Educatie parinti

Educatie parinti
Cresterea unui copil este una dintre cele mai dificile si de mare raspundere indatoriri ale unui parinte, dar totodata cea mai placuta si mai plina de satisfactii. Putem spune ca este vorba de o slujba full time pentru care primim cea mai precara instruire profesionala. Cunostintele in domeniul cresterii copiilor provin din cultura si familia parintilor, ceea ce poate duce la perpetuarea experientelor sociale.

Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
143 articole 12 3 4 5 6 INAINTE ›
Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim

Sunteti parinti si trebuie sa mergeti la serviciu, nu beneficiati de ajutorul bunicilor, sau pur si simplu va doriti o seara, doua libere in weekend? E clar ca aveti nevoie de babysitter. Incredintarea copilului unei persoane necunoscute poate deveni o adevarata provocare. Cum gasiti o persoana de incredere, matura, responsabila si creia sa-i placa cu adevarat copiii?

continuare
Un copil inteligent emotional

Studiile de psihologie din ultimul deceniu afirma in mod hotarat ca inteligenta emotionala si abilitatea de a stabili relaţii cu cei din jur reprezinta principalul factor de predictie privind reusita in viata. Pentru parinti, notele foarte bune si premiile scolare sunt probabil principala garantie pentru succesul in viata al copilului.

continuare
Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului

Adolescenţa este etapa situată la graniţa între copilărie şi maturitate în care adolescentul îşi caută identitatea personală, suportă transformări atât în plan fizic, cât şi psihic. Este o perioadă de mari frământări în care sunt predispuşi la tot felul de excese, pentru că nevoia de libertate şi cea de apartenenţă la grup sunt prioritare.

continuare
Adolescenta: Modificari in relatia parinte-copil Adolescenta: Modificari in relatia parinte-copil

Adolescenta este o perioada de tranzitie marcata de schimbari fizice, emotionale si comportamentale. Aceste schimbari pot crea tensiuni in relatia parinte-copil, deoarece adolescentii isi cauta independenta si identitatea proprie, iar parintii se confrunta cu provocarea de a se adapta la noile nevoi si comportamente ale copiilor lor.

continuare
Tulburările de limbaj: Dislalia Tulburările de limbaj: Dislalia

Dislalia este o tulburare de limbaj care afectează pronunția corectă a sunetelor vorbirii. Este o condiție care poate apărea la copii în timpul dezvoltării limbajului și poate persista în unele cazuri și în adolescență sau la adulți.

continuare
Tulburările de învățare: Disgrafia Tulburările de învățare: Disgrafia

Disgrafia este o tulburare de învățare care afectează abilitatea unei persoane de a scrie în mod clar și coerent. Este o condiție care poate afecta copiii și adulții și poate fi asociată cu alte tulburări de învățare, cum ar fi dislexia și discalculia.

continuare
ADHD vs. ADD, la copii: Ce trebuie să știu? ADHD vs. ADD, la copii: Ce trebuie să știu?

ADD și ADHD sunt denumiri utilizate pentru a caracteriza copiii care au probleme cu focalizarea atenției. Acești copii pot fi ușor distrași în timpul orelor, pot întâmpina obstacole în finalizarea temelor sau pot fi adesea preocupați de gânduri absente.

continuare
Efectele negrlijării emoționale Efectele negrlijării emoționale

Într-o lume în care comunicarea și conexiunea emoțională sunt din ce în ce mai importante, neglijarea emoțională poate fi o problemă subtilă, dar devastatoare, mai ales în rândul copiilor.

continuare
Traumele copilăriei: Impactul asupra dezvoltării emoționale și cum ne afectează în viața adultă Traumele copilăriei: Impactul asupra dezvoltării emoționale și cum ne afectează în viața adultă

Trauma în copilărie poate avea un impact profund asupra dezvoltării și bunăstării copiilor, având consecințe pe termen lung în viața adultă. În acest articol, vom explora cele zece traume ale copilăriei și modul în care acestea ne afectează

continuare
Tulburările de Conduită la Copii și Adolescenți Tulburările de Conduită la Copii și Adolescenți

Cei mici pot fi adesea obraznici sau încăpățânați, dar când comportamentul lor devine persistent violent sau agresiv, ar putea fi vorba despre mai mult decât simpla dezvoltare a personalității.

continuare
Ticuri nervoase la copii: Cum să înțelegem și să gestionăm această problemă Ticuri nervoase la copii: Cum să înțelegem și să gestionăm această problemă

Ticurile nervoase la copii sunt destul de comune și pot crea îngrijorare pentru părinți. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, ele sunt temporare și dispar de la sine în timp.

continuare
Semne de alarmă pentru autism: Recunoașterea semnelor timpurii și importanța intervenției precoce Semne de alarmă pentru autism: Recunoașterea semnelor timpurii și importanța intervenției precoce

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare cu o gamă largă de manifestări și impacturi, care poate fi dificil de recunoscut la început. Deși este deseori părinții care observă primele semne, este crucial să înțelegem că simptomele autismului variază considerabil de la un individ la altul.

continuare
Mascarea sau camuflarea în autism Mascarea sau camuflarea în autism

Mascarea poate fi folosită de persoanele autiste pentru a se conforma așteptărilor sociale și pentru a fi acceptate în grupuri de prieteni sau în alte medii sociale. De exemplu, pot încerca să pară mai atente la conversații sau să își controleze reacțiile la stimuli senzoriali care le sunt inconfortabili.

continuare
Copiii cu hipersensibiliate senzorială Copiii cu hipersensibiliate senzorială

Pe măsură ce copiii cresc, începem să ne dăm seama ce tip de învățare va fi predominant pentru ei. Unii copii procesează mai bine stimulii vizuali și preferă să investigheze aspectele vizuale ale lucrurilor, ații asimilează cunoștințe mai ușor dacă sunt stimulați auditiv, preferând să asculte o poveste, decât să citească acea poveste.

continuare
Dificultățile copiilor din familiile monoparentale Dificultățile copiilor din familiile monoparentale

Proporţia copiilor care trăiesc în familii monoparentale a crescut spectaculos în ultimele decenii. „Lipsa unui părinte se poate datora decesului acestuia, divorţului sau alegerii unei persoane de a deveni părinte unic, prin naşterea unui copil conceput prin fertilizare in vitro sau cu un partener care nu va lua parte la creşterea copilului, sau prin adopţia unui copil.

continuare
Copilul cu tulburare de comportament opoziționist-sfidătoare Copilul cu tulburare de comportament opoziționist-sfidătoare

Atunci când părinții se uită la prietenii lor, li se pare că toți au copii cuminți, angelici. Cu un copil cu tulburare opoziționist-sfidătoare, chiar și cel mai înțelept și mai bine echilibrat părinte va crede în adâncul sufletului că el e vinovatul. Acest sentiment este înrăutățit de atitudinile demodate ale comunității și de prejudecățile oamenilor.

continuare
Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 2 Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 2

Dacă un copil ți-a ascuns ceva sau te-a mințit, indicat ar fi să te întrebi de ce a făcut asta, ce s-a întâmplat în relația pe care o aveți. I-ați impus prea multe limite sau acestea sunt peste puterea lui sau neadecvate vârstei? Ați păstrat mai degrabă distanța în relație decât apropierea de copil sau ați fost departe pentru o bucată prea lungă de timp?

continuare
Cum să construiești o relație sănătoasă și de încredere cu copilul tău Partea 1

Un copil are nevoie să știe că orice s-ar întâmpla părintele său (mama sau tata) îi este întotdeauna alături. De aceea atunci când copilul tău nu reușește așa cum își dorește în finalizarea unei acțiuni întreprinse trebuie să fii lângă el și nu criticându-l, ci susținându-l!

continuare
Mama de adolescenta Mama de adolescenta

În cele mai multe familii, mamele de fete se ocupă de educaţia acestora aproape în exclusivitate, nu negăm implicaţia taţilor însă foarte multe aspecte legate de conduita unei tinere sunt atribuite mamei.

continuare
Adolescenta Adolescenta

O perioada a vietii pe cat de uimitoare pe atat de naucitoare ! ...si da, nu este despre „hormonii dezlantuiti” atat de blamati pentru „pierderea mintilor” la adolescenti ! In timpul adolescentei, mintea functioneaza diferit in ceea ce priveste:

continuare
5 Sfaturi practice pentru a-l ajuta pe copilul tau sa depaseasca momentele anxioase sau dificile 5 Sfaturi practice pentru a-l ajuta pe copilul tau sa depaseasca momentele anxioase sau dificile

Noi părinți trecem momentan printr-o perioadă mai dificilă, cu multe provocări, însă nici copiii noștri nu sunt imuni la situația actuală și pot avea momente în care să simtă anxioși, tensionați sau neputincioși deoarece cu toții avem zile mai puțin bune, nu-i așa?

continuare
Scrisoare catre viitorii parinti

Ce doresc eu viitorilor părinți (că pentru cei care sunt deja părinți este puțin cam târziu, dar poate niciodată nu este prea târziu... ) Le doresc ca înainte să își dorească să facă un copil sa se cunoasca ei intre ei suficient de bine încât în momentul în care vine un copil în viața lor ei să aibă deja "dexteritatea" să-și managerieze micile conflicte inevitabile într-un mod cât mai sănătos, încât copilul sa nu fie nevoit să fie "tampon" intre ei, sau sa se pună in pozitia de a-l salva pe unul dintre ei.

continuare
Daca dragoste nu e , nimic nu e Daca dragoste nu e , nimic nu e

Ceea ce am observat este că în generațiile anterioare (cei care au acum peste 40-50 ani) era perfect normala ideea ca un copil daca are masa, casă, haine și jucării, este suficient pentru ca el sa fie fericit. Aceasta mentalitate este atât de adânc înrădăcinată

continuare
Părintele joaca un rol important Părintele joaca un rol important

Parintele joaca un rol primordial in educatia copilului, in formarea copilului ca persoana, ca om. Pe langa iubirea neconditionata pe care trebuie sa i-o ofere, parintele este responsabil sa-l invete cum sa se comporte in societate, cum sa-i trateze pe cei din jurul lui si cum sa se raporteze la intreaga lume care il inconjoara.

continuare
Terapia prin arte în tratarea mutismului selectiv la copii Terapia prin arte în tratarea mutismului selectiv la copii

Mutismul selectiv este o tulburare ce afectează aproximativ 1% dintre copii, tulburare caracterizată de incapacitatea acestora de a vorbi în situații sociale specifice, de obicei în mediul educațional (grădiniță, școală ), în timp ce în alte contexte sau medii sociale nu manifestă această tulburare, ba dimpotrivă.

continuare
143 articole 12 3 4 5 6 INAINTE ›
Modelele de comportament care au cea mai mare influenta in viata unui copil sunt faraindoiala parintii sai. Daca acestia isi lauda copilul si dau dovada de bunatate, respect, onestitate, prietenie, ospitalitate si generozitate in familie, copiii vor fi incurajati sa adopte aceeasi atitudine. Pentru a invata cum sa faca fata diverselor situatii in viata, cei mici copiaza comportamentul adultilor, parintii fiind primele exemple in acest sens. Acestia ar trebui sa le spuna tot timpul copiilor cat de mult ii iubesc si sa le ofere sprijinul constant de care au nevoie pentru a deveni increzatori si fericiti.

In acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.

O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.

Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.

Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.

Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.

Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.

Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.

Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.

Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp