Educatie parinti

Educatie parinti
Cresterea unui copil este una dintre cele mai dificile si de mare raspundere indatoriri ale unui parinte, dar totodata cea mai placuta si mai plina de satisfactii. Putem spune ca este vorba de o slujba full time pentru care primim cea mai precara instruire profesionala. Cunostintele in domeniul cresterii copiilor provin din cultura si familia parintilor, ceea ce poate duce la perpetuarea experientelor sociale.

Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
110 articole 12 3 4 5 INAINTE ›
Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim Babysitter - cum alegem si ce trebuie sa stim

Sunteti parinti si trebuie sa mergeti la serviciu, nu beneficiati de ajutorul bunicilor, sau pur si simplu va doriti o seara, doua libere in weekend? E clar ca aveti nevoie de babysitter. Incredintarea copilului unei persoane necunoscute poate deveni o adevarata provocare. Cum gasiti o persoana de incredere, matura, responsabila si creia sa-i placa cu adevarat copiii?

continuare
Un copil inteligent emotional

Studiile de psihologie din ultimul deceniu afirma in mod hotarat ca inteligenta emotionala si abilitatea de a stabili relaţii cu cei din jur reprezinta principalul factor de predictie privind reusita in viata. Pentru parinti, notele foarte bune si premiile scolare sunt probabil principala garantie pentru succesul in viata al copilului.

continuare
Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului Dragostea şi sexualitatea - două mari provocări în viaţa adolescentului

Adolescenţa este etapa situată la graniţa între copilărie şi maturitate în care adolescentul îşi caută identitatea personală, suportă transformări atât în plan fizic, cât şi psihic. Este o perioadă de mari frământări în care sunt predispuşi la tot felul de excese, pentru că nevoia de libertate şi cea de apartenenţă la grup sunt prioritare.

continuare
Părinți și copii Părinți și copii

Dragă părinte, Este nevoie șă știi în primul rând că dincolo de toate ești om! Cu toată iubirea pentru copii și grija față de ei, poți greși. Și, da, cu toții greșim. Nu este o catastrofă o greșeală strecurată, atâta timp cât gândurile și preocupările adultului sunt îndreptate asupra iubiri față de sinei, armoniei sale, a cuplului, a familiei.

continuare
Ce mai învățăm de la copii? Ce mai învățăm de la copii?

În perspective lui Eric Berne (părintele analizei tranzacționale ), cuvintele reprezintă mângâieri. Pornind de la această logică și adevărată perspectivă, iată ce putem deduce din ceea ce relatează unii copii de 10-12 ani, în legătură cu răspunsul părinților preocupați de notele copiilor.

continuare
Tehnici eficiente de umilire a copilului tău Tehnici eficiente de umilire a copilului tău

Sunt convinsă ca ai remarcat ironia titlului! Recunosc, nu-mi place ironia, dar cum altfel să atrag atenția spre această problemă frecventă și să mă lupt cu tendința persoanelor de a citi doar ceva scurt, simplu și cu poze?

continuare
Autoagresiunea și tăierea Autoagresiunea și tăierea

O acţiune atât de ciudată pentru cei mai mulţi dintre noi, autoagresiunea fără intenţie de sinucidere cum ar fi tăierea, arderea sau zgârierea intenţionată, este o problemă majoră pe care majoritatea oamenilor nu o înţeleg prea mult.

continuare
Și eu cum îmi mai educ copilul? Și eu cum îmi mai educ copilul?

Această lucrare pleacă de la o provocare practică, venită din două sensuri. Pe de o parte, tot mai mulți părinți solicită consiliere pe probleme legate de educația copiilor și, pe de altă parte, o provocare personală în relația cu propriul copil, ajuns la vârstă la care influențele din exteriorul familiei solicită eforturi noi și se transformă în noi provocări.

continuare
Omisiunea emotionala si puterea mamei Omisiunea emotionala si puterea mamei

Odihnita fiind dupa concediu si proaspat intoarsa dintr-o spitalizare de cinci zile pentru copilul meu, am decis sa scriu despre observatiile si concluziile mele din salonul unde am fost „cazate” eu si fetita mea. Poveste din care am iesit invingatoare, mai puternice si mai unite si din care vreau sa va impartasesc si voua si mai mult de atat sa va reamintesc si sa va rog sa Nu va Cedati Niciodata din PUTEREA DE MAMA si sa nu omiteti adevaratul mesaj emotional al copilului vostru!

continuare
Iubeste-ma si lasa-ma sa zbor! Iubeste-ma si lasa-ma sa zbor!

De cele mai multe ori parintii fac cum stiu ei mai bine, cum au invatat de la parintii lor sau din experienta vietii lor. Uneori insa raman blocati intr-o anumita etapa de dezvoltare a copilului si le este dificil sa inteleaga ca, "copilul" lor a crescut, ca acum este adolescent sau adult.

continuare
Abuzul sexual la copii sau „micul secret” Abuzul sexual la copii sau „micul secret”

Problema abuzului sexual la copii este foarte veche, primele referiri științifice făcându-se la începutul anilor 1960. Unul din șase copii sunt abuzați sexual, iar 75% dintre aceștia nu spun. Mărturisirea abuzului sexual suferit este dificilă din multe puncte de vedere, copiii fiind mituiți sau amenințați de către abuzator.

continuare
Cum îţi ajuţi copilul să accepte venirea pe lume a unui alt copil Cum îţi ajuţi copilul să accepte venirea pe lume a unui alt copil

Nu de puține ori auzim în jurul nostru părinți care spun că nu-și doresc decât un copil pentru că ei știu cât de dureros a fost pentru ei atunci când au mai apărut frați sau surori. Copilul unic, învățat să fie în centrul atenției, venirea pe lume a unui frate poate fi catalogată ca un act de trădare și abandon din partea părinților.

continuare
Cum le vorbim copiilor despre divorț? Cum le vorbim copiilor despre divorț?

Divorțul părinților, deci dezmembrarea unei familii, a unei baze de atașament, este una din cele mai puternice traume prin care poate trece un copil. Pur și simplu se spulberă un vis din care copilul se hrănea, respira. Dincolo de eticheta de copil de părinți divorțați, și cei care au trecut prin epoca comunistă știu despre ce vorbesc, va trebui să-și creeze noi mecanisme de adaptare, de supraviețuire

continuare
Când relația mamă-fiică e o rană... Când relația mamă-fiică e o rană...

Așa cum știm, de mii de ani, femeia a fost mai mereu cea care trebuie să se sacrifice: pentru soț, pentru copii, pentru familie. S-a transmis transgenerațional mesajul că femeia nu trebuie să se pună niciodată pe primul loc pentru că: nu e suficient de bună, nu e suficient de deșteaptă, copiii sunt cei mai importanți, nu merită

continuare
Poveste terapeutica Poveste terapeutica

Frica este o stare emoțională creată de mintea noastră, o plăsmuire, o creație a ei. Ca să o dizolvi și să o transformi în putere, tot cu ajutorul minții vei reuși să găsești soluții. Stă în puterea ta să te eliberezi de ea! Această poveste este despre frică și modalitatea de a te elibera de ea. Sper să vă placă și să vă ajute. Vă îmbrățișez cu drag!

continuare
Copilăria copiilor noștri.... Copilăria copiilor noștri....

Viața oamenilor este o narațiune continuă, cu ei cuprinși în ea, la a cărei creație își aduc din plin contribuția. Acest scenariu cuprinde neapărat si odraslele lor. Fiecare femeie vrea sa aiba pe cineva asemenea ei si fiecare barbat vrea pe cineva asemenea lui. Multor oameni li s-a împlinit această dorință.

continuare
Adolescenții și grupul de prieteni Adolescenții și grupul de prieteni

Adolescența este perioada de tranziție dintre copilarie și maturitate, este perioada curiozității și a explorării sexuale, a aflării identității de sex -rol. Adolescenta este precum un pod pe care ei îl vor traversa, podul de la copilărie către perioada de adult

continuare
Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar? Temele pentru acasă - oportunitate de învățare sau coșmar?

Copiii intră în sistemul formal de învățământ, cum e grădinița sau școala, cu așteptări mari, referitoare la oportunitățile pe care acest cadru le oferă pentru dezvoltarea lor personală, pentru învățarea lucrurilor noi și interesante, pentru legarea prieteniilor, socializare și maturizare.

continuare
Încurajarea obiceiurilor mentale sănătoase ale copiilor Încurajarea obiceiurilor mentale sănătoase ale copiilor

Încredere, acceptarea propriei persoane, înțelegere pentru și cu cei din jur, perseverență, organizare - toate acestea sunt aspecte pe care, ca părinte, cu siguranță ți-ai dori să le vezi la copilul tău. De fapt, aceste trăsături sunt obiceiuri mentale sănătoase (tendințe de a gândi într-un anumit mod ), pe care copilul, ajutat de adulții din viața lui, și le poate dezvolta

continuare
Simptome ale suferinţei copilului tau Simptome  ale suferinţei copilului tau

Copiii manifestă o serie de comportamente prin intermediul cărora putem sesiza că au o problemă. Ei nu îşi pot exprima sentimentele cum o fac adulţii.

continuare
Nevoia vitală de creativitate Nevoia vitală de creativitate

De ce copiii sunt mai creativi? Simplu! Ei își asumă riscul de a inventa, de a fi originali, pentru că nu au frica de greșeală, de a fi judecați, de a se face de râs

continuare
Cum contribuie dezvoltarea personala la dezvoltarea armonioasa a copilului? Cum contribuie dezvoltarea  personala la dezvoltarea armonioasa a copilului?

Pe masura ce creste, copilul intampina diverse provocari, in functie de etapa de dezvoltare: acumularea de cunostinte, formarea de deprinderi, dezvoltarea unor noi tipuri de relatii, etc. Toate aceste provocari, pot aduce cu ele diverse dificultati, framantari, conflicte interioare.

continuare
Dezvoltarea abilităţilor de reglare emoţională la copii Dezvoltarea abilităţilor de reglare emoţională la copii

Emoţia este un răspuns multifaţetat al individului într-o situaţie relevantă pentru scopurile sale. (Vrasti, R 2015 ) Rolul emoţiilor este de a indica persoanei să îşi direcţioneze atenţia către ceea ce este important şi să îşi ghideze comportamentul în acord cu scopurile/nevoile sale.

continuare
5 Indicii ca e nevoie sa te schimbi ca parinte 5 Indicii ca e nevoie sa te schimbi ca parinte

Copilul trist sau nefericit poate indica un parinte dificil. Iti este tot mai dificil ca parinte sa il faci pe copilul tau sa te asculte, sa iti urmeze indicatiile sau sa respecte un program ordonat!? In special asta la scolari si cei ce intra in adolescenta! Atunci e un indiciu pentru tine, parintele, ca e nevoie sa creezi reguli noi, mai flexibile adaptate noilor nevoi aparute (mai ales daca sunt mai multi copii in familie ) sau sa schimbi pur si simplu aceste reguli. E nevoie sa inveti mai mult din tehnica negocierii in loc de a conditiona

continuare
4 lucruri ce il vor face fericit pe copilul tau 4 lucruri ce il vor face fericit pe copilul tau

Fericirea este nu numai o stare de moment pe care o resimtim la nivel emotional in preajma unui eveniment aniversar, de exemplu sau a unei reusite legate de scoala, examen sau achizitionarea unui bun material... Fericirea se construieste, se constituie ca o investitie.

continuare
110 articole 12 3 4 5 INAINTE ›
Modelele de comportament care au cea mai mare influenta in viata unui copil sunt faraindoiala parintii sai. Daca acestia isi lauda copilul si dau dovada de bunatate, respect, onestitate, prietenie, ospitalitate si generozitate in familie, copiii vor fi incurajati sa adopte aceeasi atitudine. Pentru a invata cum sa faca fata diverselor situatii in viata, cei mici copiaza comportamentul adultilor, parintii fiind primele exemple in acest sens. Acestia ar trebui sa le spuna tot timpul copiilor cat de mult ii iubesc si sa le ofere sprijinul constant de care au nevoie pentru a deveni increzatori si fericiti.

In acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.

O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.

Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.

Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.

Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.

Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.

Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.

Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.

Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK