Frica de abandon intr-o relatie

Frica de abandon intr-o relatie
Frica de abandon sau autofobia este o tulburare anxioasa caracterizata de o frica acuta de a fi lasat singur. Este o problema frecventa, dar si greu de depistat. Daca este controlata, autofobia pare a fi in limite normale.

Cauzele fricii de abandon: - cea mai comuna cauza a fricii de abandon este parasirea pacientului de catre cineva; aceasta persoana l-a parasit din propria alegere sau prin deces, dar o astfel de exprienta poate sa fi plantat deja semintele fricii in mintea sa;
- s-a observat ca daca lasati un copil singur in camera din placere diabolica sau prin pedepsire, experienta poate conduce la dezvoltarea fricii de abandon;
- ultima cauza poate fi amintirea disconfortului pe care il are pacientul cand este singur, aceasta amintire a creat frica de abandon.
 
Cum se manifesta frica de abandon: - unul dintre primele si cel mai aparent simptom este acela ca persoana afectata va incerca mereu sa fie in preajma oamenilor; acest lucru ii poate face sa para extrovertiti sau prietenosi, dar poate fi si un semn ca acea persoana incearca sa fie sigura ca nu ramine singura. Persoana respectiva se va lega si implica prea mult in viata prietenilor facandu-i sa plece.
- panica este un alt simptom; persoana in cauza se va panica la cea mai mica greseala cum ar fi a nu raspunde la telefon sau la un mesaj; imediat vor trage concluzia ca cealalta persoana ii va parasi sau se va supara, nu le pasa de ei;
- va folosi santajul emotional pentru motive simple, folosind fraze precum: „Daca ma parasesti ma voi sinucide”; vor spune orice doar sa nu lase persoana sa plece chiar si pentru o perioada scurta de timp;
- se complac imediat, vor face orice este nevoie pentru a tine pe celalalt langa ei, chiar daca inseamna sa faca lucruri care inainte nu le placeau;
- trec de la o relatie romantica la alta pentru a evita legaturile emotionale si angajamentele;
- au nevoie constanta de asigurari ca sunt iubiti, vor pune intrebari precum: „De ce ma iubesti?” sau „Cum de iti pasa atit de mult de mine”. Asta pentru a fi siguri ca sunt iubiti.
- au un simt foarte slab al stimei de sine, au dubii mereu asupra abilitatilor lor si depind de altii pentru a fi sustinuti, nu au incredere in propriile judecati si sunt indecisi in situatii critice, pana cand apare perspectiva altei persoane in joc.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp