PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
347 articole 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 INAINTE ›
Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje Psihoterapie online - avantaje si dezavantaje

Psihoterapia online sau e-terapia este un concept terapeutic relativ nou, care elimina intalnirile fata in fata si permite clientului si psihologului sa se afle oriunde in lume. Sedintele de tratament se desfasoara prin intermediul e-mail-ului, camerelor de chat, forumurilor, telefonului sau a camerei web.

continuare
Imagini care iti spun cat esti de stresat

Urmatoarele imagini sunt utilizate pentru a determina nivelul de stres al unei persoane (sau mai corect - nivelul de stres pe care o persoana il poate suporta).

continuare
Gandirea pozitiva - un mod de viata Gandirea pozitiva - un mod de viata

Psihologia pozitiva s-a dezvoltat in a doua jumatate a secolului XX, avandu-l ca principal promotor pe psihologul american Martin E.P. Seligman, si se concentreaza pe aspectele personale pozitive, accentuarea emotiilor pozitive, cautarea si incercarea de a dezvolta talentul si incercarea de a face viata omului mai implinita.

continuare
Cum sa stabilesti obiectivele in viata Cum sa stabilesti obiectivele in viata

Ai simtit vreodata ca te lasi dus de val in viata si, desi muncesti foarte mult, nu reusesti sa "culegi roadele" eforturilor depuse? Poate motivul acestei situatii este faptul ca nu ai investit suficient timp gandindu-te la ceea ce vrei de la viata si nu ti-ai propus niste obiective. Acestea ne ajuta sa vizualizam un viitor ideal si sa-l transformam in realitate.

continuare
Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese Cum sa duci la indeplinire obiectivele alese

Viata este o calatorie si sta in puterea noastra sa alegem destinatia dorita. Putem realiza acest lucru prin stabilirea obiectivelor in viata si ducerea lor spre indeplinire. Pentru asta trebuie sa planificam amanuntit, sa facem scheme si sa ne gandim bine, apoi sa revizuim periodic toate planurile.

continuare
Reevalueaza obiectivele Reevalueaza obiectivele

Reevaluarea obiectivelor propuse in viata nu inseamna a renunta, ci reprezinta o adaptare la realitate. Schimbarea face parte din viata noastra, fie ca este vorba de evenimente independente de vointa noastra, sau de procesul normal de dezvoltare si maturizare prin care trecem cu totii.

continuare
Mancarea ... dușman sau prieten? Mancarea ... dușman sau prieten?

Pornim de la adevărul următor: sistemul nervos și sistemul digestiv sunt puternic conectate și se influențează reciproc. E științific dovedită această legătură: în perioadele foarte tensionate putem face gastrită sau ulcer la stomac; o stare de agitație lăuntrică poate duce la sindromul colonului iritabil. Și reversul, alegerea alimentelor cu care ne hrănim influențează foarte mult starea psihică.

continuare
Bucuria, buna dispozitie, fericirea Bucuria, buna dispozitie, fericirea

Desi nu mi-a fost deloc usor sa scriu acest articol, pot spune ca a reprezentat o provocare pentru mine ca om: am fost si sunt inca, provocata sa ma concentrez si sa-mi aduc aminte, cand si cum am trait aceasta emotie! Sa fie momentul oare momentul cand am reusit la un examen important sau intr-o competitie in care aveam indoieli ca voi reusi? Sau momentul in care am aflat ca voi fi mama?...

continuare
Vindecarea traumei psihologice Vindecarea traumei psihologice

Se foloseste des in domeniul psihologiei in ultima vreme cuvantul trauma. Dar ce este trauma psihologica? Cum o recunoastem si cum o vindecam? Peter Levine a dezvoltat o terapie care se numeste Somatic Experiencing. Voi face un scurt rezumat al cartii sale: "Waking the Tiger: Healing Trauma" in care scrie despre cum intelege el trauma si cum lucreaza cu ea.

continuare
Dezvoltare personala: 13 comportamente ce sustin formarea unui leader Dezvoltare personala: 13 comportamente ce sustin formarea unui leader

Cand se vorbeste despre leaderi, o intrebare ce apare frecvent e: Oare leaderii se nasc…sau „se fac”? Raspunsul scurt e: in cea mai mare parte, un leader „se formeaza”. Exista totusi o baza de trasaturi inascute, de la care se porneste. Cea mai buna apreciere a psihologilor sustine ca aceasta baza ar reprezenta cam o treime din ce e necesar pentru a ajunge un leader.

continuare
Rolul psihoterapeutului Rolul psihoterapeutului

Am fost intreabata de catre un barbat, cum pot eu, ca femeie, sa rezolv o problema strict masculina. Conform intrebarii, ar trebui sa ne alegem terapeut dupa chipul si asemanarea noastra, barbat sau femeie, tanar sau matur, casatorit sau divortat, etc. Nu este cazul. Ii raspund domnului ca terapeutul nu rezolva problemele clientului, ci il ajuta pe acesta sa isi gaseasca propriile resurse pentru rezolvarea lor sau pentru acceptarea celor ce nu pot fi rezolvate plus ajutorul de a face diferenta dintre ele.

continuare
Psihosomatizarea - Limbajul secret al suferintei

Cand durerea psihologica devine suferinta fizica, vorbim despre o suferinta psihosomatica. In mare masura afectiunile fizice sunt cauzate de motive psihologice. Inclusiv infectiile virale pot fi acutizate de frustrare si stress, care scad rezistenta si afecteaza imunitatea. Afectiunile psihosomatice apar ca urmare a unei reactii emotionale puternice (nevroza, stress, trauma, etc. ). Acestea pot fi de scurta durata sau cronice, pot evolua in faze si agrava sezonier.

continuare
Despre profesia de psiholog Despre profesia de psiholog

Încă dinainte de a începe să profesez în acest domeniu de activitate, am considerat că populația din România nu este educată în ceea ce privește solicitarea intervenției sau a suportului psihologic sau pur și simplu nu știe care sunt demersurile pe care le are de făcut pentru a beneficia de servicii psihologice de calitate.

continuare
Iubirea Inchipuita - Erotomania Iubirea Inchipuita - Erotomania

Psihiatrul francez Gaëtan Gatian de Clérambault a fost cel care a adus in atentia publicului sindromul care astazi ii poarta numele, sindromul Clérambault sau sindromul Erotoman, publicand in anul 1921 un articol despre acest subiect (Les Psychoses Passionnelles). Erotomania a fost incadrata ca fiind o tulburare deliranta si se distinge atunci cand tematica principala a ideatiei delirante este aceea ca persoana afectata este convinsa ca o alta persoana, uneori complet necunoscuta, este indragostita de ea in detrimentul tuturor dovezilor si argumentelor contrarii.

continuare
Despre relatii toxice. Atasamentul victimei fata de agresor - Sindromul Stockholm Despre relatii toxice. Atasamentul victimei fata de agresor - Sindromul Stockholm

In practica clinica, unii dintre cei mai surprinzatori pacienti sunt cei care au fost implicati in relatii abuzive, de control.

continuare
Chipul nevăzut al psihoterapiei (I) Chipul nevăzut al psihoterapiei (I)

O întrebare pe care mi-a adresat-o cândva o pacientă care a telefonat la cabinet ca „să se intereseze" despre psihoterapie, suna cam așa: Adică, vreți să ziceți că mă vindecați dumneavoastră doar așa, că stați de vorbă cu mine? Mi-a năvălit îndată în minte un răspuns cu multe cuvinte care să o învăluie, să o cuprindă și să îi transmită ceea ce le transmit pacienților prin prezența mea

continuare
Vrei la psiholog?... Mai gândește-te... Vrei la psiholog?... Mai gândește-te...

Românii au depășit etapa în care a merge la psiholog înseamnă „că ai probleme”. Toți avem probleme, e imposibil sa găsești o viață imaculată, însorită și lipsită de griji. La orice nivel financiar, profesional sau social ai fi, traiul de zi cu zi înseamnă și efort și stres și preocupare. Și, dacă pe lângă toate astea ai și câteva bucurii, mici victorii, momente de odihnă sau încântare, te poți considera în liga câștigătoare.

continuare
Furia - baza a comportamentului violent Furia - baza a comportamentului violent

Printre primele intrebari pe care multi specialisti in domeniul psihologiei si le-au pus, au fost legate de universalitatea acestei emotii distructive, de baza. Paul Eckman, promotorul conceptului microex-presiilor (faciale), a fost interesat sa verifice aceasta ipoteza. Concluzia la care a ajuns, sustinuta de rezultatele unei cercetari minutioasa, au confirmat caracterul ei universal.

continuare
Când totul devine deodată minunat – partea întunecată a meditaţiei Când totul devine deodată minunat – partea întunecată a meditaţiei

Probabil cu toţii cunoaștem care sunt beneficiile și aspectele pozitive ale meditaţiei sau ale mindfulness-ului, însă ceea ce știm mai puţin este ceea ce se întâmplă dacă este folosită într-un mod neadecvat. Persoanele suficient de disciplinate care practică în mod regulat meditaţia sunt recompensate cu un control sporit asupra undelor cerebrale alfa

continuare
„Mi-am pierdut motivaţia…” Ce-i de făcut? „Mi-am pierdut motivaţia…” Ce-i de făcut?

Când "a merge mai departe" devine mai degrabă "a sta pe loc", când parcă nimic din ceea ce vrei să faci nu are o finalitate, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să oprești încercarea pentru un timp.

continuare
Somatizarea - exprimarea suferintelor sufletesti prin stari fizice nedorite Somatizarea - exprimarea suferintelor sufletesti prin stari fizice nedorite

Atunci cand vorbim de somatizare putem sa experimentam unul sau mai multe dintre urmatoarele emotii/situatii: suparare, tensiune, furie neexprimata, vinovatie, frica, lupta pt putere, blocaj, criza, lipsa control sau control sporit, suprasolicitare, extenuare fizica.

continuare
Controlul furiei (povestire) Controlul furiei (povestire)

A fost odată ca niciodată un băiețel foarte talentat, creativ, chipeș și de-a dreptul deștept. Un conducător înnăscut. Era genul de persoană pe care oricine și l-ar fi dorit în echipă, dar în același timp era foarte egoist și impulsiv. Când se înfuria de obicei spunea și făcea lucruri care răneau foarte tare. De fapt, părea că nu-i pasă deloc de cei din jurul lui, nici măcar de prieteni. Prin urmare, avea foarte puțini prieteni. „Asta arată cât de proști sunt majoritatea oamenilor!" își spunea el.

continuare
Terapia de grup pentru adolescenți - beneficii Terapia de grup pentru adolescenți - beneficii

Psihoterapia individuală îi poate ajuta pe adolescenți să-și depășească fricile, să-și exploreze și gestioneze emoțiile, îmbunătățindu-și viața, însă există riscul să nu beneficieze pe termen lung de aceste achiziții făcute în terapia individuală. Acest lucru se poate întâmpla pentru că anxietățile și dificultățile cu care se confruntă din punct de vedere social, nu se vor evidenția în lucrul terapeutic individual.

continuare
Cum îmi dau seama că am nevoie de psihoterapie? Cum îmi dau seama că am nevoie de psihoterapie?

A intrat în cabinet o doamnă care părea să aibă în jur de 50 de ani, cu o privire caldă dar un pic neîncrezătoare, mi-a zâmbit când am invitat-o să ia loc unde dorește dânsa și primele cuvinte au fost:

continuare
Igiena emotionala Igiena emotionala

Sunteti familiarizati cu conceptele de igiena: alimentara si corporala. Dar nu se vorbeste nimic despre igiena emotionala. Cum as putea defini acest concept? ... Ar putea fi legat de gestionarea emotiilor personale, fiind atribuit mai mult domeniului practic decat celui teoretic. Intr-un articol anterior v-am vorbit despre emotii: cum se formeaza si implicatiile pe care le resimtim organic.

continuare
347 articole 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK