Ablutofobia - frica de a face baie

Ablutofobia - frica de a face baie
Frica de a face baie este o fobie relativ neobisnuita, dar severa. Pare a fi mai prevalenta la femei decit la barbati. Este important de observant ca multor copiii le displac baile, astfel ablutofobia nu este in general diagnosticata la copii, decit daca persista peste 6 luni. Fobia se poate manifesta in multiple feluri, de la frica de a face dus, pina la fobia completa de orice forma de spalare.

Ca toate fobiile, ablutofobia este frecvent legata de un eveniment traumatic in trecut. Acesta se poate sa se fi intimplat individului, unui membru al familiei sau cuiva la televizor. Se poate ca evenimentul sa nu fie reamintit constient. Fobia se poate dezvolta din fricile altor oameni. Daca un parinte sau ruda apropiata are o astfel de frica, individul afectat se poate sa fi internalizat reactiile persoanei in copilarie.

O alta posibilitate este ca fobia sa se dezvolte dintr-un obicei din copilarie. Multi copii incearca sa evite baia, prin frica sau preferinta. Este posibil ca preferintele copilariei sa ramina in subconstient in perioada de adult. Lumea moderna este extrem de obsedata fata de curatenie si igiena. Lipsa unui dus zilnic poate determina aparitia unui miros neplacut, inacceptabil pentru majoritatea societatii. Aceste persoane sunt si la risc de a dezvolta tulburari ale imaginii corpului.

Ca si alte fobii specifice, ablutofobia este tratata frecvent prin terapia cognitiv comportamentala. Pacientul este incurajat sa-si examineze frica si sa inlocuieasca gindurile inadecvate negative cu mesaje adecvate. Vor fi urmati pasi de vindecare acasa, cum ar fi acceptarea deschiderii robinetului sau sa stea in baie cit curge apa.

Scopul este ca prin practicarea relaxarii si folosirea noi gindiri invatate sa-si controleze frica infruntind incet obiectul fobiei. Daca pacientul este extrem de anxios, medicatia sau hipnoza pot fi de ajutor. Fobia este tratabila prin ajutorul profesionistilor, dar nu de unul singur.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp