Lipofobia - frica de grasimile din alimente

Lipofobia poate fi definita drept frica de grasimile din alimente, devenind o notiune prevalenta mai ales in lumea moderna. Cercetatorii au oferit o varietate de explicatii pentru aparitia recenta a lipofobiei in majoritatea tarilor. Epidemia obezitatii in societatile bogate a adus cu ea o crestere a problemelor de sanatate, care sunt frecvent atribuite aportului excesiv de grasimi.

Obsesia pentru sanatate si sport
care a inceput in 1980 a demonizat grasimile ca fiind ceva de evitat. Tehnologiile avansate alimentare au creat o piata pentru produsele fara grasimi, cu calorii reduse, a caror popularitate a sustinut tendintele lipofobe. Imaginea ideala a corpului uman a devenit mai mica, iar acest ideal a fost asociat cu limitarea aportului de grasimi sau evitarea lor completa.

Variatiile lipofobiei:

In timp ce lipofobia este mai mult raportata in societatile moderne ale vestului, nu este restrictionata totusi doar aici. Natura si prevalenta lipofobiei variaza intre culturi. Citeva trend-uri si observatii fata de lipofobie au fost notate de catre cercetatori:
- este mai pronuntata la femei decit la barbati
- difera intre grupurile entice din aceeasi societate, cu forme ideale ale corpului diferite si nivele de obezitate asociate cu diferite grupuri culturale
- este frecvent folosita drept indicator al sanatatii, iar evitarea grasimilor a devenit un fel de simbol asociat cu idealul
- este legata de diferentele nationale in atitudini fata de sanatate, nutritie si imagine corporala, care se schimba in timp si context.
Lipofobia se refera la frica de a consuma grasimi si, dupa multi cercetatori, a devenit un fenomen predominant. Evitarea obezitatii, alaturi de acceptarea dietelor si a fitness-ului, au fost legate de cresterea fricii de grasime.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp