Psiholog Raluca Răpan

psihoterapie cognitiv-comportamentala, psihologie clinică, consiliere psihologică
Nota 10 din 48 recomandări
Locație: Bucuresti, jud. Bucuresti
Telefon: 0723269258
Numele meu este Raluca Răpan și sunt psihoterapeut cognitiv-comportamental şi psiholog clinician, atestată de Colegiul Psihologilor din România (cod personal: 11670), membră în Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.

Pun mare preţ pe cunoaşterea rațională, pe dezvoltarea personală continuă şi pe un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, iar valorile care mă ghidează sunt respectul, libertatea, curiozitatea, iubirea şi încrederea. Cred că un proces reușit de psihoterapie, bazat așadar pe o relație terapeutică sinceră și autentică, poate ajuta în mod semnificativ atât în demersul autocunoașterii din prezent, cât și în a găsi pe cont propriu, în viitor, resursele necesare pentru a putea depăși situații mai dificile. De altfel, un dicton pe care îl apreciez este acela că durerea este inevitabilă, însă nu și suferința .

Am absolvit facultatea de psihologie în Bucureşti, beneficiind, în anul al treilea, de o bursă de studiu la Universitatea Sorbona din Paris, unde am aprofundat cunoştinţele de psihanaliză şi psihologie clinică. Întoarsă în România, am continuat cu masterul de psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie cognitiv-comportamentală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Plecând de la premisa că nu evenimentele în sine ne influențează, ci felul în care noi le interpretăm, am ales să mă formez în acest tip de terapie (CBT = cognitive behavioral therapy) în primul rând datorită eficienței pe care o are în tratarea depresiei și a anxietății, două dintre cele mai comune tulburări din prezent, și în al doilea rând deoarece este un tip de terapie validat științific, focalizat atât pe schimbarea tiparelor cognitive disfuncționale, cât și pe modificarea comportamentelor dezadaptative. Un alt avantaj este faptul că are o durată relativ scurtă, un număr de 10-15 ședințe fiind, în multe cazuri, suficient pentru a observa schimbări pozitive și de durată în gândire și în comportament.

Ca psiholog practicant, mi-am început activitatea profesională lucrând timp de doi ani în cadrul Fundaţiei Florentina din Ploieşti, unde m-am ocupat de consilierea persoanelor dependente de droguri. Am contribuit, cu succes, la procesul de depășire a adicției a câteva zeci de adolescenți și tineri adulți. De asemenea, pe perioada masterului, am activat în cadrul Minte Forte, o organizaţie din Cluj care se ocupă cu promovarea sănătăţii mintale. Am avut colaborări atât ca redactor de carte de psihologie pentru Romanian Testing Services, cât şi ca traducător din limba germană pentru Editura Trei, unde am tradus integral o carte de psihologie pozitivă.

Pentru că una dintre ariile mele de interes este psihologia vârstelor, am lucrat ca psiholog în cadrul a două instituții de învățământ: şcoala germană Hermann Oberth, unde am desfăşurat, în limba germană, activităţi de consiliere individuală a copiilor, am coordonat grupuri de dezvoltare personală şi am predat elevilor din ciclul primar un curs de mediere conflicte, și Kinderlachen, o grădiniță privată și afterschool, unde am realizat evaluări ale copiilor și am avut, de asemenea, activități de consiliere psihologică individuală în limba germană. De asemenea, am oferit și servicii de consiliere psihologică pentru adulţi în cadrul spitalului Alexandru Obregia din Bucureşti.

Domeniile mele de expertiză și interes sunt: terapia cognitiv-comportamentală şi terapia prin acceptare și angajament, tulburările de atașament, psihologia adicţiilor, tratarea depresiei şi a anxietăţii (fobii, tulburarea obsesiv-compulsivă, anxietate generalizată), psihologia sexualităţii şi transsexualitatea, psihologia pozitivă. De asemenea, ofer servicii de consiliere pentru optimizare şi dezvoltare personală vizând autocunoaşterea, dezvoltarea unor abilităţi deficitare, managementul stresului sau rezolvarea de probleme, atât în limba română, cât și în germană.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Cabinete psihologie, psihiatrie, psihoterapie în:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp