, in care tanarul se refugiaza in propriul sau for interior pentru a-si diseca fiecare gest, fiecare traire. Apare in prim-plan vulnerabilitatea adolescentului, chiar daca atitudinea lui este una de bravare ... iar tu, ca parinte, ai impresia ca te afli pe,, un teren minat" .
Caracteristica acestei varste este acea continua cautare de sine a adolescentului, acel inventar minutios si sever pe care si l-a facut pe plan interior. In conturarea imaginii de sine, noi, adultii, avem un rol extrem de important, reprezentand modelele lor in viata.
In ceea ce priveste nevoia de independenta, aceasta se va concretiza printr-o gama nesfarsita de stridente si excentricitati, insa prin stabilirea unor limite clare, permitandu-le acestora sa aiba o libertate considerabila intre aceste limite, le oferim sprijin in construirea increderii in sine, simtindu-se valorizati, apreciati.
Renunta la,, a-l pilota,, pe fiul tau sau pe fiica ta, construieste o relatie bazata pe cooperare si deschidere, empatie si NU criticism; negociaza solutii concrete in cazul unei neintelegeri, unei situatii tensionate, unui conflict in detrimentul pedepsei bazate pe apelul la frica; apoi, incurajeaza-l, sustine-l, lauda-l cat se poate de mult si de des ; si foarte important,,, bifeaza,, in agenda ta si acel interval alocat fiului/fiicei tale si petreceti impreuna un timp de calitate.
Nu e simplu, e necesar un efort sustinut pentru a modela o personalitate atat de rebela, fragila si incomoda ca aceea a adolescentului. Insa, la incheierea acestei etape, vei fi avut satisfactia explorarii unei lumi pline de culoare ... cea a adolescentului tau! sursa foto:seancovey.com
Dorca-Armas Alina - Cabinet individual de psihologie

Dorca-Armas Alina - Cabinet individual de psihologie

Fă din tine un aliat!

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp