Stilurile de atasament in relatiile de cuplu

Inapoi Autor: Echipa Mental-Training

Atașamentul este definit ca legătura emoțională profundă, care conectează două persoane. Acestea sunt influențate de mai mulți factori, cei mai relevanți fiind modul în care ne-au crescut, ne-au educat părinții și experiențele de viață.

Conform primei ipoteze care spune că modul în care am fost crescuți determină stilul de atașament, un copil care a avut părinți atenți, sensibili la nevoile lui, ar trebui dezvolte un stil de atașament securizant.

Un copil care a avut parte de atenție limitată ar trebui să dezvolte un stil de atașament anxios, iar cel care a avut părinți rigizi și distanți, un stil de atașament evitant.

Stilurile de atașament sunt împărțite în:

¥ Atașament securizant

¥ Atașament anxios

¥ Atașament evitant

Diferețele dintre stilurile de atașament apar la nivel de viziune asupra intimității, abilitate de a comunica dorințele și nevoile, managementul conflictelor și expectanțe privind partenerul și relația.

Cum recunoaștem stilurile de atașament?

ANXIOS

Persoanele cu acest stil de atașament sunt caracterizate de:

- Preocupare pentru situația relației

- Dorința crescută de apropiere de partener

- Frica de respingere din partea partenerului

- Explică greu ce îi deranjează, se supără ușor

- Le este dificil să nu ia personal tot ce se întâmplă în cadrul relației

- Sunt nefericite atunci când nu sunt angajate într-o relație

SECURIZANT

O persoană cu acest stil de atașament poate fi recunoscută după:

- Comunicare eficientă cu partenerul, transmite clar dorințele și preocupările pe care le are în legătură cu relația

- Naturalețe în exprimarea sentimentelor față de partener

- Nu îi este teamă de angajament în relație

- Ia decizii împreună cu partenerul

EVITANT

Caracteristicile principale ale unei persoane cu acest stil de atașament sunt:

- Independența este foarte importantă pentru ea

- Transmite mesaje contradictorii

- Nu își exprimă clar dorințele și emoțiile

- Își privește partenerul cu superioritate

- Impune limite în relație

Stilurile de atașament determină modul în care adulții își reprezintă mental dragostea. Persoanele cu stil de atașament securizant se declară fericiți în relațiile de cuplu, cele cu stil de atașament anxios își doresc mult aprecierea față de celălalt și își recunosc teama de a fi abandonate, iar cele cu stil de atașament evitant își declară anxietatea față de intimitate.

Astfel, persoanele care posedă stilurile anxios sau evitant raportează, în general, o satisfacție în cuplu scăzută. Literatura de specialitate ne oferă niște reguli după care putem descifra stilul de atașament al partenerului/partenerei.

O primă regulă ne spune că trebuie să stabilim dacă partenerul caută și își dorește apropiere și intimitate; dacă răspunsul este pozitiv, înseamnă că are un stil de atașament securizant sau anxios.

Cea de-a doua regulă se referă la estimarea preocupării față de relație și gradul de sensibilitate la respingere; dacă partenerul nu este sigur de iubirea dvs. sau exagerează și este extrem de sensibil la orice remarcă pe care o faceți, considerând-o un semn de respingere, este foarte posibil să aibă un stil de atașament anxios.

Cea de-a treia regulă ne spune că nu trebuie să ne bazăm atunci când facem evaluarea pe un singur "simptom", ci trebuie luate in considerare cât mai multe semne, deoarece un anumit comportament sau atitudine nu sunt îndeajuns pentru a determina stilul de atașament.

A patra regulă sugerează să evaluăm reacția partenerului/partenerei față de comunicare; dacă are atașament securizant va fi înțelegător și se va mobiliza pentru a răspunde nevoilor dvs., dacă are atașament anxios se va folosi de orice ocazie pentru a se apropia de dvs., devenind din ce în ce mai deschis și direct, iar dacă are atașament evitant nu va fi receptiv la deschiderea dvs. emoțională, răspunzând cu afirmații de genul: "Ești prea sensibil/ă.", "Oprește-te din a analiza totul!", "Nu vreau să vorbim despre asta.". O ultimă regulă ne sfătuiește să fim atenți la indiciile nonverbale, deoarece acestea pot spune la fel de multe despre stilul de atașament ca cele verbale.

În concluzie, putem reține că stilurile de atașament influențează sănătatea emoțională, stima de sine și relațiile sociale. V-ați recunscut stilul de atașament? Dar pe cel al partenerului/partenerei?

Centrul de psihologie Mental-Training Cluj

Centrul de psihologie Mental-Training Cluj

„Excelența nu este un act singular, ci un obicei

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp