Pregătirea pentru grădiniţă

Inapoi Autor: Alexandru Bogdan
Indiferent de vârsta copilului, doi sau trei ani, tranziţia de la viaţa cu mama şi cu tata la cea pe cont propriu, la grădiniţă, este o schimbare majoră. De cele mai multe, ori impactul acestei tranziţii este resimţit nu numai de către copil, dar şi de către părinţi.
Trăirile emoţionale ale părinţilor pot oscila între tristeţe, anxietate, ruşine, gelozie.
În continuare vă oferim o serie de informaţii cu privire la pregătirea optimă pentru grădiniţă şi la gestionarea eficientă a emoţiilor celor implicaţi.
Sugestii pentru copil:
Cu câteva săptămâni înainte de prima zi de grădiniţă părinţii ar trebui să introducă grădiniţa în limbajul şi viaţa copilului într-un mod plin de entuziasm şi de deschidere. Astfel, copilul ar trebui să ştie ce înseamnă grădiniţa, cine se ocupă de copii, cu ce îşi vor petrece timpul acolo, etc. Aceste explicaţii se pot oferi sub formă de joc.
Atenţie! Există tendinţa din partea unor părinţi de a se folosi de diferite figuri de "autoritate", precum poliţistul, doctorul, gunoierul, hoţul, ţiganul, bau-bau sau doamna educatoare, cu scopul de a controla comportamentul copiilor lor. Acest lucru ar trebui evitat, deoarece există posibilitatea de a se asocia grădiniţa cu un loc în care copiii sunt certaţi şi pedepsiţi. Într-un cuvânt, un loc unde copilul nu ar dori să meargă.
Este important, de asemenea, ca copilul să aibă ocazia de a vizita grădiniţa înainte de prima zi de grădiniţă. Aceste vizite reprezintă ocazii potrivite de acomodare cu locul în care îşi va petrece o bună parte din timp.
Pentru ca adaptarea la grădiniţă să fie cât mai bună, este important ca copilul să fie implicat în pregătirea pentru grădiniţă. Astfel, copilul poate fi consultat cu privire la hainele pe care şi le doreşte, pantofii, sacul, cana, şi orice alte obiecte de care are nevoie.
Dacă copilul este extrem de anxios, încercaţi să fiţi deschis la stresul lui, mai degrabă decât să îl luaţi în derâdere sau să îl ridiculizaţi (Hai acum, fi bărbăţel! Ce, eşti fetiţă să plângi? Sau "Nu ştiam că am lângă mine un mototol" ) . De asemenea, nu încercaţi să îl mituiţi pentru a se comporta frumos. Este important să rămâneţi calmi şi să reîntăriţi idea că vă veţi întoarce după el la sfârşitul programului. Aduceţi-i aminte că va învăţa multe lucruri noi şi că va avea ocazia să se joace cu mulţi copiii.
Despărţirea de copil în prima zi de grădiniţă este importantă pentru că dacă copilul vă vede anxioşi sau trişti vor interpreta situaţia ca fiind periculoasă şi atunci ei vor trăi o stare de incertitudine. Adică, pe de o parte părinţii îmi spun că este "frumos la grădiniţă, însă, cu toate acestea, ei sunt tulburaţi". De aceea, este important să aveţi o atitudine veselă şi să faceţi despărţirea cât mai scurtă. După ce aţi spus "la revedere" nu vă mai întoarceţi, de asemenea nu vă strecuraţi din sală fără să fiţi observat (ă ) . Puteţi, de asemenea, să stabiliţi un ritual cu copilul dumneavoastră.
Un alt aspect important este: să nu întârziaţi să îl luaţi de la grădiniţă în prima zi.
Sugestii pentru părinţi:
În prima zi de grădiniţă încercaţi să vă aduceţi aminte că:
1. Grădiniţa este un loc special în care copiii au ocazia să înveţe multe lucruri în cel mai frumos mod, şi anume, prin joacă.
2. Binele copilului înseamnă de cele mai multe ori mersul la grădiniţă şi este important să avem încredere în personalul grădiniţei. Acesta are pregătirea necesară pentru a se îngriji de "comoara noastră" sau pentru unii, "de drăcuşorul nostru".
3. Noi suntem cei care facem despărţirea dificilă prin modul în care gândim. Atâta timp cât ne gândim că este groaznic că "Copilul nostru a crescut şi că este o pierdere teribilă faptul că nu mai suntem cei mai importanţi din viaţa lui.", sau "Copilul nostru este prea mic pentru a se descurca singur, nu ar trebui lăsat de capul lui.", etc., emoţiile negative nesănătoase sunt garantate.
4. Chiar dacă tristeţea este profundă, cu siguranţă nu este ceva de nesuportat. Este dificil să trăim aceste emoţii, însă ele pot fi suportate. În plus, această tristeţe, poate durere, ne arată cât de mult ne dorim tot ce este mai bine pentru copilul nostru, precum şi cât de mult înseamnă el pentru noi.
5. Atât pentru copil, cât şi pentru părinţi, este important ca despărţirea să fie scurtă.
Cabinet individual de psihologie clinica si psihoterapie Bogdan Vasile Alexandru

Cabinet individual de psihologie clinica si psihoterapie Bogdan Vasile Alexandru

There is no way to happiness, happiness is the way.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp